Gość Gabi Opublikowano 8 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 8 Lipca 2008 A oto moja propozycja sera dla tych osób , które nie mają podpuszczki , nie mają czasu czekać na dojrzewanie i lubią ser żółty. Do zrobienia sera potrzebujemy następujące składniki : 1 kg twarogu 1 l mleka 125g masła 1 jajko 1 łyżka soli lub Vegety 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka octu Do gotującego się mleka kruszymy twaróg. Mieszamy ostrożnie żeby grudki sera się całkiem nie rozpuściły. Następnie ser odcedzamy ( nie za mocno), na ściereczce lub gęstym sicie. W garnku rozpuszczamy masło .Odczekamy trochę żeby przestygło a następnie wsypujemy do niego ser. Gotujemy, ciągle mieszając żeby nie przypalić. Wbijamy jajko, dodajemy sól, sodę i ocet i dalej mieszamy. Gdy masa zaczyna rosnąć wylewamy ją do foremki wyłożonej folią aluminiową. Ja do tego celu użyłam foremki jednorazowej. Czekamy aż masa wystygnie. Ser zrobi się twardy, że można go kroić na plasterki. Gotowy produkt wygląda tak. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 9 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 9 Lipca 2008 Gabi S U P E R już ślinię klawiaturę muszę wypróbować jak znajdę trochę czasu wolnego :rolleyes: Gabi z tej proporcji ile ci wyszło gotowego produktu :question: Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/#findComment-36597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 9 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Lipca 2008 Gabi z tej proporcji ile ci wyszło gotowego produktuWyszła mi jedna aluminiowa , jednorazowa keksówka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/#findComment-36598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusy Opublikowano 9 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 9 Lipca 2008 Nie dawałaś przypraw,poza solą?A jaki serek ma smak.Możesz go porównać do jakiegoś sera sklepowego?Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/#findComment-36599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 9 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 9 Lipca 2008 Kusy ! Innych przypraw nie dawałam, ale nie wyklucza to eksperymentowania. W smaku przypomina trochę ser salami. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/#findComment-36600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusy Opublikowano 9 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 9 Lipca 2008 Gabi! Salami to jeden z najlepszych serów,lekko kwaskowaty.A mleko i ser dałaś tłuste! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/#findComment-36601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 9 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 9 Lipca 2008 Ser zrobiłam sama z mleka , które kupuję od gospodarza , a mleko 2% z woreczka(zapomniałam odlać 1 litr z bańki). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/#findComment-36603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aglod Opublikowano 9 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 9 Lipca 2008 Aż mi ślinka leci :tongue: Muszę wypróbować koniecznie. Pobiegnę dzisiaj po mleko. Dobrze mieszkać na wsi. Na kilogram białego sera ile potrzeba mleka? Wyciskałaś je dokładnie? Cytuj Podjadającym farsz skrytożercom mówimy NIE!!!http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/#findComment-36604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 9 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 9 Lipca 2008 Na kilogram białego sera ile potrzeba mleka? Wyciskałaś je dokładnie?Mi wyszło 1,10kg sera z około 8 l mleka. Twaróg był zbity i dobrze się kruszył. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/#findComment-36605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdw Opublikowano 9 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 9 Lipca 2008 Super Gabi, jutro robię ser, a jeśli mi nie wyjdzie to w sobotę przyjeżdzam z reklamacją. :lol: Cytuj idę napić się herbatki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/#findComment-36606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 9 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 9 Lipca 2008 ZAPRASZAM :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/#findComment-36607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 9 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 9 Lipca 2008 Do sera można dodać kurkumy,będzie miał ser żołty kolor.Zółty ser sklepowy posiada szkodliwy dla zdrowia barwnik annato E160b. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/#findComment-36608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 9 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 9 Lipca 2008 Ser ma ładny żółty kolorek. Myślę, że nie trzeba go już zażółcać. :grin: Jako barwnik naturalny w składzie występuje jajo. Niektórzy dodają samo żółtko. Tu inne ujęcie na którym kolor jest bardziej intensywny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/#findComment-36609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 9 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 9 Lipca 2008 Bardzo ładnie wygląda... i przypomina typowy żółty.Nie rozumiem w jakim celu dodaje się ocet, gdyż połączenie obu składników daje silne wydzielanie się dwutlenku węgla. