Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

KIEŁBASA Z KOZINY AUTORSTWA KOLEGI KUROK SYN JARKA

 

 

post-39694-0-11799500-1552670095_thumb.jpg

post-39694-0-55495600-1552670110_thumb.jpg

 

Skład surowcowy:

 

1. Mięso z młodego koźlęcia kl. II - 7 kg
2. Mięso wieprzowe kl. IIB           - 3 kg

 

post-39694-0-92121200-1552670142_thumb.jpg

post-39694-0-26187500-1552670154_thumb.jpg

 

Przyprawy i materiały pomocnicze:

 

1. Pieprz czarny – 40 g
2. Kminek - 4g  
3. Jałowiec - 4g
4. Jelita cienkie wieprzowe 26-28 mm

Mięso kozie i wieprzowinę peklujemy przez 48 godz. Dając na 1 kg mięsa od 18 do 20 g peklosoli (w zależności od upodobań).

Wykonanie:

 

1. Rozdrabnianie
Mięso kozie i wieprzowinę rozdrabniamy na siatce fi 5 mm.
2. Mieszanie
Rozdrobnione przyprawy mieszamy z koziną dodając 0,3 litra wody. Całość mieszamy do uzyskania kleistości.
3. Napełnianie
Napełniamy ściśle jelita odkręcając w dowolne odcinki.
4. Wędzenie
Osadzoną kiełbasę wędzimy dymem gorącym do brązowej barwy.
5.Parzenie
Parzymy w  wodzie o temp. 70 -75 C do uzyskania wewnątrz batonu 70 C.
6. Studzenie
Studzimy krótko w wodzie.
7. Podsuszanie powtórne wędzenie
Powtórnie wędzimy w rzadkim dymie prze okres 12 godz.

 

post-39694-0-54624700-1552670223_thumb.jpg

post-39694-0-72209500-1552670230_thumb.jpg

post-39694-0-26452300-1552670237_thumb.jpg

 

Smacznego:
Autor: Kurok syn Jarka

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15987-kie%C5%82basa-z-koziny-autorstwa-kuroka-syna-jarka/
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.