Skocz do zawartości

[Rosja] Bułeczki z jabłkami według przepisu babci


Rekomendowane odpowiedzi

Przepis babci na bułeczki z jabłkami, których smak zapamiętałam na całe życie.

 

post-39694-0-85603000-1594906055_thumb.jpg

 

Bułeczki jabłkowe to przyjemne wspomnienie z dzieciństwa wielu gospodyń domowych. Pamiętamy, że w szkolnej stołówce lub u babci były miękkie i elastyczne, jak prawdziwa poduszka. Ale znalezienie odpowiedniego przepisu na te wypieki nie jest takie łatwe.

Drożdżowe bułeczki jabłkowe to prawdziwy skarb domowych wypieków. Są idealnie miękkie i po prostu rozpływają się w ustach. Przepis na drożdżowe bułeczki jabłkowe jest bardzo prosty. Prosimy o zarezerwowanie pół godziny na przygotowanie przysmaku, którym będziecie cieszyć się przez kilka dni!

 

post-39694-0-86503500-1594906064_thumb.jpg

 

Składniki:

  1. Mleko - 200 ml (1 szklanka)
  2. Mąka pszenna - 3,5 szklanki
  3. Drożdże - 4 g
  4. Cukier - 6 łyżek (120 g)
  5. Masło - 40 g
  6. Jajko - 1 szt.
  7. Jabłka - 800 g
  8. Cytryna -0,5 szt.
  9. Rodzynki - do smaku
  10. Cynamon - do smaku
  11. Sól dla smaku
  12. Wanilia - do smaku.

Przygotowanie:

 

W głębokiej misce połączcie mleko, drożdże i 3 łyżki cukru (ok. 60 g). Odstawiamy na 10 minut, w międzyczasie ubijamy jajko i wanilię, po czym stopniowo przesiewamy na nie mąkę. 

Ugniatajcie ciasto rękoma, dodając sól i miękkie masło. Następnie do ciasta dodajcie drożdże. Powtórnie zagniećcie ciasto, aż będzie miękkie i nie będzie przyklejało się do dłoni. 

Z ciasta uformujcie kulę, którą przełóżcie do miski i przykryjcie folią spożywczą. Pozostawcie do wyrośnięcia na 1–2 godziny. Powinno powiększyć swą objętość co najmniej 2 razy.

 

post-39694-0-09103900-1594906076_thumb.jpg

 

W międzyczasie przygotujcie nadzienie. Jabłka obierzcie pokrójcie w drobną kostkę. Duście je na patelni na średnim ogniu, posypując pozostałym cukrem, rodzynkami i skrapiając sokiem z cytryny.

Gdy płyn odparuje, po około 20 minutach, dodajcie cynamon. Zdejmijcie jabłka z palnika i zostawcie pod pokrywką do ostygnięcia. W międzyczasie wyrośnięte ciasto, podzielcie na małe identyczne kawałki.

Formujcie z nich kulki, które owińcie w folię i odstawcie na kolejne 15 minut. Następnie na posypanej mąką desce rozłóżcie kulki ciasta, lekko je spłaszczcie i na środku każdej połóżcie nadzienie.

 

post-39694-0-07925400-1594906084_thumb.jpg

 

Zwińcie i sklejcie brzegi tak, by nadzienie pozostało w środku, tworząc nadziane bułeczki. Teraz wykładajcie je po kolei na blasze wyłożonej pergaminem. Przykryjcie blachę z bułeczkami ręcznikiem i pozostawcie na 15 minut.

Następnie posmarujcie bułeczki ubitym jajkiem, posypcie cukrem. Bułeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut. Podawajcie je lekko schłodzone.

 

post-39694-0-31967300-1594906094_thumb.jpg

 

Drożdżowe bułeczki jabłkowe to nie tylko doskonała przekąska, ale także pełnowartościowe śniadanie. Są bardzo syte, umiarkowanie słodkie i bardzo smaczne.

 

Smacznego:

Autor: Natalia

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.