jacekw21 Opublikowano 1 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Marca 2019 SUROWIEC-2 kg chudego boczku-1,5 kg podgardle z przyrostem mięsnym-0,5 kg golonki 3 kl.-skóra z golonki PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE-peklosól 18 g/kg-papryka słodka i ostra po 0,5 g/kg-jałowiec mielony 1 g/kg-pieprz czarny 2 g/kg-pieprz cytrynowy 1 g/kg-czosnek 5 g/kg-woda 100 ml-sznurek wędzarniczy-siatka wędzarnicza dość ciasna-folia kolagenowa lub osłonka kolagenowa ROZDRABNIANIE maszynka nr.81.Z boczku i podgardla wykrawamy chude części i tniemy je w kawałki 3-4 cm2.Tłuste części mielimy fi 8 mm3.Mięso z golonki mielimy na fi 4 mm a następnie na fi 2,5 mm WYKONANIEPrzygotowane mięso po klasyfikacji peklujemy 48 godz. w lodówce temp.4-8 st. Po tym czasie dodajemy wodę 100 ml do chudego mięska i wyrabiamy je do kleistości, dodając stopniowo przyprawy. Następnie mielimy golonkę i dodajemy do mięska z przyprawami i ponownie wyrabiamy, na koniec rozdrabniamy i dodajemy tłuste części. Teraz wyrabiamy dokładnie aby wszystko dobrze się połączyło. Przygotowaną masą mięsną nadziewamy skóry golonki, osłonkę kolagenową lub folie kolagenową. Zawijamy dość ciasno i wiążemy. Następne pakujemy w siatki. Wieszamy na kijach. Osadzanie 2-3 godz. W temp. pokojowej. W chłodnym pomieszczeniu 8-10 godzin. Osuszanie w wędzarni 30-40 min w temp.35-40 st. Wędzenie 4-5 godz. w temp.50-55 st. Parzenie w wodzie o temp 75-80 st. parzymy do momentu osiągnięcia w środku wyrobu 70 st. Następnie wyroby odkładamy do ostygnięcia pod naciskiem. Gdy wyroby nie będą gorące chowamy je do lodówki na 8 godz. też pod obciążeniem.SMACZNEGO. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15940-rolada-z-boczku-i-podgardla/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 1 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Marca 2019 Ładna w przekroju :clap: , ta rolada robiona podobnie jak rolada lazdijajska. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15940-rolada-z-boczku-i-podgardla/#findComment-625159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 1 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Marca 2019 ta rolada robiona podobnie jak rolada lazdijajska. Zgadza się jeszcze mam dwie roladki do pokazania to zaraz wrzucę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15940-rolada-z-boczku-i-podgardla/#findComment-625160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 2 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Marca 2019 Wyszla rewelacyjnie. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15940-rolada-z-boczku-i-podgardla/#findComment-625254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kozieradka Opublikowano 3 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Marca 2019 Super wygląda brawo Jacku Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15940-rolada-z-boczku-i-podgardla/#findComment-625334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek213 Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Kwietnia 2019 (edytowane) Super wygląda - spróbuję zrobić na święta. Edytowane 7 Kwietnia 2019 przez EAnna lit. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15940-rolada-z-boczku-i-podgardla/#findComment-628468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Super wygląda - spróbuję zrobić na święta. Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15940-rolada-z-boczku-i-podgardla/#findComment-628555 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.