Gonzo Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 8 Września 2008 Witam.Znalazłem kiedyś taki przepis w internecie.Już sam nie wiem gdzie.Ale może ktoś mający dostęp do żołądków wypróbuje Żołądek faszerowany składniki1 świeży,oczyszczony żołądek wieprzowy1-1.5 kg ugotowanych ziemniaków750 g chudego ,surowego boczku375 g mielonej wołowiny3 jaja2 duże cebulesólpieprzgałka muszkatołowamajeranek1/2 l rosołu sposób przygotowaniaDwa końce żołądka zwiazać nitką.Ziemniaki i boczek pokroić w małą kostkę,dodać resztę składników,doprawić na ostro i bardzo dobrze wymieszać.Tak przygotowaną masą nafaszerować żoładek i zawiązać.Włożyć do wrzącej,osolonej wody i tak długo parzyć aż będzie miękki.- nie dopuścić do zagotowania.Wyjąć,lekko ostudzić,pokroić w plastry i podawać na gorąco.Plastry można,np.na drugi dzień,obsmażyć z obu stron na maśle.Podawać z dobrym chlebem(np.wiejskim)kapustą zasmażaną.Nie zaszkodzi kieliszek dobrego wytrawnego wina. dodatkowe informacjeIlość ziemniaków uzależniona jest od wielkości żołądka.Na taki średni żoładek wystarczy 1 kg ziemniaków.Ilość rosołu musimy sami dozować.Konsystencja farszu ma być lekko gęsta.Przy gotowaniu należy uważać na dwie sprawy:nie wolno zagotować wody bo może żołądek pęknąć,pilnować aby nie przywarł do dna naczynia w którym gotujemy.Najlepiej zawiesić na drążku,aby wisiał w garnku.Można też piec w piekarniku,bardzo smaczny,może nawet lepszy od gotowanego.Warunek ,temperatura nie wyższa niz 100 st.Czas gotowania ok.2 godz.Dla smakoszy zaawansowanych polecam obgotowany (1 h) uwędzić (3 h) Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1774-%C5%BCo%C5%82%C4%85dek-faszerowany/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.