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/#findComment-36610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aglod Opublikowano 9 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 9 Lipca 2008 I zapewne ten dwutlenek węgla przyczynia się do utworzenia serowych dziurek, któe wyraźnie widać na zdjęciu. Cytuj Podjadającym farsz skrytożercom mówimy NIE!!!http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/#findComment-36611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 9 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 9 Lipca 2008 gdyż połączenie obu składników daje silne wydzielanie się dwutlenku węgla.Może dla tych dziureczek. :question: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/#findComment-36612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo Opublikowano 9 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 9 Lipca 2008 Witam nie ukrywam robiłem z podobnego przepisu "żółty ser" lecz nie dawał się kroić był bardzo "luźny" taki trochę twardszy niż topiony. Mój przepis nie miał w składzie octu, może to była przyczyna. Napisz GABI jaka jest twardość Twojego serka. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/#findComment-36615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 9 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 9 Lipca 2008 Przemo! Mój ser jest twardy. Łatwo daje się kroić w cieniutkie plasterki tak , że nie zostaje ślad na nożu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/#findComment-36616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcomm Opublikowano 9 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 9 Lipca 2008 No kochani, nie może, tylko dla dziureczek właśnie ,ocet plus soda oczyszczona równa się burza bąbelków.Czy resztki tych składników jakoś reagują jeszcze z innymi składnikami- nie wiem, ale mamy tu kilku chemików na forum , niech nadają pzdr. Cytuj marcomm Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/#findComment-36619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 9 Lipca 2008 Witam Gabi . Serek zapewne smaczny i gratuluję tego wyrobu . Chemikiem nie jestem ale pamiętam jak dawno temu w gorące dni robiło sie sposobem domowym taki napój : szklanka wody troszkę się posłodziło i odrobina octu , następnie troszkę sody oczyszczonej i po rozmieszaniu był napój z bąbelkami aż w nosie kręciło Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/#findComment-36620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcomm Opublikowano 9 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 9 Lipca 2008 Jak mówili... No i o to się rozchodzi. :grin: Cytuj marcomm Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/#findComment-36621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwierzak Opublikowano 9 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 9 Lipca 2008 Mozna dodac do niezastygniętej masy drobnitko pokrojoną szynke z własnej wędzarni (tak robiłem)super serek z szynką wyjdzie ,dzieciaki nie mogły sie najeść :lol: Cytuj zwierzak myśleć Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/#findComment-36628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 10 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 10 Lipca 2008 Z dodatkami robię inny ser. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1503 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/#findComment-36631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetes Opublikowano 10 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 10 Lipca 2008 Do zrobienia sera potrzebujemy następujące składniki : 1 kg twarogu 1 l mleka 125g masła 1 jajko 1 łyżka soli lub Vegety 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka octu Mi wyszło 1,10kg sera z około 8 l mleka. Twaróg był zbity i dobrze się kruszył. Czegoś nie rozumiem. To ile trzeba twarogu i mleka aby otrzymać te 1,10 kg sera. Zółty ser sklepowy posiada szkodliwy dla zdrowia barwnik annato E160b. Proszę o wyjaśnienie bo przestaję kupować w sklepach żółty ser który tak uwielbia moja córka. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/#findComment-36643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 10 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 10 Lipca 2008 Annato - żółtopomarańczowy (pomarańczowoczerwony) barwnik terpenowy z grupy karotenoidów otrzymywany naturalnie z nasion drzewa tropikalnego Bixa orellana. Zastosowanie [edytuj]w przemyśle spożywczym jako dodatek do żywności do barwienia margaryny, olejów roślinnych, żółtych serów, ciast i oznaczany jako E160b barwienie tkanin na kolor pomarańczowy wyrób farb bez paniki :wink:, bo niedlugo bedziemy sie bali potraw z chlorkiem sodu :lol: :lol: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/#findComment-36648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.