Skocz do zawartości

Kiełbasa w słoiku - pytania, sugestie, porady

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ zostało mi sporo kiełbasy z ostatniego wędzenia, a nie chcę zbytnio obciążać zamrażarek, postanowiłem zrobić kiełbasę w słoiku. Kiedyś wiele lat temu jadłem takową i mi bardzo smakowała. Wtedy nie myślałem jeszcze, że przyjdzie mi w przyszłości odtworzyć proces technologiczny tego zacnego produktu, stąd brak mojego zainteresowania. Tamta kiełbasa, albo coś co mi to przypominało, była ze smalcem i galaretką na wierzchu. Dziś postanowiłem odtworzyć ten przepis. Mam nadzieję, że mi pomożecie.

Pozostałą kiełbasę postanowiłem zmielić na grubszym sitku. Myślałem o rozmiarze gdzieś około 8-10. Dokupić słoniny i na wytopionym smalcu podsmażyć cebulkę, czosnek i jabłko. Dodać zioła i przyprawy. Odebrane skwarki też potraktować sitkiem o małej gradacji. I teraz powstaje pytanie do dalej.

Czy mieszać wszystko i załadować do słoików? (mam zamiar poddać je 2-3 krotnej pasteryzacji).

Czy aby wsad mięsny połączyć ze zmielonymi skwarkami, ulokować w słoikach i zalać smalcem?

Która opcja będzie bardziej odpowiednia wg Was?

Czy żeby uzyskać galaretkę należy do topienia słoniny dodać trochę wody?

Będę wdzięczny za każdą sugestię, radę etc.

Ps. Piszę w tym dziale bo najbardziej wydaje mi się odpowiedni.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17601-kie%C5%82basa-w-s%C5%82oiku-pytania-sugestie-porady/

Czy mieszać wszystko i załadować do słoików? (mam zamiar poddać je 2-3 krotnej pasteryzacji). Czy aby wsad mięsny połączyć ze zmielonymi skwarkami, ulokować w słoikach i zalać smalcem? Która opcja będzie bardziej odpowiednia wg Was? [/quote

Zrob obie obcje i zobaczysz jaka bedzie dla ciebie lepsza.Jak obie cie nie beda odpowiadac to bedziesz musial szukac dalej.

W koncu nie robisz tego dla nas, tylko do siebie. 

pozdrowienia Olek.P
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17601-kie%C5%82basa-w-s%C5%82oiku-pytania-sugestie-porady/#findComment-677015

Wypróbowane. Zabezpieczenie na spływ kajakowy i inne wypady/ około dwóch tygodni/. Kupiłem smalec dodałem pokrojoną w kosteczkę cebulę podsmażyłem do koloru. Zalałem wędlinę w słoiku/ wielkość zależy od ilości konsumentów/. Miałem pyszne jedzenie i smarowidło do pieczywa. Zabezpieczając na kilka miesięcy zalewałem samym smalcem bez cebuli.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17601-kie%C5%82basa-w-s%C5%82oiku-pytania-sugestie-porady/#findComment-677161

• 1 miesiąc temu...

Zrobione i zjedzone. Zesmażyłem słoninke, skwarki oddzieliłem, dodałem cebulkę (zmieliłem ją też na małym oczku, bo nie chciałem czuć kawałków cebuli), jak była zeszklona dodałem jabłuszko pokrojone w jak najmniejsze kawałki. Chwile przed końcem smażenia dodałem czosnek. Skwarki zmieliłem na najmniejszym oczku jakie posiadam. Połączyłem wszystko razem z wcześniej zmieloną kiełbaską na grubym oczku. Dodałem soli 18g na kg słoniny oraz pieprz. Wszystko wymieszałem i ulokowałem w słoiki. Pasteryzowałem dwa razy z jednodniowym odstępem w temp. 82st przez 90min, drugie 60min. Wyszło bardzo dobre, palce lizać. Jedyne co mógłbym zmienić to ilość słoninki. Powinno być jej znacznie więcej, bo tak w zasadzie to wyszło mięso, a nie smalczyk. Ale było smarowne. Polecam

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17601-kie%C5%82basa-w-s%C5%82oiku-pytania-sugestie-porady/#findComment-681116