Skocz do zawartości

[Ukraina] Domowa czarna kiełbasa ze wsi Zinkowo, obwód chmielnicki


Rekomendowane odpowiedzi

Domowa czarna kiełbasa

Kiełbasa ta produkowana jest w warunkach domowych, według starej receptury. Powstaje tylko w jednej miejscowości - wiosce Zinkowo, obwód chmielnicki.
Nie ma drugiej takiej kiełbasy nie tylko na Ukrainie, ale także na świecie.
Składa się wyłącznie z naturalnych składników i świeżej wieprzowiny. Jest pieczona na drewnie.
Okres przydatności do spożycia - do 1 miesiąca.

Domowa czarna kiełbasa to kiełbasa w 100% naturalna, wieprzowa, ze świeżego mięsa. Czarna, genialna, aromatyczna i bardzo smaczna - czarna kiełbasa Zinkowska. Nikt nie wie, ile stuleci wypiekano ją we wsi Zinkowo ​​w regionie chmielnickim na Ukrainie.

 

Składniki:

 

post-39694-0-82743700-1590236940_thumb.jpg

 

Trzy rodzaje świeżego mięsa

 

post-39694-0-42314600-1590232874_thumb.jpg

 

Do przygotowania domowych kiełbas stosuje się mięso wieprzowe: szynkę przednią, szynkę tylną i boczek (z części mostkowej). Mięso musi być świeże i użyte zaraz po wystudzeniu.

 

post-39694-0-23325500-1590233305_thumb.jpg

 

Świeży boczek

 

post-39694-0-14319100-1590232879_thumb.jpg

 

Aby dodać soczystości domowej produkcji kiełbasy, dodaje się świeży tłusty boczek z pasmami mięsnymi. W zależności od zawartości tłuszczu w boczku, do kiełbasy stosuje się 10–15% tłuszczu.

 

post-39694-0-37656400-1590232888_thumb.jpg

 

Naturalny czosnek
Używany jest tylko naturalny czosnek domowy.

 

post-39694-0-17958100-1590232894_thumb.jpg

 

Pieprz i sól
Stosuje się jadalną sól kuchenną i czarny pieprz. Przed użyciem pieprz jest mielony.

 

post-39694-0-69709400-1590232899_thumb.jpg

 

Naturalne jelita wieprzowe
Jelita wieprzowe solone.

 

post-39694-0-29816300-1590232906_thumb.jpg

 

Świeżo zamrożona krew

Po uboju świni krew ochładza się i zamarza. W trakcie pieczenia kiełbasy w wędzarni, smarujemy ją kilka razy krwią wieprzową. Krew ciemnieje pod wpływem wysokiej temperatury, w rezultacie czego kiełbasa staje się czarna.

 

zdj.07

 

Przechowywanie domowej roboty czarnej kiełbasy.

 

Dzięki odpowiedniej technologii przygotowania domowej czarnej kiełbasy, jej okres przydatności do spożycia w temperaturze pokojowej wynosi ponad miesiąc. Z czasem po prostu kiełbasa wysycha i staje się twarda, jak kamień. Jeśli zapakujemy ją próżniowo, możemy bezpiecznie przechowywać domowej roboty kiełbasę w lodówce dłużej, a także transportować w temperaturze dodatniej.

 

Wykonanie:

 

post-39694-0-36456500-1590232912_thumb.jpg

 

Świeży, przerośnięty boczek wieprzowy. W zależności od poziomu otłuszczenia, 10-15% całego wsadu mięsnego.

 

post-39694-0-85201300-1590232930_thumb.jpg

 

Świeża łopatka wieprzowa. 50% wsadu mięsnego (bez tłuszczu)

 

post-39694-0-61618600-1590233717_thumb.jpg

 

Szynki wieprzowa. Świeża. 50% wsadu mięsnego (bez tłuszczu)

 

post-39694-0-90023900-1590233724_thumb.jpg

 

Boczek wieprzowy z pasmami mięsnymi kroimy w drobną kostkę. Nada soczystości domowej czarnej kiełbasie.

 

post-39694-0-88719700-1590237509_thumb.jpg

 

Przyprawy do domowej kiełbasy.

Do kiełbasy dodajemy:

 

- sól (ok. 19 g/kg),

- pieprz czarny mielony (według własnego smaku),

- czosnek świeży rozdrobniony (według własnego smaku)

 

post-39694-0-84803300-1590233737_thumb.jpg

 

Wyżyłowane i pozbawione błon i ścięgien mięso z łopatki i szynki, siekamy ręcznie w kostkę wielkości 1,5-2 cm.

 

post-39694-0-97983100-1590233743_thumb.jpg

 

Krojone mięso wieprzowe z pokrojonym drobno tłuszczem do domowej kiełbasy.

Tak przygotowane mięso i tłuszcz, posypujemy przyprawami i dokładnie mieszamy.

Następnie ściśle nabijamy w jelita wieprzowe kiełbaśnice (wcześniej odsolone poprzez moczenie w ciepłej wodzie), wieszamy na drążkach celem osadzenia.

 

post-39694-0-16764900-1590233750_thumb.jpg

 

Domowa czarna kiełbasa pieczona jest wyłącznie na drewnie twardym z drzew liściastych (dąb, wiśnia, jabłoń, morela, śliwka ...).

Rozpalamy w wędzarni i wygrzewamy komorę.

 

post-39694-0-32994300-1590233756_thumb.jpg

 

Nadziana w jelito wieprzowe domowa czarna kiełbasa przed pieczeniem.

Następnie wkładamy do komory kije z zawieszonymi kiełbasami i przeprowadzamy osuszanie.

 

post-39694-0-59710900-1590233762_thumb.jpg

 

Kiełbasa podczas pieczenia, po pierwszym smarowaniu krwią, zaraz po osuszeniu. W trakcie pieczenia kiełbasy w wędzarni, obserwujemy kolor i w razie potrzeby przyciemnienia powierzchni, smarujemy powierzchnię kiełbasy raz lub dwa, do uzyskania wymaganego, czarnego koloru.

 

post-39694-0-28383000-1590233769_thumb.jpg

 

Czarna kiełbasa po kilku godzinach pieczenia.

 

post-39694-0-72420700-1590233776_thumb.jpg

 

Gotowa domowa czarna kiełbasa.

 

post-39694-0-00930800-1590233784_thumb.jpg

 

Kiełbasa po pokrojeniu i łamaniu.

 

Jeszcze raz zapewniamy, że kiełbasa jest wyjatkowa w smaku i wyglądzie. Będzie Wam smakowała. :D

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17320-ukraina-domowa-czarna-kie%C5%82basa-ze-wsi-zinkowo-obw%C3%B3d-chmielnicki/
Udostępnij na innych stronach

:D Ciekawe, co na moje tłumaczenie powie Anatolii :D . Zaraz podłoże jeszcze polski tekst na rysunkach.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Wszystko pięknie tylko gdzie nabyć mięsko ze świeżo ubitego świniaka domowej hodowli. Edytowane przez bilu72


„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

  • 3 miesiące temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.