jacekw21 Opublikowano 1 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Marca 2019 SUROWIEC-2 kg chudego boczku-1,5 kg podgardle z przyrostem mięsnym-0,5 kg golonki 3 kl.-skóra z golonki PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE-peklosól 18 g/kg-papryka słodka i ostra po 0,5 g/kg-jałowiec mielony 1 g/kg-pieprz czarny 2 g/kg-pieprz cytrynowy 1 g/kg-czosnek 5 g/kg-woda 100 ml-sznurek wędzarniczy-siatka wędzarnicza dość ciasna-folia kolagenowa lub osłonka kolagenowa ROZDRABNIANIE maszynka nr.81.Z boczku i podgardla wykrawamy chude części i tniemy je w kawałki 3-4 cm2.Tłuste części mielimy fi 8 mm3.Mięso z golonki mielimy na fi 4 mm a następnie na fi 2,5 mm WYKONANIEPrzygotowane mięso po klasyfikacji peklujemy 48 godz. w lodówce temp.4-8 st. Po tym czasie dodajemy wodę 100 ml do chudego mięska i wyrabiamy je do kleistości, dodając stopniowo przyprawy. Następnie mielimy golonkę i dodajemy do mięska z przyprawami i ponownie wyrabiamy, na koniec rozdrabniamy i dodajemy tłuste części. Teraz wyrabiamy dokładnie aby wszystko dobrze się połączyło. Przygotowaną masą mięsną nadziewamy skóry golonki, osłonkę kolagenową lub folie kolagenową. Zawijamy dość ciasno i wiążemy. Następne pakujemy w siatki. Wieszamy na kijach. Osadzanie 2-3 godz. W temp. pokojowej. W chłodnym pomieszczeniu 8-10 godzin. Osuszanie w wędzarni 30-40 min w temp.35-40 st. Wędzenie 4-5 godz. w temp.50-55 st. Parzenie w wodzie o temp 75-80 st. parzymy do momentu osiągnięcia w środku wyrobu 70 st. Następnie wyroby odkładamy do ostygnięcia pod naciskiem. Gdy wyroby nie będą gorące chowamy je do lodówki na 8 godz. też pod obciążeniem.SMACZNEGO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 1 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Marca 2019 Ładna w przekroju :clap: , ta rolada robiona podobnie jak rolada lazdijajska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 1 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Marca 2019 ta rolada robiona podobnie jak rolada lazdijajska. Zgadza się jeszcze mam dwie roladki do pokazania to zaraz wrzucę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 2 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Marca 2019 Wyszla rewelacyjnie. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kozieradka Opublikowano 3 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Marca 2019 Super wygląda brawo Jacku Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek213 Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Kwietnia 2019 (edytowane) Super wygląda - spróbuję zrobić na święta. Edytowane 7 Kwietnia 2019 przez EAnna lit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Super wygląda - spróbuję zrobić na święta. Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.