jacekw21 Opublikowano 14 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Grudnia 2018 SUROWIEC-szynka 2 kg 1 kl-łopatka 3 kg-karkówka 3 kg-podgardle 1 kg-pachwina 1 kg PRZYPRAWY-kminek mielony 1,5-2 g/kg-kminek cały 1,5-2 g/kg-peklosól 18 g/kg-sól nie jodowana 18 g/kg tylko do podgardla i pachwiny-czosnek świeży 2 g/kg-cukier 1-2 g/kg-gałka muszkatołowa 0,5 g/kg-ziele angielskie 0,5 g/kg-majeranek 0,5-1 g/kg-pieprz czarny mielone 1 g/kg-pieprz kolorowy miażdżony w moździerzu 1 g/kg-woda 400 mil-jelita wieprzoweWYKONANIEZ łopatki i karkówki wycinamy najbrzydsze kawałki jakieś błony i tłuste. Szynkę, łopatkę i karkówkę tniemy w większą kostkę około 4 na 4 cm, a podgardle i pachwinę w mniejszą około 2 na 2 cm. Peklujemy i solimy surowiec w osobnych pojemnikach szynkę w jednym a łopatkę i karkówkę w drugim w trzecim błony i tłuste kawałki co wycinaliśmy w czwartym podgardle i pachwina. Pozostawiamy go w lodówce na 48 godzin ROZDRABNIANIE MASZYNKA nr.8-szynka na szarpaku-łopatka i karkówka na 13 mm-podgardle i pachwina na 8 mm-a to co wykroiliśmy z łopatki i karkówki mielimy na 6 mmTeraz przystępujemy do przyprawiania wszystkie mięso oprócz podgardla i pachwiny wkładamy do większej miski i dajemy wszystkie przyprawy. W wodzie rozpuszczamy cukier i wciskamy czosnek mieszamy i dodajemy do mięsa. Dokładnie mieszamy teraz dodajemy podgardle i pachwinę i ponownie mieszamy do kleistości. Odstawiamy do lodówki na 8-12 godzin w celu wyruwnania smaków. I nabijamy jelita ściśle. Wieszamy na kije do osadzenia czas 2-3 godzin w temp. pokojowej.Ja dodatkowo posiłkowałem się wiatrakiem aby szybciej obeschła. OSUSZANIEJeśli nasza kiełbaska jeszcze jest wilgotna lub zimna to osuszamy bez dymu przy dużym ruchu powietrza 30-40 min w temp. 40 stopni. Powierzchnia jelit musi być całkowicie sucha i ciepła. WĘDZENIEW temperaturze 50-55 stopni trzy godziny.PODPIEKANIE LUB PARZENIEPodpiekamy w temperaturze 80-90 stopni do momentu uzyskania w środku 68 stopni.Parzymy w temperaturze 75-80 stopni do momentu uzyskania w środku 68 stopni czas około 20 -25 min.Odkładamy do ostygnięcia i chowamy do lodówki. PODSUSZANIEJa podsuszałem w kuchni przy uchylonym oknie 10 dni.Ale zaznaczam że podsuszanie powinno się odbywać do stanu jakim nam pasuje.Może to trwać krócej lub dłużej.Zależne to jest też od temperatury i wilgotności jaka jest. SMACZNEGO Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15715-kie%C5%82basa-kminkowa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 15 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Grudnia 2018 Elegancka kielbasa i dobrze napisany i przedstawiony przepis. http://www.sherv.net/cm/emoticons/hand-gestures/clapping-bravo-smiley-emoticon.gif Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15715-kie%C5%82basa-kminkowa/#findComment-617264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
najprawilniejszy Opublikowano 15 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Grudnia 2018 Pięknie to wygląda Wędzarnia z paleniskiem czy elektryczna ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15715-kie%C5%82basa-kminkowa/#findComment-617284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 15 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Grudnia 2018 Wędzarnia z paleniskiem czy elektryczna ? Pięknie to wygląda Wędzarnia z paleniskiem czy elektryczna ?Używam różnych jeszcze w kartonie tylko nie wędziłem a ta kiełbaska była robiona w elektryku. W tradycyjnej to u kolegi lub u sąsiada na działce ale już buduję swoją Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15715-kie%C5%82basa-kminkowa/#findComment-617286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.