Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kiszone jabłka w słoikach, to przepis idealny! Myślałem, że jabłka przygotowane w jakikolwiek sposób, nie mogą być smaczniejsze od świeżych, dopóki nie spróbowałem jabłek kiszonych.

W mojej rodzinie robienie domowych jabłek kiszonych stało się obowiązkową tradycją. Chodzi nie tylko o to, że wszyscy bardzo kochamy ich smak, ale także o to, że jest to najlepsza profilaktyka przeciwko osteoporozie i różnego rodzaju infekcjom. Dzieje się tak, ponieważ kiszone w ten sposób jabłka zawierają duże ilości wapnia oraz kwasu askorbinowego.

 

post-39694-0-17732200-1594899513_thumb.jpg

 

Owoce te są doskonałą przekąską przed głównym posiłkiem, ponieważ pobudzają apetyt i wspomagają trawienie.

Najważniejsze, że ich przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu ani wysiłku, gdyż podzielę się z Tobą najprostszym przepisem.
 

Kiszone jabłka
 

SKŁADNIKI

  • 2 kg małych jabłek
  • 3 l wody
  • 150 g cukru
  • 150 g miodu
  • 2 łyżki stołowe soli (ok. 40 g)
  • liście winogron i porzeczek

PRZYGOTOWANIE

Dobrze umyj jabłka i umieść je w dużej emaliowanej misce.

 

post-39694-0-81441200-1594899518_thumb.jpg

 

W rondelku wymieszaj sól, cukier i miód z wodą i zagotuj. Następnie zdejmij z ognia i od razu polej zalewą jabłka.

 

post-39694-0-40077400-1594899527_thumb.jpg

 

Dodaj liście winogron i porzeczki.

 

post-39694-0-36735300-1594899534_thumb.jpg

 

Kładziemy na górę talerzyk i obciążamy go, by jabłka cały czas były zanurzone w zalewie. Jabłka odstawiamy na 2 tygodnie w temperaturze pokojowej celem fermentacji.

 

post-39694-0-90111900-1594899541_thumb.jpg

 

Ostatnim krokiem będzie włożenie jabłek do wysterylizowanych słoików i zalanie odcedzoną marynatą.

 

post-39694-0-29680900-1594899551_thumb.jpg

 

Kiszone jabłka mogą być przechowywane w słoikach przez wiele miesięcy, dzięki czemu możemy spokojnie zakonserwować w ten sposób nawet kilkadziesiąt kilogramów, bez obawy, że się zepsują.

 

Smacznego.

Autor: копилка

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17470-rosja-jab%C5%82ka-kiszone-w-s%C5%82oikach/
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.