Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

post-72431-0-27390900-1544823604_thumb.jpgpost-72431-0-98761100-1544823609_thumb.jpgpost-72431-0-67519500-1544823615_thumb.jpgpost-72431-0-69948600-1544823621_thumb.jpg

SUROWIEC

-szynka 2 kg 1 kl

-łopatka 3 kg

-karkówka 3 kg

-podgardle 1 kg

-pachwina 1 kg

PRZYPRAWY

-kminek mielony 1,5-2 g/kg

-kminek cały 1,5-2 g/kg

-peklosól 18 g/kg

-sól nie jodowana 18 g/kg tylko do podgardla i pachwiny

-czosnek świeży 2 g/kg

-cukier 1-2 g/kg

-gałka muszkatołowa 0,5 g/kg

-ziele angielskie 0,5 g/kg

-majeranek 0,5-1 g/kg

-pieprz czarny mielone 1 g/kg

-pieprz kolorowy miażdżony w moździerzu 1 g/kg

-woda 400 mil

-jelita wieprzowe

WYKONANIE

Z łopatki i karkówki wycinamy najbrzydsze kawałki jakieś błony i tłuste. Szynkę, łopatkę i karkówkę tniemy w większą kostkę około 4 na 4 cm, a podgardle i pachwinę w mniejszą około 2 na 2 cm. Peklujemy i solimy surowiec w osobnych pojemnikach szynkę w jednym a łopatkę i karkówkę w drugim w trzecim błony i tłuste kawałki co wycinaliśmy w czwartym podgardle i pachwina. Pozostawiamy go w lodówce na 48 godzin

ROZDRABNIANIE MASZYNKA nr.8

-szynka na szarpaku

-łopatka i karkówka na 13 mm

-podgardle i pachwina na 8 mm

-a to co wykroiliśmy z łopatki i karkówki mielimy na 6 mm

Teraz przystępujemy do przyprawiania wszystkie mięso oprócz podgardla i pachwiny wkładamy do większej miski i dajemy wszystkie przyprawy. W wodzie rozpuszczamy cukier i wciskamy czosnek mieszamy i dodajemy do mięsa. Dokładnie mieszamy teraz dodajemy podgardle i pachwinę i ponownie mieszamy do kleistości. Odstawiamy do lodówki na 8-12 godzin w celu wyruwnania smaków.  I nabijamy jelita ściśle. Wieszamy na kije do osadzenia czas 2-3 godzin w temp. pokojowej.Ja dodatkowo posiłkowałem się wiatrakiem aby szybciej obeschła.

OSUSZANIE

Jeśli nasza kiełbaska jeszcze jest wilgotna lub zimna to osuszamy bez dymu przy dużym ruchu powietrza 30-40 min w temp. 40 stopni. Powierzchnia jelit musi być całkowicie sucha i ciepła.

WĘDZENIE

W temperaturze 50-55 stopni trzy godziny.

PODPIEKANIE LUB PARZENIE

Podpiekamy w temperaturze 80-90 stopni do momentu uzyskania w środku 68 stopni.

Parzymy w temperaturze 75-80 stopni do momentu uzyskania w środku 68 stopni czas około 20 -25 min.

Odkładamy do ostygnięcia i chowamy do lodówki.

PODSUSZANIE

Ja podsuszałem w kuchni przy uchylonym oknie 10 dni.Ale zaznaczam że podsuszanie powinno się odbywać do stanu jakim nam pasuje.Może to trwać krócej lub dłużej.Zależne to jest też od temperatury i wilgotności jaka jest.

SMACZNEGO

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15715-kie%C5%82basa-kminkowa/

Wędzarnia z paleniskiem czy elektryczna ?

Pięknie to wygląda :)

Wędzarnia z paleniskiem czy elektryczna ?

Używam różnych jeszcze w kartonie tylko nie wędziłem  :) a ta kiełbaska była robiona w elektryku. W tradycyjnej to u kolegi lub u sąsiada na działce ale już buduję swoją  :)

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15715-kie%C5%82basa-kminkowa/#findComment-617286