jacekw21 Opublikowano 14 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Grudnia 2019 (edytowane) Pasztetowa wieprzowo-drobiowa z nutą pomidora SUROWIEC- wątroba wieprzowa 1 kg- wątroba drobiowa 1 kg- podgardle bez skóry 2 kg- słonina bez skóry 0,5 kg- boczek bez skóry 0,5 kg- dwa serca wieprzowe- dwie średnie cebule surowe- kasza manna 150 g do całości PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE- sól 19-22 g/kg mięsa- pieprz czarny 2 g/kg- pieprz ziołowy 1g/kg- ziele angielskie 1g/kg- gałka muszkatołowa 0,5g/kg- jelita wieprzowe grube- przędza wędliniarska- pomidory suszone(igiełki 40 g/do całości zakupione https://swojskiwyrob.pl/przyprawy-naturalne-jednorodne/865-pomidory-instant-igielki.html WYKONANIEMięso myjemy pod bieżącą woda. Do garnka wlewamy tyle wody aby nasz surowiec mięsny był całkowicie przykryty. Do mięsa wodę podgrzewamy do 80 stopni. W jednym garnku parzymy mięso w drugim podroby. Parzymy do stanu półmiękkiego. Wątrobę parzymy w 90 st. drobiowe 5 min wieprzową 10 min. Gdy wszystko poparzymy czekamy aż wystygnie. W między czasie gotujemy kaszę manną z rosołem z mięsa, rosołu dajemy 800 ml. Podczas gotowania kaszy musimy cały czas mieszać aby się nie przypaliła i nie powstały grudki. Gdy wszystko wystygnie to mielimy wszystko na sitku 2-3 mm a następnie traktujemy blenderem lub dwa- trzy razy mielimy. Następnie wszystko stopniowo przyprawiamy wszystkimi przyprawami i dokładnie mieszamy. Dodajemy 800-1000 ml rosołu. Później do akcji wkracza blender. Robimy tak długo aż będzie odpowiadać nam konsystencja masy mięsnej. Po tych czynnościach napełniamy jelita dość luźno . Następnie parzymy w wodzie o temperaturze 80 stopni . Do osiągnięcia w środku 72-75 st max .Po parzeniu studzimy. Gdy całkowicie ostygną wkładamy do wędzarni. U mnie wędzenie odbyło się na drugi dzień. WĘDZENIEJeśli jelita są jeszcze wilgotne to osuszamy w wędzarni przy dużym ruchu powietrza w temperaturze 35-40 stopni do momentu aż powierzchnia jelit będzie całkowicie sucha. Następnie zaczynamy wędzenie w temperaturze 30-40 stopni czas 3,5-4 godziny. Po wędzeniu odwieszamy w przewiewne miejsce na godzinę dalsze studzenie odbywa się w lodówce przez kilka godzin. Gdy pasztetowa całkowicie wystygnie można jeść. SMACZNEGO Edytowane 14 Grudnia 2019 przez Maxell Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16734-pasztetowa-wieprzowo-drobiowa-z-nut%C4%85-pomidora/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 14 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Grudnia 2019 Smaczniutko wyglada :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16734-pasztetowa-wieprzowo-drobiowa-z-nut%C4%85-pomidora/#findComment-649722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 14 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Grudnia 2019 Smaczniutko wyglada Dzięki .To fakt była smaczna ale robiłem jeszcze jedną trochę inaczej trochę innych składników i ta druga bardziej mi smakowała jak będę miał czas zapodam jutro. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16734-pasztetowa-wieprzowo-drobiowa-z-nut%C4%85-pomidora/#findComment-649723 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.