Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

post-72431-0-44709600-1545754087_thumb.jpg

 

Surowiec

Kupujemy :

-3,5 kg łopatki przed klasyfikacją

-3,5 kg karkówki przed klasyfikacją

-2 kg boczku w miarę chudy

 

Przyprawy i materiały pomocnicze

-peklosól 17-19 g/kg

-pieprz kolorowy świeżo mielony 3 g/kg

-pieprz ziołowy białowieski 2 g/kg (jest to mieszanka przypraw w skład mieszanki wchodzi:gorczyca,kminek,majeranek,kolendra,lubczyk,jałowiec oraz papryka ostra i słodka.

-czosnek świeżo wyciśnięty przez praskę 7 g/kg

-gorczyca ziarno biała i czarna po 2 g/kg

-woda 250 mil dodana podczas dodania przypraw i 150 mil przed napełnianiem w jelita.

-jelita wieprzowe grube

-sznurek do wiązania jelit

Wykonanie

Z łopatki pozyskałem 3 kg mięsa 1 klasy które tniemy na większe kawałki aby zapeklować a 0,5 kg tłustych kawałków odkładamy do boczku.

Z karkówki również pozyskujemy mięso kl.1 pozyskałem 3 kg. resztę 0.5 kg odkładam do boczku.

Boczek tniemy w większe kawałki do tego dodajemy tłuste części z łopatki i karkówki i peklujemy.

Czas peklowania 48 godz. Po tym czasie łopatkę tniemy w kostkę 1,5-2 cm natomiast karkówkę traktujemy szarpakiem, a boczek i ścinki z łopatki i karkówki mielimy na sitku 8 mm. Rozdrabnianie było na maszynce nr.8

Łopatkę i karkówkę kl.1  łączymy dodajemy wszystkie przyprawy i wodę 250 ml gdy dobrze wymieszamy dodajemy boczek i ścinki z karkówki i łopatki. I ponownie dokładnie mieszamy. Wyrabiamy długo do kleistości.

Odstawiamy do lodówki na 8-12 godz.

Po tym czasie jeszcze raz dobrze mieszamy i dodajemy 150 ml wody. Napełniamy jelita ściśle.

Odwieszamy na kije na około 2-3 godz. w przewiewnym pomieszczeniu ja wykorzystałem wentylator.

 

Osuszanie i wędzenie 

Osuszamy w wędzarni temp 40-45 stopni bez dymu przy dużym ruchu powietrza.

Wędzimy  3-3,5 godz w temp 50-55

.

Parzenie 

Woda 75 do uzyskania w wyrobie 68 stopni następnie studzimy w zimnej wodzie 5 min.

Odwieszamy do ostygnięcia i chowamy do lodówki

 

SMACZNEGO

Edytowane przez Maxell
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15759-kie%C5%82basa-domowa-parzona/
Udostępnij na innych stronach

Jak to mówia młodzi? Brawo Ty. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15759-kie%C5%82basa-domowa-parzona/#findComment-618815
Udostępnij na innych stronach

Jak to mówia młodzi? Brawo Ty. :D

Wesołych zdrowych wspaniałych świąt życzę .Masz racje z ty młodzi  :)  jak ja chciałbym być trochę młodszy :) nawet żona już mówi do mnie stary  :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15759-kie%C5%82basa-domowa-parzona/#findComment-618816
Udostępnij na innych stronach

Szukam ciekawego posmaku dla kiełbasy parzonej. Coś mi się wydaje że ten przepis może mi go rozwiązać.

Muszę tylko rozejrzeć się za tym pieprzem białowieskim. 

 

Dzięki Jacku za super przepis !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15759-kie%C5%82basa-domowa-parzona/#findComment-618844
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.