Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Pasztetowa wieprzowo-drobiowa z nutą pomidora

 

post-72431-0-74051100-1576328192_thumb.jpg

 

SUROWIEC
- wątroba wieprzowa 1 kg
- wątroba drobiowa 1 kg
- podgardle bez skóry 2 kg
- słonina bez skóry 0,5 kg
- boczek bez skóry 0,5 kg
- dwa serca wieprzowe
- dwie średnie cebule surowe
- kasza manna 150 g do całości
 
PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
- sól 19-22 g/kg mięsa
- pieprz czarny 2 g/kg
- pieprz ziołowy 1g/kg
- ziele angielskie 1g/kg
- gałka muszkatołowa 0,5g/kg
- jelita wieprzowe grube
- przędza wędliniarska
 
WYKONANIE
Mięso myjemy pod bieżącą woda. Do garnka wlewamy tyle wody aby nasz surowiec mięsny był całkowicie przykryty. Do mięsa wodę podgrzewamy do 80 stopni. W jednym garnku  parzymy mięso w drugim podroby. Parzymy do stanu półmiękkiego. Wątrobę parzymy w 90 st. drobiowe 5 min wieprzową 10 min. Gdy wszystko poparzymy czekamy aż wystygnie. W między czasie gotujemy kaszę manną z rosołem z mięsa, rosołu dajemy 800 ml. Podczas gotowania kaszy musimy cały czas mieszać aby się nie przypaliła i nie powstały grudki. Gdy wszystko wystygnie to mielimy wszystko na sitku 2-3 mm a następnie traktujemy blenderem lub dwa- trzy razy mielimy. Następnie wszystko stopniowo przyprawiamy wszystkimi przyprawami i dokładnie mieszamy. Dodajemy 800-1000 ml rosołu. Później do akcji wkracza blender. Robimy tak długo aż będzie odpowiadać nam konsystencja masy mięsnej. Po tych czynnościach napełniamy jelita dość luźno . Następnie parzymy w wodzie o temperaturze 80 stopni . Do osiągnięcia w środku 72-75 st max .Po parzeniu studzimy. Gdy całkowicie ostygną wkładamy do wędzarni. U mnie wędzenie odbyło się na drugi dzień.
 
WĘDZENIE
Jeśli jelita są jeszcze wilgotne to osuszamy w wędzarni przy dużym ruchu powietrza w temperaturze 35-40 stopni do momentu aż powierzchnia jelit będzie całkowicie sucha. Następnie zaczynamy wędzenie w temperaturze 30-40 stopni czas 3,5-4 godziny. Po wędzeniu odwieszamy w przewiewne miejsce na godzinę dalsze studzenie odbywa się w lodówce przez kilka godzin. Gdy pasztetowa całkowicie wystygnie można jeść.
 
SMACZNEGO
Edytowane przez Maxell
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16734-pasztetowa-wieprzowo-drobiowa-z-nut%C4%85-pomidora/
Udostępnij na innych stronach

 

 

Smaczniutko wyglada

Dzięki .To fakt była smaczna ale robiłem jeszcze jedną trochę inaczej  trochę innych składników i ta druga bardziej mi smakowała jak będę miał czas zapodam jutro.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16734-pasztetowa-wieprzowo-drobiowa-z-nut%C4%85-pomidora/#findComment-649723
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.