Maxell Opublikowano 23 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Maja 2020 (edytowane) Domowa czarna kiełbasaKiełbasa ta produkowana jest w warunkach domowych, według starej receptury. Powstaje tylko w jednej miejscowości - wiosce Zinkowo, obwód chmielnicki.Nie ma drugiej takiej kiełbasy nie tylko na Ukrainie, ale także na świecie.Składa się wyłącznie z naturalnych składników i świeżej wieprzowiny. Jest pieczona na drewnie.Okres przydatności do spożycia - do 1 miesiąca.Domowa czarna kiełbasa to kiełbasa w 100% naturalna, wieprzowa, ze świeżego mięsa. Czarna, genialna, aromatyczna i bardzo smaczna - czarna kiełbasa Zinkowska. Nikt nie wie, ile stuleci wypiekano ją we wsi Zinkowo w regionie chmielnickim na Ukrainie. Składniki: Trzy rodzaje świeżego mięsa Do przygotowania domowych kiełbas stosuje się mięso wieprzowe: szynkę przednią, szynkę tylną i boczek (z części mostkowej). Mięso musi być świeże i użyte zaraz po wystudzeniu. Świeży boczek Aby dodać soczystości domowej produkcji kiełbasy, dodaje się świeży tłusty boczek z pasmami mięsnymi. W zależności od zawartości tłuszczu w boczku, do kiełbasy stosuje się 10–15% tłuszczu. Naturalny czosnekUżywany jest tylko naturalny czosnek domowy. Pieprz i sólStosuje się jadalną sól kuchenną i czarny pieprz. Przed użyciem pieprz jest mielony. Naturalne jelita wieprzoweJelita wieprzowe solone. Świeżo zamrożona krewPo uboju świni krew ochładza się i zamarza. W trakcie pieczenia kiełbasy w wędzarni, smarujemy ją kilka razy krwią wieprzową. Krew ciemnieje pod wpływem wysokiej temperatury, w rezultacie czego kiełbasa staje się czarna. zdj.07 Przechowywanie domowej roboty czarnej kiełbasy. Dzięki odpowiedniej technologii przygotowania domowej czarnej kiełbasy, jej okres przydatności do spożycia w temperaturze pokojowej wynosi ponad miesiąc. Z czasem po prostu kiełbasa wysycha i staje się twarda, jak kamień. Jeśli zapakujemy ją próżniowo, możemy bezpiecznie przechowywać domowej roboty kiełbasę w lodówce dłużej, a także transportować w temperaturze dodatniej. Wykonanie: Świeży, przerośnięty boczek wieprzowy. W zależności od poziomu otłuszczenia, 10-15% całego wsadu mięsnego. Świeża łopatka wieprzowa. 50% wsadu mięsnego (bez tłuszczu) Szynki wieprzowa. Świeża. 50% wsadu mięsnego (bez tłuszczu) Boczek wieprzowy z pasmami mięsnymi kroimy w drobną kostkę. Nada soczystości domowej czarnej kiełbasie. Przyprawy do domowej kiełbasy.Do kiełbasy dodajemy: - sól (ok. 19 g/kg),- pieprz czarny mielony (według własnego smaku),- czosnek świeży rozdrobniony (według własnego smaku) Wyżyłowane i pozbawione błon i ścięgien mięso z łopatki i szynki, siekamy ręcznie w kostkę wielkości 1,5-2 cm. Krojone mięso wieprzowe z pokrojonym drobno tłuszczem do domowej kiełbasy.Tak przygotowane mięso i tłuszcz, posypujemy przyprawami i dokładnie mieszamy.Następnie ściśle nabijamy w jelita wieprzowe kiełbaśnice (wcześniej odsolone poprzez moczenie w ciepłej wodzie), wieszamy na drążkach celem osadzenia. Domowa czarna kiełbasa pieczona jest wyłącznie na drewnie twardym z drzew liściastych (dąb, wiśnia, jabłoń, morela, śliwka ...).Rozpalamy w wędzarni i wygrzewamy komorę. Nadziana w jelito wieprzowe domowa czarna kiełbasa przed pieczeniem.Następnie wkładamy do komory kije z zawieszonymi kiełbasami i przeprowadzamy osuszanie. Kiełbasa podczas pieczenia, po pierwszym smarowaniu krwią, zaraz po osuszeniu. W trakcie pieczenia kiełbasy w wędzarni, obserwujemy kolor i w razie potrzeby przyciemnienia powierzchni, smarujemy powierzchnię kiełbasy raz lub dwa, do uzyskania wymaganego, czarnego koloru. Czarna kiełbasa po kilku godzinach pieczenia. Gotowa domowa czarna kiełbasa. Kiełbasa po pokrojeniu i łamaniu. Jeszcze raz zapewniamy, że kiełbasa jest wyjatkowa w smaku i wyglądzie. Będzie Wam smakowała. Edytowane 23 Maja 2020 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17320-ukraina-domowa-czarna-kie%C5%82basa-ze-wsi-zinkowo-obw%C3%B3d-chmielnicki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Maja 2020 Ciekawe, co na moje tłumaczenie powie Anatolii . Zaraz podłoże jeszcze polski tekst na rysunkach. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17320-ukraina-domowa-czarna-kie%C5%82basa-ze-wsi-zinkowo-obw%C3%B3d-chmielnicki/#findComment-667494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 23 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Maja 2020 (edytowane) Wszystko pięknie tylko gdzie nabyć mięsko ze świeżo ubitego świniaka domowej hodowli. Edytowane 23 Maja 2020 przez bilu72 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17320-ukraina-domowa-czarna-kie%C5%82basa-ze-wsi-zinkowo-obw%C3%B3d-chmielnicki/#findComment-667517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 23 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 23 Maja 2020 U gospodarza zamawiasz i bijesz. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17320-ukraina-domowa-czarna-kie%C5%82basa-ze-wsi-zinkowo-obw%C3%B3d-chmielnicki/#findComment-667522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Maja 2020 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17320-ukraina-domowa-czarna-kie%C5%82basa-ze-wsi-zinkowo-obw%C3%B3d-chmielnicki/#findComment-667685 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WALÓŚ Opublikowano 1 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 1 Września 2020 Witam, czy można podać proporcje przypraw do kiełbasy czarnej? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17320-ukraina-domowa-czarna-kie%C5%82basa-ze-wsi-zinkowo-obw%C3%B3d-chmielnicki/#findComment-675629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.