oli Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Marca 2006 Dziś przygotowałem mą drugą "dzidkę" z szynkowara. Był to pasztecik i to jaki Pasztet gotowany z szynkowara wg Olego Składniki: - 0,5 kg wątroby wieprzowej - 0,5 kg boczku surowego - 0,2 kg łopatki - 1,5 cebuli - 2 jajka - 0,5 bułki Przyprawy: - sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatułowa, 3 ziela angielskie i 1 listek bobkowy (zmielone). Opis technologiczny: Wątrobę sparzyłem, pokroiłem na kawałki i podsmażyłem. Boczek pokroiłem i podsmażyłem również. Cebulę zeszkliłem. Mięso ugotowałem (powstanie z tego i z kości od schabu do schabu parmeńskiego - zupa cebulowa). Wszystkie składniki zmieliłem kolejno po 3 razy. Dodałem rozmoczoną połówkę bułki, 2 jajka, przyprawy i starannie wymieszałem. Powstałą masę załadowałem do szynkowara i gotowałem w temp 85-90°C przez ok 90 minut. Następnie schłodziłem, wyjąłem i skosztowałem oraz zrobiłem zdjęcia by sie pochwalić :lol: :lol: Składniki: http://www.dzidkaserdeczna.k9.pl/boczekpasztet.jpg http://www.dzidkaserdeczna.k9.pl/watrobkapasztet.jpg Wymieszane: http://www.dzidkaserdeczna.k9.pl/pasztetprzed.jpg Gotowe: http://www.dzidkaserdeczna.k9.pl/pasztetszynkowar.jpg http://www.dzidkaserdeczna.k9.pl/pasztet.jpg Cytuj Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/167-pasztet-gotowany-z-szynkowara-wg-olego/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.