Skocz do zawartości

Kiełbasa zimowa z dzika


Maxell

Rekomendowane odpowiedzi

Kiełbasa zimowa z dzika

 

post-39694-0-17272000-1546617938_thumb.jpg

 

Składniki:

 

- mięso kl. I z dzika 3 kg,

- mięso kl. II z dzika 6 kg,
- mięso kl. III z dzika 1 kg,
- pieprz czarny mielony 1 g/kg,
- majeranek 1 g/kg,
- jałowiec 1 g/kg,
- czosnek 2-3 ząbki na kg,
- jelita wieprzowe.

 

Sposób wykonania:

 

Jeśli dzika jest bardzo tłusty i mało będzie mięsa kl I, to można dokupić szynki wieprzowej i dodać do kiełbaski uzupełniając brak mięsa dziczego kl. I.
Mięsa pokroić i zapeklować na sucho 48 h, każde oddzielnie. Następnie I kl zemleć na sitku 8 mm, kl. II na sitku 5 mm, a III kl na sitku 3 mm. Wymieszać wszystkie mięsa i dodać przyprawy. Wyrobić masę dokładnie aby była kleista.
Napełnić ściśle osłonki odwijając w parki lub kawałki dowolnej długości. Osadzać ok 1h.
Osuszyć powierzchnię w ciepłej wędzarni. Dalej wędzić na początku dymem o temp do 50 stopni do uzyskania brązowego koloru, a następnie podnieść temp do 90 stopni i podpiec kiełbasę, do momentu uzyskania temp. wewnątrz ok. 70 stopni.

 

post-39694-0-92276600-1546617949_thumb.jpg

 

Schłodzić na zimnym powietrzu. Można kolejnego dnia podwędzić zimnym dymem w celu wzmocnienia barwy i zapachu. Powiesić na kilka dni do podeschnięcia.

 

post-39694-0-43446800-1546617961_thumb.jpg

post-39694-0-02416300-1546617973_thumb.jpg

 

 

Smacznego
--
Pozdrawiam
Robert Winckiewicz - beiot

16.12.2011 r.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.