Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Nadszedł czas rozruchu nowej wędzarni. Kanał dymny (1.58m) jak i palenisko cegła szamotowa, komora wędzarnicza 76 X 76 X 150 cm cegła pełna, wyłożona deskami calowymi olchowymi.

 

Jak wygrzać, osuszyć? Jakie temperatury? Jakie drewno (mam dąb, jesion, buk i olcha)?

Jak długi czas wygrzewania i ile razy zanim można zacząć wędzić wyroby?

 

Dodam: cegła szamotowa na zaprawie szamotowej, cegła czerwona pełna na zaprawie z cementu portlandzkiego, kanał dynmy ocieplony materiałem ociepleniowym stosowanym w piecach CO

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1580-nowa-w%C4%99dzarnia-jak-wypali%C4%87-wygrza%C4%87/
Udostępnij na innych stronach

Cześć Paweł !!

 

Wędzarnię przepalałeś już na etapie budowy przewodu dymowego (kominowego ?). Teraz trzeba całą dobrze wygrzać i trochę osmalić. Moim zdaniem wystarczy jedna dniówka tj. na spokojnie dokładać do paleniska i podawać różny zakres temperatur i gęstość dymu (drewno suche, mokre i tak na przemian). Po takim przepaleniu warto pokusić się coś uwędzić. Można rozłożyć na kijach parę kiełbasek i obserwować jak się wędzą (gdzie więcej, a gdzie mniej). Pozwoli to na późniejsze opracowanie "planu obracania i przekładania kijów, tak aby wszystko było ładnie uwędzone. No i oczywiście przy tym musi być coś...... :grin: (no tak nie za dużo, żeby nie stracić kontroli, ale żeby też dobrze się wędziło) :lol: .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1580-nowa-w%C4%99dzarnia-jak-wypali%C4%87-wygrza%C4%87/#findComment-34683
Udostępnij na innych stronach

Była przepalana na etapie budowy aby wychwucić nieszczelności, udało się że ich nie było :-), cug był, spadek od ujścia do paleniska jest 17°.

 

Czy odrazu wędzić czy następnego dnia?

 

Założony jest deflektor, a dym rozchodzi się rownomiernie po całej komorze.

 

Fajnie, napewno się z czasem uda mi wstrzelić w rytm, Dzięki.

 

A to napewno, wędzarnie nie oblane są bardzo niepokorne co się ostatnio czyta na forum ;-) i dla Ciebie jako głównego architekta będzie czekało :-) a i każdego chętnego na odwiedziny, serdecznie zapraszam

 

Kilka fotek roboczych

 

 

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1580-nowa-w%C4%99dzarnia-jak-wypali%C4%87-wygrza%C4%87/#findComment-34684
Udostępnij na innych stronach

Cześć Paweł !!

 

 

Dzięki Pedrowi, któremy serdecznie pragnę podziękować za okazaną cierpliwość i uczynność, prace przy grillowędzarni dobiegają końca. Całość relacji postaram się jak najszybcie przygotować, z wszelkimi dokładnymi co do kosztów, wymiarów itd itp i nie mówię że to będzie już, bo chcę zrobić porządnie.

 

A to jest szkic od którego się wszystko zaczęło autorstwa wspaniałego i zdolnego Pedra :-)

 

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1580-nowa-w%C4%99dzarnia-jak-wypali%C4%87-wygrza%C4%87/#findComment-34686
Udostępnij na innych stronach

Ale "bohomazy" :blush: :blush: :blush: :grin:

Paweł. Miej litość. To był tylko taki szkic - "skrót myślowy" :grin:

No i jeszcze "wspaniały i zdolny". Jak by to powiedziała moja dobra znajoma (z rodziny). Dejta spokój. :grin: :grin: :grin:

Aleś mnie połechtał :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1580-nowa-w%C4%99dzarnia-jak-wypali%C4%87-wygrza%C4%87/#findComment-34687
Udostępnij na innych stronach

Gość ChefPaul

... wędzarnię murowaną wystarczy wygrzać 1 raz (jeżeli jest już wyschnięta po procesie budowlanym)

... mokrego drewna nie używać w żadnym przypadku (nieprzyjemna i szkodliwa sadza osiądzie na ścianach wewnętrznych)

 

pozdrawiam, życząc sukcesów w nowej wędzarni i grillu

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1580-nowa-w%C4%99dzarnia-jak-wypali%C4%87-wygrza%C4%87/#findComment-34692
Udostępnij na innych stronach

  • 12 lat później...

                   Wędzarnie już wybudowałem murowaną ,raz juz przepaliłem ,nieszczelności pokleiłem  zaprawą,ile razy jeszcze mam przepalić ,co na początek polecacie do wędzenia?Mozę  kupić  białą kiełbasę  i zobaczyć jak się uwędzi. Henryk

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1580-nowa-w%C4%99dzarnia-jak-wypali%C4%87-wygrza%C4%87/#findComment-673122
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.