Maxell Opublikowano 16 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Lipca 2020 Przepis babci na bułeczki z jabłkami, których smak zapamiętałam na całe życie. Bułeczki jabłkowe to przyjemne wspomnienie z dzieciństwa wielu gospodyń domowych. Pamiętamy, że w szkolnej stołówce lub u babci były miękkie i elastyczne, jak prawdziwa poduszka. Ale znalezienie odpowiedniego przepisu na te wypieki nie jest takie łatwe.Drożdżowe bułeczki jabłkowe to prawdziwy skarb domowych wypieków. Są idealnie miękkie i po prostu rozpływają się w ustach. Przepis na drożdżowe bułeczki jabłkowe jest bardzo prosty. Prosimy o zarezerwowanie pół godziny na przygotowanie przysmaku, którym będziecie cieszyć się przez kilka dni! Składniki:Mleko - 200 ml (1 szklanka) Mąka pszenna - 3,5 szklanki Drożdże - 4 g Cukier - 6 łyżek (120 g) Masło - 40 g Jajko - 1 szt. Jabłka - 800 g Cytryna -0,5 szt. Rodzynki - do smaku Cynamon - do smaku Sól dla smaku Wanilia - do smaku.Przygotowanie: W głębokiej misce połączcie mleko, drożdże i 3 łyżki cukru (ok. 60 g). Odstawiamy na 10 minut, w międzyczasie ubijamy jajko i wanilię, po czym stopniowo przesiewamy na nie mąkę. Ugniatajcie ciasto rękoma, dodając sól i miękkie masło. Następnie do ciasta dodajcie drożdże. Powtórnie zagniećcie ciasto, aż będzie miękkie i nie będzie przyklejało się do dłoni. Z ciasta uformujcie kulę, którą przełóżcie do miski i przykryjcie folią spożywczą. Pozostawcie do wyrośnięcia na 1–2 godziny. Powinno powiększyć swą objętość co najmniej 2 razy. W międzyczasie przygotujcie nadzienie. Jabłka obierzcie pokrójcie w drobną kostkę. Duście je na patelni na średnim ogniu, posypując pozostałym cukrem, rodzynkami i skrapiając sokiem z cytryny.Gdy płyn odparuje, po około 20 minutach, dodajcie cynamon. Zdejmijcie jabłka z palnika i zostawcie pod pokrywką do ostygnięcia. W międzyczasie wyrośnięte ciasto, podzielcie na małe identyczne kawałki.Formujcie z nich kulki, które owińcie w folię i odstawcie na kolejne 15 minut. Następnie na posypanej mąką desce rozłóżcie kulki ciasta, lekko je spłaszczcie i na środku każdej połóżcie nadzienie. Zwińcie i sklejcie brzegi tak, by nadzienie pozostało w środku, tworząc nadziane bułeczki. Teraz wykładajcie je po kolei na blasze wyłożonej pergaminem. Przykryjcie blachę z bułeczkami ręcznikiem i pozostawcie na 15 minut.Następnie posmarujcie bułeczki ubitym jajkiem, posypcie cukrem. Bułeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut. Podawajcie je lekko schłodzone. Drożdżowe bułeczki jabłkowe to nie tylko doskonała przekąska, ale także pełnowartościowe śniadanie. Są bardzo syte, umiarkowanie słodkie i bardzo smaczne. Smacznego:Autor: Natalia Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.