Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jak składać naleśniki: 20 sposobów, aby pięknie je podać (zdjęcia)

 

post-39694-0-69202600-1591220795_thumb.jpg

 

Poznaj najbardziej kompleksową, ilustrowaną listę sposobów formowania naleśników.

Ażurowe i pulchne, deserowe i pikantne, nadziewane i bez nadzienia, słomki, koperty, trójkąty, róże – naleśniki jakie zainspirują każdą  gospodynię domową!

Prawdopodobnie wiesz, jak przygotować naleśniki z różnych ciast z wieloma nadzieniami, ale na ile sposobów możesz je pięknie złożyć i podać? Pięć? Dziesięć?

Specjalnie dla Ciebie, tochka.net wykonała niesamowitą robotę i w tym artykule zebrała wszystkie możliwe oryginalne, interesujące i piękne sposoby składania naleśników przed serwowaniem na elegancki świąteczny lub codzienny stół, dla rodziny, gości, przyjaciół i ciebie.

Czytaj, oglądaj, przygotowuj, trenuj i sprawdź, czy wszystkie metody są ci znane. A może znasz jakąś ciekawą opcję składania naleśników, o której nie wspomniano w artykule? Jeśli tak, to podziel się nią z nami.

 

Sposób 1. Najsłynniejszy i najłatwiejszy sposób składania naleśników

 

post-39694-0-44289900-1591220800_thumb.jpg

 

Najbardziej znanym sposobem jest zdjęcie naleśników z patelni i ułożenie ich na równym stosie na talerzu, posmarowanym olejem, aby się nie skleiły. Nie myśl jednak, że to takie proste. Aby wyglądało tak pięknie, jak na zdjęciu, wszystkie naleśniki powinny być jak z wyboru - takie same, równe i bez zniekształceń.

 

Sposób 2. Składamy naleśniki na pół

 

post-39694-0-00191400-1591220808_thumb.jpg

 

Komplikujemy nieco zadanie i składamy gotowe naleśniki na pół. Ta opcja może być zawierać różne wypełnienia lub ukrytą niespodzianką w środku. Sposób prosty i piękny.

 

Sposób 3. Rożki naleśnikowe

 

post-39694-0-50176200-1591220813_thumb.jpg

 

Teraz składamy naleśniki na trzy razy w formę rożków. Mogą być bez wypełnienia, aby każdy gość wybrał je sobie według uznania. A można też zastosować mały trik i nałożyć nadzienie na zewnątrz - naleśniki niby są puste, ale właściwie są nadziane.

 

Sposób 4. Naleśniki zawinięte tradycyjnie, naleśnikowo.

 

post-39694-0-72837100-1591220819_thumb.jpg

 

Ten sposób zawijania naleśników przeznaczony jest do wypełnienia farszem o luźnej strukturze, który może wypłynąć. Na środku naleśników układamy np. dżem lub mięso mielone, przykrywamy najbliższą krawędzią z jednej i drugiej strony, a następnie zawijamy już tradycyjnie w rulon.

 

Sposób 5. Koperty

 

post-39694-0-14477600-1591220825_thumb.jpg

 

Ta sama metoda, jak w przepisie 4, ale wykonana na pustych naleśnikach. pozwoli na bardziej kompaktowe umieszczenie ich na talerzu. Wewnątrz naleśniki można posmarować cieniutko np. dżemem i nałożyć żądane nadzienie na wierzch.

 

Sposób 6. Słomki naleśnikowe

 

post-39694-0-64495600-1591220831_thumb.jpg

 

To bardzo prosty sposób. Umieść nadzienie wzdłuż krawędzi naleśnika i zwiń go w rulonik.

 

Sposób 7. Roladki naleśnikowe

 

post-39694-0-00661900-1591220837_thumb.jpg

 

Tutaj nadzienie umieszczone na środku naleśnika i nie owija się go w rulon, ale przykrywa od góry lewą i prawą krawędzią.

 

Sposób 8. Schludne rolki

 

post-39694-0-60084000-1591220842_thumb.jpg

 

Jeśli podwiniesz jedną krawędź naleśnika i z boku zrolujesz cały, otrzymasz eleganckie rolki z gładkimi krawędziami, które będą wyglądać bardzo ciekawie na stole. A jeśli chodzi o dodanie np. konfitur lub dżemy, każdy gość może sobie w nim zanurzać naleśnika sam, wybierając ten dodatek, który mu najbardziej odpowiada.

