Maxell Opublikowano 4 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Lipca 2020 Polędwice wieprzowe w klonowej glazurze Za oknami lato w pełnym rozkwicie, a z nim sezon grillowania. Zawsze miło spędzić z rodziną lub znajomymi popołudnie przy grillu, przygotowując pyszne jedzenie. Jest cała masa przepisów na przepyszna dania z grilla, ale nic nie przebije smaku, delikatności i słodyczy tej polędwicy owiniętej bekonem i polanej glazurą klonową.Chciałbym go Wam przedstawić. Bekonowa przeplatankaNie można pisać o tym przepisie, nie wspominając o bekonowej przeplatance. Przeplatanka ta, to siatka wykonana s plastrów boczku, którą owiniemy zewnętrzną stronę schabu. Aby wykonać ten splot, zaczynamy od 7-8 pasków boczku ułożonych równolegle do siebie, na pergaminie. Następnie jeden pasek boczku kładziemy prostopadle u góry na wcześniej ułożonych plastrach i przeplatamy go między nimi tak, by raz przechodził nad paskiem boczku, a drugi raz pod następnym, prostopadle. Robimy taką przeplatankę następnymi paskami boczku, tak, by ich przeploty się mijały, do momentu, aż powstanie cała siatka. Szczerze mówiąc, to naprawdę fajny sposób na dodanie bekonu do swojego dania. Doskonale pokryje również naszą polędwicę. Dlaczego powinniśmy wędzić tę polędwicę owiniętą boczkiem!Wędzona wieprzowina to najlepsza wieprzowina. Wędząc polędwicę zawiniętą w boczek, uzyskamy bogatą zewnętrzną warstwę wędzonego boczku, uzupełnioną chrupiącą jego powierzchnią.Przygotowywałem polędwicę na grillu, w około 121 st.C przez około 2 godziny, aż do 63 st.C wewnątrz mięsa. To moja idealna temperatura dla przygotowywanej wieprzowiny, ponieważ jest ona jednocześnie bezpieczna, soczysta i delikatna.Kolejna mała wskazówka: użyj kawałków drewna lub zrębków, aby wzmocnić ten dymny smak. Ja używam do tego przepisu kawałków (wiórków) z drewna wiśniowego lub hikorowego. Wiśnia ma super słodki i łagodny smak dla tych, którzy nie chcą mocnego aromatu wędzonki. Hikora zaś nadaje subtelnie słodki i przyjemny dymny efekt. Czas przystąpić do działania. Składniki Do polędwic:2 Polędwice wieprzowe – obrobione, pozbawione mizdry i warkocza, przycięte2 łyżki musztardy Dijon1 kg boczku¼ szklanki syropu klonowegoPrzyprawy:1 łyżka soli morskiej1 łyżka czarnego pieprzu½ łyżki czosnku w proszku½ łyżki cebuli suszonej w proszku½ łyżki wędzonej papryki½ łyżki brązowego cukru Instrukcja wykonania:Przytnij polędwice na równą długość. Usuń nadmiar tłuszczu, mizdrę i warkocz. Posmaruj je musztardą dijon. W miseczce wymieszaj przyprawy, a następnie posyp tą mieszanką polędwice. Wstaw do lodówki na 15 minut.Teraz czas na wykonanie przeplatanki bekonowej. Zacznij od położenia paska pergaminu. Następnie warstwa 7-8 pasków boczku, ułożona równolegle do siebie, na długość polędwicy. Następnie na końcu pasków boczku ułóż prostopadle do pozostałych, pojedynczy pasek i przeplataj go pomiędzy ułożonymi na pergaminie paskami. Kontynuuj to, aż uzyskasz pełny splot, który przykryje naszą polędwicę. Mając dwie polędwice, wykonujemy dwie takie przeplatanki.Połóż polędwicę na jednym brzegu splotu boczku i pomagając sobie w pierwszej fazie pergaminem, zacznij owijać polędwicę boczkowym splotem. Upewnij się, że pergamin nie owija się razem z boczkiem.Gdy to zrobisz, osznuruj polędwicę owiniętą w boczek ściśle przędzą wędliniarską. Tak przygotowane batony, włóż na 15 minut do lodówki.Rozgrzej swego grilla do 121 st.C i dodaj wióry z drewna wiśniowego lub hikorowego, aby uzyskać dym wędzarniczy.Połóż polędwice w boczku na ruszcie, aby podpiekać i wędzić przez około 2 godziny, lub do momentu osiągnięcia wewnątrz temperatury 63 st.C.Gdy polędwice są jest gotowe, podgrzej syrop klonowy w naczyniu i posmaruj nim batony. Zostaw mięsa jeszcze na kilka minut na ruszcie, by syrop skarmelizował.Po zakończeniu grillo-wędzenia, mięso zdejmij z rusztu i odstaw na 8–9 minut.Pokrój i podawaj. Autor: Derek Wolf Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.