jacekw21 Opublikowano 26 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 26 Grudnia 2018 Kiełbaska wykonana pierwszy raz przy współpracy z Sebastianem JarząbekPrzepis: SUROWIEC I ROZDRABNIANIE maszynka nr 8-5 kg łopatki krojona w kostkę 1,5-2 cm-4 kg boczku w miar chudy rozdrabnianie sitko 10 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE-peklo sól 17-19 g/kg-pieprz czarny mielony 3 g/kg -czosnek 10 g /kg dobrej jakości przepuszczony przez praskę -gorczyca ziarno 4 g/kg-woda 0,5 litra-jelita wieprzowe 28-30WYKONANIE Podczas krojenia łopatki jeśli natrafimy na grube ścięgna i błony wycinamy i dajemy pieskowi Łopatkę kroimy docelowo 1,5-2 cm, boczek w większe kawałki około 3 cm. Peklujemy w osobnych pojemnikach. Czas peklowania 48 godz. W temp. 4 stopnie. Po 48 godz boczek mielimy na sitku 10 mm. Łączymy łopatkę z boczkiem i dodając wszystkie przyprawy i 300 ml wody dokładnie mieszamy aż mięsko będzie się dobrze kleić. Odstawiamy do lodówki na 12-24 godz. w celu wyrównania się smaków aby całe mięso przeszło dokładnie przyprawami w temp.4 stopnie Po tym czasie dodajemy jeszcze 200 ml wody i dokładnie mieszamy. Napełniamy jelita ściśle i wieszamy na kijkach na 2-4 godz.w przewiewnym pomieszczeniu. Następnie osuszamy w wędzarni przy dużym ruchu powietrza bez dymu. Później wędzimy 3-3,5 godz.w temp .50-60 stopni i następnie podpiekamy w wędzarni bez dymu w temp.80-90 stopni do uzyskania 70 stopni w środku kiełbasy. Kije z kiełbasą odkładamy do ostygnięcia następnie kiełbasę chowamy do lodówki. Można kiełbaskę podsuszyć i powiesić w przewiewnym miejscu aby podeschła przez kilka dni. Do kiełbaski podsuszanej proponuje jelita 32+.Można zrobić też kiełbaskę parzoną którą po wędzeniu parzymy w wodzie 75-80 st. do momentu uzyskania 68-70 st w środku kiełbaski.SMACZNEGO Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15762-kie%C5%82basa-ma%C5%82opolsko-podlaska-jw/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 26 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 26 Grudnia 2018 (edytowane) Nie żebym podważał przepis zwłaszcza że go nie robiłem, ale czy nie lepiej najpierw wyrobić samą łopatkę. To taki pytanie z tych akademickich. Bo jak ma się ma silną "łapę" to pewnie bez znaczenia, a jak za mocno to będzie za zwíezła. Edytowane 26 Grudnia 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15762-kie%C5%82basa-ma%C5%82opolsko-podlaska-jw/#findComment-618862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 27 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 27 Grudnia 2018 ale czy nie lepiej najpierw wyrobić samą łopatkę Dokładnie jak mówisz tak robiłem wstępnie wyrabiałem łopatkę może nie do kleistości ale była wstępnie mieszana przed dodaniem boczku .I cholerka fakt nie ująłem tego w przepisie . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15762-kie%C5%82basa-ma%C5%82opolsko-podlaska-jw/#findComment-618945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekz Opublikowano 12 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Października 2019 Z wyglądu Boska-,normalnie ślinka leci-Pozdrowienia- Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15762-kie%C5%82basa-ma%C5%82opolsko-podlaska-jw/#findComment-642943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz7 Opublikowano 12 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 12 Października 2019 Robiłem kilka razy,kiełbasa godna polecenia,smaczna. Ja również najpierw masuję trochę łopatkę,co by trochę się uplastyczniła i puściła kleju Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15762-kie%C5%82basa-ma%C5%82opolsko-podlaska-jw/#findComment-642964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.