Maxell Opublikowano 15 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Marca 2019 (edytowane) KIEŁBASA Z KOZINY AUTORSTWA KOLEGI KUROK SYN JARKA Skład surowcowy: 1. Mięso z młodego koźlęcia kl. II - 7 kg2. Mięso wieprzowe kl. IIB - 3 kg Przyprawy i materiały pomocnicze: 1. Pieprz czarny – 40 g2. Kminek - 4g 3. Jałowiec - 4g4. Jelita cienkie wieprzowe 26-28 mmMięso kozie i wieprzowinę peklujemy przez 48 godz. Dając na 1 kg mięsa od 18 do 20 g peklosoli (w zależności od upodobań).Wykonanie: 1. RozdrabnianieMięso kozie i wieprzowinę rozdrabniamy na siatce fi 5 mm.2. MieszanieRozdrobnione przyprawy mieszamy z koziną dodając 0,3 litra wody. Całość mieszamy do uzyskania kleistości.3. NapełnianieNapełniamy ściśle jelita odkręcając w dowolne odcinki.4. WędzenieOsadzoną kiełbasę wędzimy dymem gorącym do brązowej barwy.5.ParzenieParzymy w wodzie o temp. 70 -75 C do uzyskania wewnątrz batonu 70 C.6. StudzenieStudzimy krótko w wodzie.7. Podsuszanie powtórne wędzeniePowtórnie wędzimy w rzadkim dymie prze okres 12 godz. Smacznego:Autor: Kurok syn Jarka Edytowane 15 Marca 2019 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15987-kie%C5%82basa-z-koziny-autorstwa-kuroka-syna-jarka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.