Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kiełbasa cieńka dzicza (jałowcowa)

 

Skład mięsny na 10 kg:

Dzik kl. I -  2 kg sitko 12 mm

Dzik kl. II -  3 kg sitko  8 mm

Dzik kl. IIa -  1 kg sitko  6 mm

Dzik kl. III  -  2 kg sitko  3 mm

Wp.kl. IIb -  2 kg sitko  6 mm

 

Przyprawy na 1 kg farszu:

Pieprz naturalny 3,5 g

Czosnek naturalny                         3 g

Gorczyca nie mielona                    1 g

Jałowiec                                         4 g

Woda do całości farszu 500 ml

 

Sposób wykonania:

 

Mięso klasyfikowane, peklowane na sucho klasami z dodatkiem peklosoli i cukru przez 48 godzin w chłodnym miejscu (temp. 6°C).

Następnie mielone kolejno podanymi wielkościami sitek. 

Czosnek przeciśnięty przez praskę, blendowany z wodą i dodany do farszu dzik kl.III. Dobrze wymieszane do połączenia się z wodą.

Następnie dodane klasy: dzik II i wp.IIb, reszta przypraw i wymieszane. Na końcu dodana klasa dzik I i wszystko dobrze wyrobione do połączenia się składników.

Odstawione na 2 godziny, nabijane w jelito naturalne wieprzowe kaliber 24/26, osadzone przez noc, wędzone w temp. 53°C do odpowiedniego koloru (olcha, buk).

Kiełbasa parzona w temperaturze 72°C-75°C do uzyskania w batonie 68°C-72°C. Chodzona w zimnej wodzie. Na drugi dzień jeszcze raz wędzona.

 

 

post-86407-0-86406400-1599371701_thumb.jpg

  • Upvote 1

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17588-kie%C5%82basa-cie%C5%84ka-dzicza-ja%C5%82owcowa/
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.