Maxell Opublikowano 16 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Lipca 2020 (edytowane) Kiszone jabłka w słoikach, to przepis idealny! Myślałem, że jabłka przygotowane w jakikolwiek sposób, nie mogą być smaczniejsze od świeżych, dopóki nie spróbowałem jabłek kiszonych.W mojej rodzinie robienie domowych jabłek kiszonych stało się obowiązkową tradycją. Chodzi nie tylko o to, że wszyscy bardzo kochamy ich smak, ale także o to, że jest to najlepsza profilaktyka przeciwko osteoporozie i różnego rodzaju infekcjom. Dzieje się tak, ponieważ kiszone w ten sposób jabłka zawierają duże ilości wapnia oraz kwasu askorbinowego. Owoce te są doskonałą przekąską przed głównym posiłkiem, ponieważ pobudzają apetyt i wspomagają trawienie.Najważniejsze, że ich przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu ani wysiłku, gdyż podzielę się z Tobą najprostszym przepisem. Kiszone jabłka SKŁADNIKI2 kg małych jabłek3 l wody150 g cukru150 g miodu2 łyżki stołowe soli (ok. 40 g)liście winogron i porzeczekPRZYGOTOWANIEDobrze umyj jabłka i umieść je w dużej emaliowanej misce. W rondelku wymieszaj sól, cukier i miód z wodą i zagotuj. Następnie zdejmij z ognia i od razu polej zalewą jabłka. Dodaj liście winogron i porzeczki. Kładziemy na górę talerzyk i obciążamy go, by jabłka cały czas były zanurzone w zalewie. Jabłka odstawiamy na 2 tygodnie w temperaturze pokojowej celem fermentacji. Ostatnim krokiem będzie włożenie jabłek do wysterylizowanych słoików i zalanie odcedzoną marynatą. Kiszone jabłka mogą być przechowywane w słoikach przez wiele miesięcy, dzięki czemu możemy spokojnie zakonserwować w ten sposób nawet kilkadziesiąt kilogramów, bez obawy, że się zepsują. Smacznego.Autor: копилка Edytowane 16 Lipca 2020 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17470-rosja-jab%C5%82ka-kiszone-w-s%C5%82oikach/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 16 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Lipca 2020 Marynowane Wyglądaja na kiszone - skład tez bez octu - z procesem fermentacji , swietny przepis Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17470-rosja-jab%C5%82ka-kiszone-w-s%C5%82oikach/#findComment-671658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.