Maxell Opublikowano 4 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Stycznia 2019 Kiełbasa zimowa z dzika Składniki: - mięso kl. I z dzika 3 kg,- mięso kl. II z dzika 6 kg,- mięso kl. III z dzika 1 kg,- pieprz czarny mielony 1 g/kg,- majeranek 1 g/kg,- jałowiec 1 g/kg,- czosnek 2-3 ząbki na kg,- jelita wieprzowe. Sposób wykonania: Jeśli dzika jest bardzo tłusty i mało będzie mięsa kl I, to można dokupić szynki wieprzowej i dodać do kiełbaski uzupełniając brak mięsa dziczego kl. I.Mięsa pokroić i zapeklować na sucho 48 h, każde oddzielnie. Następnie I kl zemleć na sitku 8 mm, kl. II na sitku 5 mm, a III kl na sitku 3 mm. Wymieszać wszystkie mięsa i dodać przyprawy. Wyrobić masę dokładnie aby była kleista.Napełnić ściśle osłonki odwijając w parki lub kawałki dowolnej długości. Osadzać ok 1h.Osuszyć powierzchnię w ciepłej wędzarni. Dalej wędzić na początku dymem o temp do 50 stopni do uzyskania brązowego koloru, a następnie podnieść temp do 90 stopni i podpiec kiełbasę, do momentu uzyskania temp. wewnątrz ok. 70 stopni. Schłodzić na zimnym powietrzu. Można kolejnego dnia podwędzić zimnym dymem w celu wzmocnienia barwy i zapachu. Powiesić na kilka dni do podeschnięcia. Smacznego--PozdrawiamRobert Winckiewicz - beiot16.12.2011 r. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.