Skocz do zawartości

Kiełbasa w słoiku - pytania, sugestie, porady


Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ zostało mi sporo kiełbasy z ostatniego wędzenia, a nie chcę zbytnio obciążać zamrażarek, postanowiłem zrobić kiełbasę w słoiku. Kiedyś wiele lat temu jadłem takową i mi bardzo smakowała. Wtedy nie myślałem jeszcze, że przyjdzie mi w przyszłości odtworzyć proces technologiczny tego zacnego produktu, stąd brak mojego zainteresowania. Tamta kiełbasa, albo coś co mi to przypominało, była ze smalcem i galaretką na wierzchu. Dziś postanowiłem odtworzyć ten przepis. Mam nadzieję, że mi pomożecie.

Pozostałą kiełbasę postanowiłem zmielić na grubszym sitku. Myślałem o rozmiarze gdzieś około 8-10. Dokupić słoniny i na wytopionym smalcu podsmażyć cebulkę, czosnek i jabłko. Dodać zioła i przyprawy. Odebrane skwarki też potraktować sitkiem o małej gradacji. I teraz powstaje pytanie do dalej.

Czy mieszać wszystko i załadować do słoików? (mam zamiar poddać je 2-3 krotnej pasteryzacji).

Czy aby wsad mięsny połączyć ze zmielonymi skwarkami, ulokować w słoikach i zalać smalcem?

Która opcja będzie bardziej odpowiednia wg Was?

Czy żeby uzyskać galaretkę należy do topienia słoniny dodać trochę wody?

Będę wdzięczny za każdą sugestię, radę etc.

 

Ps. Piszę w tym dziale bo najbardziej wydaje mi się odpowiedni.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17601-kie%C5%82basa-w-s%C5%82oiku-pytania-sugestie-porady/
Udostępnij na innych stronach

Czy mieszać wszystko i załadować do słoików? (mam zamiar poddać je 2-3 krotnej pasteryzacji). Czy aby wsad mięsny połączyć ze zmielonymi skwarkami, ulokować w słoikach i zalać smalcem? Która opcja będzie bardziej odpowiednia wg Was? [/quote

 

Zrob obie obcje i zobaczysz jaka bedzie dla ciebie lepsza.Jak obie cie nie beda odpowiadac to bedziesz musial szukac dalej.

W koncu nie robisz tego dla nas, tylko do siebie. 

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17601-kie%C5%82basa-w-s%C5%82oiku-pytania-sugestie-porady/#findComment-677015
Udostępnij na innych stronach

Wypróbowane. Zabezpieczenie na spływ kajakowy i inne wypady/ około dwóch tygodni/. Kupiłem smalec dodałem pokrojoną w kosteczkę cebulę podsmażyłem do koloru. Zalałem wędlinę w słoiku/ wielkość zależy od ilości konsumentów/. Miałem pyszne jedzenie i smarowidło do pieczywa. Zabezpieczając na kilka miesięcy zalewałem samym smalcem bez cebuli.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17601-kie%C5%82basa-w-s%C5%82oiku-pytania-sugestie-porady/#findComment-677161
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Zrobione i zjedzone. Zesmażyłem słoninke, skwarki oddzieliłem, dodałem cebulkę (zmieliłem ją też na małym oczku, bo nie chciałem czuć kawałków cebuli), jak była zeszklona dodałem jabłuszko pokrojone w jak najmniejsze kawałki. Chwile przed końcem smażenia dodałem czosnek. Skwarki zmieliłem na najmniejszym oczku jakie posiadam. Połączyłem wszystko razem z wcześniej zmieloną kiełbaską na grubym oczku. Dodałem soli 18g na kg słoniny oraz pieprz. Wszystko wymieszałem i ulokowałem w słoiki. Pasteryzowałem dwa razy z jednodniowym odstępem w temp. 82st przez 90min, drugie 60min. Wyszło bardzo dobre, palce lizać. Jedyne co mógłbym zmienić to ilość słoninki. Powinno być jej znacznie więcej, bo tak w zasadzie to wyszło mięso, a nie smalczyk. Ale było smarowne. Polecam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17601-kie%C5%82basa-w-s%C5%82oiku-pytania-sugestie-porady/#findComment-681116
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.