Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zupę tę najlepiej wykonać na bazie śledzi solonych. Niemniej jednak zastosowanie śledzia marynowanego również jest dopuszczalne choć bardzo zuboża jej smak.

 

1. Śledzie solone z beczki wymoczyc tak, aby pozbyć się nadmiaru soli.

2. Po wymoczeniu oprawiany śledzie tak aby pozyskać czysty filet. Każdy że śledzi zawiera ikrę lub mlecz. Jeżeli ktoś lubi ikrę może zagospodarować według własnego uznania. Mlecze będą przydatne później.

3. Po uzyskaniu filetów i mleczy marynujemy to wszystko w marynacie z octu z dodatkiem klasycznych przypraw sol, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie i cebulą w piórka krojona.

4. Po zamarynowania czyli ok tygodnia od wstawienia możemy przygotować zupę.

W tym celu bierzemy mlecze w zależności od potrzeb. Ja na swoje potrzeby na jedną porcję zupy potrzebuje połowę mlecza z jednego śledzia. Choć znam takich, co używają więcej lub składnik ten całkowicie pomijają. Mlecz uciekamy na gładką papkę z dodatkiem jednej małej łyżeczki cukru i dwóch łyżek śmietany (może być słodka lub kwaśna). Przygotowujemy cebulę, kroimy ją w piórka i zalewamy wrzątkiem dla uzyskania miękkości. Baza tej zupy to marynata ze śledzi. Zlewamy ją do naczynia wraz z cebulą z marynaty. Jak wpadnie kilka śledzi to wzbogaca smak zupy, choć same wymagane nie są. Dodajemy przygotowaną wcześniej sparzoną cebulę i utarty mlecz. Wszystko uzupełniamy mlekiem. Ilość mleka będzie miała wpływ na smak tak więc nie powinno go być więcej niż potrojna ilość marynaty. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i octem wg własnego uznania. Odstawiamy na godzinkę w celu przegryzienia się smaków. Uzyskany smak jest generalnie smakiem marynaty ze śledzi z wyczuwalnym smakiem slodko-kwasnym wzbogaconym o pieprz.

Podajemy z ziemniakami w mundurkach tzn podczas konsumpcji zupy przegryzamy ziemniakiem (w innych regionach kartoflem, pyrą, wg uznania). Ziemniaków nie mieszamy z zupą bo są gorące, a zupa zimna.

Edytowane przez Franciszek G
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16979-zupa-%C5%9Bledziowa-bez-gotowania/
Udostępnij na innych stronach

U mnie taką zupę śledziową robi się trochę inaczej. Śledzie po oczyszczeniu kroi się w dzwonka i marynuje się w zaprawie octowej ,z tym że tej zaprawy robimy odpowiednio więcej.Po umarynowaniu ,w dzień konsumpcji(przeważnie w dzień postu przedświątecznego) przecieramy przez sitko mlecz i łagodzimy zalewę śmietaną -i to jest ta zupa.Podajemy zupę z dzwonkami śledzi na talerzu głębokim a ugotowane ziemniaki ,bez ugniatania na osobnym talerzu.

emka
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16979-zupa-%C5%9Bledziowa-bez-gotowania/#findComment-659487
Udostępnij na innych stronach

Nie wiedziałem że od grubo ponad 50 lat jem zupę śledziową :tongue: ten prawie identyczny przepis, oraz częste jego wykonanie zawdzięczam dziadkom i rodzicom pochodzących z Kujaw, teraz mimo bardzo sędziwego wieku mama ją przygotowuje i ja z całym rodzeństwem... ot, śledziowa spuścizna  :)  :clap: 

Trzeba przyznać że paluszki lizać, ale obowiązkowo kartofle w mundurkach być muszą :)

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16979-zupa-%C5%9Bledziowa-bez-gotowania/#findComment-659500
Udostępnij na innych stronach

U mnie taką zupę śledziową robi się trochę inaczej. Śledzie po oczyszczeniu kroi się w dzwonka i marynuje się w zaprawie octowej ,z tym że tej zaprawy robimy odpowiednio więcej.Po umarynowaniu ,w dzień konsumpcji(przeważnie w dzień postu przedświątecznego) przecieramy przez sitko mlecz i łagodzimy zalewę śmietaną -i to jest ta zupa.

Ile ludzi, tyle sposobów. Znam takich co śledzie marynowali w całości lub ewentualnie w połówkach jak i takich co robili taka zupę bez śledzi jak i bez marynaty od śledzi.

Edytowane przez Franciszek G
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16979-zupa-%C5%9Bledziowa-bez-gotowania/#findComment-659584
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.