 

Sposób 9. Nadziewane rurki

 

post-39694-0-88391000-1591220847_thumb.jpg

 

Składamy naleśniki na pół i zanim zwiniemy, nadziewamy je nadzieniem. Aby uniemożliwić rozwinięcie się naleśników, możemy związać gałązką zieleni lub zielonym szczypiorkiem.

 

Sposób 10. Trójkątne koperty naleśnikowe

 

post-39694-0-28924200-1591220933_thumb.jpg

 

Innym sposobem skutecznego nadziania naleśników jest złożenie ich cztery razy, delikatne wygięcie górnej krawędzi i wypełnienie nadzieniem.

 

Sposób 11. Rogi naleśnikowe

 

post-39694-0-48300900-1591220938_thumb.jpg

 

Po złożeniu naleśnika na pół, obficie i równomiernie, napełnij go nadzieniem i zawiń brzegi naleśnika.

 

Sposób 12. Szyszki naleśnikowe

 

post-39694-0-49989700-1591220943_thumb.jpg

 

Na krawędzi naleśnika układamy dużo jednolitego i gęstego nadzienia (twaróg, bita śmietana, suflet). Następnie ostrożnie zwijamy naleśnik w kółko, jakbyśmy robili papierową tutkę.

 

Sposób 13. Trójkąty naleśnikowe

 

post-39694-0-14434200-1591220949_thumb.jpg

 

Nadzienie jest układane na środku naleśnika, a same krawędzie naleśnika są składane do środka, tworząc trójkąt. Aby naleśnik się nie rozpadł, możesz go skleić lub  oślepić krawędzie lub połączyć wykałaczką albo patyczkiem szaszłykowym.

 

Sposób 14. Podwójne trójkąty naleśnikowe

 

post-39694-0-36535000-1591220954_thumb.jpg

 

Komplikujemy to zadanie, i końce trójkątów uzyskane w poprzednim akapicie są naprzemiennie wyciągane na przeciwne strony. W ten sposób nawet płynne nadzienie zostanie bezpiecznie zapakowane w naleśniki.

 

Sposób 15. Naleśnikowa fala

 

post-39694-0-56989900-1591220959_thumb.jpg

 

Bierzemy gotowy naleśnik i zbieramy go jak miech akordeonu, a następnie końce przyciągamy do siebie. Na talerzu otrzymujemy oryginalną, falistą kompozycję.

 

Sposób 16. Naleśnikowe gniazda

 

post-39694-0-09956700-1591220965_thumb.jpg

 

Skręcamy cienkie naleśniki w spiralę i kładziemy na wierzch nadzienie, uzyskując przytulne i pysznie wypchane gniazda.

 

Sposób 17. Naleśnikowe rozetki

 

post-39694-0-13728900-1591220971_thumb.jpg

 

Takie naleśniki można zrobić z bardzo cienkiego ciasta lub pokroić zwykłe naleśniki na pół. Zasada jest prosta, choć wymaga pewnych umiejętności: naleśnik zwijamy w dosyć luźną tubę, obracamy jedną krawędź do drugiej, tworząc rozetę.

 

Sposób 18. Naleśnikowe mieszki

 

post-39694-0-12162200-1591220976_thumb.jpg

 

Nadzienie umieszcza się na środku naleśnika, a brzegi są zebrane razem i przymocowane wiązaniem z zielonego szczypiorku, gałązką zieleniny, gotowanym spaghetti lub wykałaczką.

 

Sposób 19. Nadziewane ciasto naleśnikowe

 

post-39694-0-15302600-1591220981_thumb.jpg

 

To proste, kulinarne arcydzieło! Nadziewamy część naleśników różnymi nadzieniami i zwijamy z nich ruloniki. Teraz nadziewamy pozostałe naleśniki gotowymi, nadzianymi rulonikami i wstawiamy wszystko do piekarnika, otrzymując ciasto nadziewane nadziewanymi naleśnikami.

 

Sposób 20. Na koniec nie przestrzegamy reguł

 

post-39694-0-13063400-1591220987_thumb.jpg

 

Rzucamy naleśniki na talerz chaotycznymi falami, wlewamy olej, syrop, miód lub sos. Tutaj główną zasadą jest to, by naleśniki nie sklejały się. A bałagan na talerzu ma zawsze swój kulinarny urok.

 

Życzę smacznego.

Autorka: Ольга Княжевич

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.