Skocz do zawartości

Ser żółty na szybko.


Rekomendowane odpowiedzi

A oto moja propozycja sera dla tych osób , które nie mają podpuszczki , nie mają czasu czekać na dojrzewanie i lubią ser żółty.

Do zrobienia sera potrzebujemy następujące składniki :

1 kg twarogu

1 l mleka

125g masła

1 jajko

1 łyżka soli lub Vegety

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżka octu

Do gotującego się mleka kruszymy twaróg. Mieszamy ostrożnie żeby grudki sera się całkiem nie rozpuściły. Następnie ser odcedzamy ( nie za mocno), na ściereczce lub gęstym sicie. W garnku rozpuszczamy masło .Odczekamy trochę żeby przestygło a następnie wsypujemy do niego ser. Gotujemy, ciągle mieszając żeby nie przypalić. Wbijamy jajko, dodajemy sól, sodę i ocet i dalej mieszamy. Gdy masa zaczyna rosnąć wylewamy ją do foremki wyłożonej folią aluminiową. Ja do tego celu użyłam foremki jednorazowej. Czekamy aż masa wystygnie. Ser zrobi się twardy, że można go kroić na plasterki.

Gotowy produkt wygląda tak.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 223
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Gabi S U P E R już ślinię klawiaturę muszę wypróbować jak znajdę trochę czasu wolnego :rolleyes: Gabi z tej proporcji ile ci wyszło gotowego produktu :question:

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/#findComment-36597
Udostępnij na innych stronach

Aż mi ślinka leci :tongue: Muszę wypróbować koniecznie. Pobiegnę dzisiaj po mleko. Dobrze mieszkać na wsi. Na kilogram białego sera ile potrzeba mleka? Wyciskałaś je dokładnie?

Podjadającym farsz skrytożercom mówimy NIE!!!

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/#findComment-36604
Udostępnij na innych stronach

Ser ma ładny żółty kolorek. Myślę, że nie trzeba go już zażółcać. :grin: Jako barwnik naturalny w składzie występuje jajo. Niektórzy dodają samo żółtko. Tu inne ujęcie na którym kolor jest bardziej intensywny.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/#findComment-36609
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ładnie wygląda... i przypomina typowy żółty.

Nie rozumiem w jakim celu dodaje się ocet, gdyż połączenie obu składników daje silne wydzielanie się dwutlenku węgla.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/#findComment-36610
Udostępnij na innych stronach

I zapewne ten dwutlenek węgla przyczynia się do utworzenia serowych dziurek, któe wyraźnie widać na zdjęciu.

Podjadającym farsz skrytożercom mówimy NIE!!!

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/#findComment-36611
Udostępnij na innych stronach

gdyż połączenie obu składników daje silne wydzielanie się dwutlenku węgla.

Może dla tych dziureczek. :question:

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/#findComment-36612
Udostępnij na innych stronach

Witam nie ukrywam robiłem z podobnego przepisu "żółty ser" lecz nie dawał się kroić był bardzo "luźny" taki trochę twardszy niż topiony. Mój przepis nie miał w składzie octu, może to była przyczyna. Napisz GABI jaka jest twardość Twojego serka. Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/#findComment-36615
Udostępnij na innych stronach

No kochani, nie może, tylko dla dziureczek właśnie ,ocet plus soda oczyszczona równa się burza bąbelków.Czy resztki tych składników jakoś reagują jeszcze z innymi składnikami- nie wiem, ale mamy tu kilku chemików na forum , niech nadają pzdr.
marcomm
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/#findComment-36619
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Gabi . Serek zapewne smaczny i gratuluję tego wyrobu .

 

Chemikiem nie jestem ale pamiętam jak dawno temu w gorące dni robiło sie sposobem domowym taki napój : szklanka wody troszkę się posłodziło i odrobina octu , następnie troszkę sody oczyszczonej i po rozmieszaniu był napój z bąbelkami aż w nosie kręciło

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/#findComment-36620
Udostępnij na innych stronach

Mozna dodac do niezastygniętej masy drobnitko pokrojoną szynke z własnej wędzarni (tak robiłem)super serek z szynką wyjdzie ,dzieciaki nie mogły sie najeść :lol:
zwierzak myśleć
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/#findComment-36628
Udostępnij na innych stronach

Do zrobienia sera potrzebujemy następujące składniki :

1 kg twarogu

1 l mleka

125g masła

1 jajko

1 łyżka soli lub Vegety

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżka octu

Mi wyszło 1,10kg sera z około 8 l mleka. Twaróg był zbity i dobrze się kruszył.

Czegoś nie rozumiem. To ile trzeba twarogu i mleka aby otrzymać te 1,10 kg sera.

 

Zółty ser sklepowy posiada szkodliwy dla zdrowia barwnik annato E160b.

Proszę o wyjaśnienie bo przestaję kupować w sklepach żółty ser który tak uwielbia moja córka.

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/#findComment-36643
Udostępnij na innych stronach

Annato - żółtopomarańczowy (pomarańczowoczerwony) barwnik terpenowy z grupy karotenoidów otrzymywany naturalnie z nasion drzewa tropikalnego Bixa orellana.

 

 

Zastosowanie [edytuj]

w przemyśle spożywczym jako dodatek do żywności do barwienia margaryny, olejów roślinnych, żółtych serów, ciast i oznaczany jako E160b

barwienie tkanin na kolor pomarańczowy

wyrób farb

 

 

 

bez paniki :wink:, bo niedlugo bedziemy sie bali potraw z chlorkiem sodu :lol: :lol:

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/#findComment-36648
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.