Papla Opublikowano 30 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 30 Maja 2008 Witam Nadszedł czas rozruchu nowej wędzarni. Kanał dymny (1.58m) jak i palenisko cegła szamotowa, komora wędzarnicza 76 X 76 X 150 cm cegła pełna, wyłożona deskami calowymi olchowymi. Jak wygrzać, osuszyć? Jakie temperatury? Jakie drewno (mam dąb, jesion, buk i olcha)?Jak długi czas wygrzewania i ile razy zanim można zacząć wędzić wyroby? Dodam: cegła szamotowa na zaprawie szamotowej, cegła czerwona pełna na zaprawie z cementu portlandzkiego, kanał dynmy ocieplony materiałem ociepleniowym stosowanym w piecach CO Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1580-nowa-w%C4%99dzarnia-jak-wypali%C4%87-wygrza%C4%87/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 30 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 30 Maja 2008 Cześć Paweł !! Wędzarnię przepalałeś już na etapie budowy przewodu dymowego (kominowego ?). Teraz trzeba całą dobrze wygrzać i trochę osmalić. Moim zdaniem wystarczy jedna dniówka tj. na spokojnie dokładać do paleniska i podawać różny zakres temperatur i gęstość dymu (drewno suche, mokre i tak na przemian). Po takim przepaleniu warto pokusić się coś uwędzić. Można rozłożyć na kijach parę kiełbasek i obserwować jak się wędzą (gdzie więcej, a gdzie mniej). Pozwoli to na późniejsze opracowanie "planu obracania i przekładania kijów, tak aby wszystko było ładnie uwędzone. No i oczywiście przy tym musi być coś...... :grin: (no tak nie za dużo, żeby nie stracić kontroli, ale żeby też dobrze się wędziło) :lol: . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1580-nowa-w%C4%99dzarnia-jak-wypali%C4%87-wygrza%C4%87/#findComment-34683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 30 Maja 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 30 Maja 2008 Była przepalana na etapie budowy aby wychwucić nieszczelności, udało się że ich nie było :-), cug był, spadek od ujścia do paleniska jest 17°. Czy odrazu wędzić czy następnego dnia? Założony jest deflektor, a dym rozchodzi się rownomiernie po całej komorze. Fajnie, napewno się z czasem uda mi wstrzelić w rytm, Dzięki. A to napewno, wędzarnie nie oblane są bardzo niepokorne co się ostatnio czyta na forum ;-) i dla Ciebie jako głównego architekta będzie czekało :-) a i każdego chętnego na odwiedziny, serdecznie zapraszam Kilka fotek roboczych Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1580-nowa-w%C4%99dzarnia-jak-wypali%C4%87-wygrza%C4%87/#findComment-34684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 30 Maja 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 30 Maja 2008 Cześć Paweł !! Dzięki Pedrowi, któremy serdecznie pragnę podziękować za okazaną cierpliwość i uczynność, prace przy grillowędzarni dobiegają końca. Całość relacji postaram się jak najszybcie przygotować, z wszelkimi dokładnymi co do kosztów, wymiarów itd itp i nie mówię że to będzie już, bo chcę zrobić porządnie. A to jest szkic od którego się wszystko zaczęło autorstwa wspaniałego i zdolnego Pedra :-) Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1580-nowa-w%C4%99dzarnia-jak-wypali%C4%87-wygrza%C4%87/#findComment-34686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 30 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 30 Maja 2008 Ale "bohomazy" :blush: :blush: :blush: :grin:Paweł. Miej litość. To był tylko taki szkic - "skrót myślowy" :grin:No i jeszcze "wspaniały i zdolny". Jak by to powiedziała moja dobra znajoma (z rodziny). Dejta spokój. :grin: :grin: :grin:Aleś mnie połechtał :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1580-nowa-w%C4%99dzarnia-jak-wypali%C4%87-wygrza%C4%87/#findComment-34687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ChefPaul Opublikowano 31 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 31 Maja 2008 ... wędzarnię murowaną wystarczy wygrzać 1 raz (jeżeli jest już wyschnięta po procesie budowlanym)... mokrego drewna nie używać w żadnym przypadku (nieprzyjemna i szkodliwa sadza osiądzie na ścianach wewnętrznych) pozdrawiam, życząc sukcesów w nowej wędzarni i grillu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1580-nowa-w%C4%99dzarnia-jak-wypali%C4%87-wygrza%C4%87/#findComment-34692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 7 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 7 Czerwca 2008 Papla ! moje gratulacje! wędzić i wędzić, a wprawa sama przyjdzie. Jak latem będzie zbyt ciepło, to daj większy deflektor. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1580-nowa-w%C4%99dzarnia-jak-wypali%C4%87-wygrza%C4%87/#findComment-35245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henryk23 Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Wędzarnie już wybudowałem murowaną ,raz juz przepaliłem ,nieszczelności pokleiłem zaprawą,ile razy jeszcze mam przepalić ,co na początek polecacie do wędzenia?Mozę kupić białą kiełbasę i zobaczyć jak się uwędzi. Henryk Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1580-nowa-w%C4%99dzarnia-jak-wypali%C4%87-wygrza%C4%87/#findComment-673122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosman Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Kupna Biała szału nie zrobi. Kup szynke, łopatke, schab b.k. zapekluj przez tydzień (na litr wody 100gram peklosoli) a będziesz zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1580-nowa-w%C4%99dzarnia-jak-wypali%C4%87-wygrza%C4%87/#findComment-673125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.