abadeon Opublikowano 13 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Września 2020 Ponieważ zostało mi sporo kiełbasy z ostatniego wędzenia, a nie chcę zbytnio obciążać zamrażarek, postanowiłem zrobić kiełbasę w słoiku. Kiedyś wiele lat temu jadłem takową i mi bardzo smakowała. Wtedy nie myślałem jeszcze, że przyjdzie mi w przyszłości odtworzyć proces technologiczny tego zacnego produktu, stąd brak mojego zainteresowania. Tamta kiełbasa, albo coś co mi to przypominało, była ze smalcem i galaretką na wierzchu. Dziś postanowiłem odtworzyć ten przepis. Mam nadzieję, że mi pomożecie.Pozostałą kiełbasę postanowiłem zmielić na grubszym sitku. Myślałem o rozmiarze gdzieś około 8-10. Dokupić słoniny i na wytopionym smalcu podsmażyć cebulkę, czosnek i jabłko. Dodać zioła i przyprawy. Odebrane skwarki też potraktować sitkiem o małej gradacji. I teraz powstaje pytanie do dalej.Czy mieszać wszystko i załadować do słoików? (mam zamiar poddać je 2-3 krotnej pasteryzacji).Czy aby wsad mięsny połączyć ze zmielonymi skwarkami, ulokować w słoikach i zalać smalcem?Która opcja będzie bardziej odpowiednia wg Was?Czy żeby uzyskać galaretkę należy do topienia słoniny dodać trochę wody?Będę wdzięczny za każdą sugestię, radę etc. Ps. Piszę w tym dziale bo najbardziej wydaje mi się odpowiedni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17601-kie%C5%82basa-w-s%C5%82oiku-pytania-sugestie-porady/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 13 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Września 2020 Czy mieszać wszystko i załadować do słoików? (mam zamiar poddać je 2-3 krotnej pasteryzacji). Czy aby wsad mięsny połączyć ze zmielonymi skwarkami, ulokować w słoikach i zalać smalcem? Która opcja będzie bardziej odpowiednia wg Was? [/quote Zrob obie obcje i zobaczysz jaka bedzie dla ciebie lepsza.Jak obie cie nie beda odpowiadac to bedziesz musial szukac dalej.W koncu nie robisz tego dla nas, tylko do siebie. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17601-kie%C5%82basa-w-s%C5%82oiku-pytania-sugestie-porady/#findComment-677015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 13 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Września 2020 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1666-kielbas-wedzona-w-sloikach-czy-ktos-ptaktykowal/ Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17601-kie%C5%82basa-w-s%C5%82oiku-pytania-sugestie-porady/#findComment-677016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abadeon Opublikowano 14 Września 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Września 2020 Dzięki za pomoc. Wypróbuję oba sposoby. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17601-kie%C5%82basa-w-s%C5%82oiku-pytania-sugestie-porady/#findComment-677065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz 56 Opublikowano 15 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Września 2020 Wypróbowane. Zabezpieczenie na spływ kajakowy i inne wypady/ około dwóch tygodni/. Kupiłem smalec dodałem pokrojoną w kosteczkę cebulę podsmażyłem do koloru. Zalałem wędlinę w słoiku/ wielkość zależy od ilości konsumentów/. Miałem pyszne jedzenie i smarowidło do pieczywa. Zabezpieczając na kilka miesięcy zalewałem samym smalcem bez cebuli. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17601-kie%C5%82basa-w-s%C5%82oiku-pytania-sugestie-porady/#findComment-677161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abadeon Opublikowano 18 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 18 Października 2020 Zrobione i zjedzone. Zesmażyłem słoninke, skwarki oddzieliłem, dodałem cebulkę (zmieliłem ją też na małym oczku, bo nie chciałem czuć kawałków cebuli), jak była zeszklona dodałem jabłuszko pokrojone w jak najmniejsze kawałki. Chwile przed końcem smażenia dodałem czosnek. Skwarki zmieliłem na najmniejszym oczku jakie posiadam. Połączyłem wszystko razem z wcześniej zmieloną kiełbaską na grubym oczku. Dodałem soli 18g na kg słoniny oraz pieprz. Wszystko wymieszałem i ulokowałem w słoiki. Pasteryzowałem dwa razy z jednodniowym odstępem w temp. 82st przez 90min, drugie 60min. Wyszło bardzo dobre, palce lizać. Jedyne co mógłbym zmienić to ilość słoninki. Powinno być jej znacznie więcej, bo tak w zasadzie to wyszło mięso, a nie smalczyk. Ale było smarowne. Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17601-kie%C5%82basa-w-s%C5%82oiku-pytania-sugestie-porady/#findComment-681116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.