stokrotka Opublikowano 23 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Marca 2006 W tym przepisie nie ma gramatury soli i wody.. :shock: .poszłam na wyczucie, wiem ,że w peklowaniu zalewy ma być 40-50% wagi wsadu, więc zagotowałam 2l. wody , boczku mam 1,3 kg. Ale sól to już problem. pomyślałam, że obliczę ilość soli z przepisu na peklowanie słoniny na sucho ,czyli 0,80 kg. soli na 10kg. słoniny. dałam więc do wody 10dkg soli. Zupełny misz masz. Czy ta zalewa jest dobra? :question: boczek dopiero godzinkę w niej sie moczy , więc mogę jeszcze poprawić błędy... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/179-pytanko-odno%C5%9Bnie-rolady-boczkowej-w%C4%99dzono-pieczonej-zdzis%C5%82aw/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbycho Opublikowano 23 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Marca 2006 Stokrotka! Z tą ilością zalewy to sprawdż jeszcze raz w przepisie, bo 40-50% wsadu to stanowi :{40-50% : 100} x 1,3 kg = 0,52-0,65 litra zalewy a nie 2 litry :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/179-pytanko-odno%C5%9Bnie-rolady-boczkowej-w%C4%99dzono-pieczonej-zdzis%C5%82aw/#findComment-919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stokrotka Opublikowano 24 Marca 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Marca 2006 faktycznie!!! :blush: ale 0,65 l wody nie zakryłoby mi całego boczku, te 1,5 było w szm raz, matma mi sie kłania , ale to są moje pierwsze kroki w peklowaniu, więc i takie błędy mogą sie wkraść... wypowiesz sie jeszcze, czy na te 1,5 l wody soli mam dosyć? za dużo? za mało? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/179-pytanko-odno%C5%9Bnie-rolady-boczkowej-w%C4%99dzono-pieczonej-zdzis%C5%82aw/#findComment-920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 24 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Marca 2006 85 do 100 gr na litr zalewy, ważne jest stężenie soli w zalewie, ilość zalewy jest mniej istotna, bo i tak tylko znikoma część solanki zostanie wchłonięta przez mięso, a raczej zastąpi wodę która już w mięsie jest Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/179-pytanko-odno%C5%9Bnie-rolady-boczkowej-w%C4%99dzono-pieczonej-zdzis%C5%82aw/#findComment-922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 24 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Marca 2006 nie zapomnij o codziennym przewracaniu boczku, żeby cała powierzchnia miała kontakt z zalewą Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/179-pytanko-odno%C5%9Bnie-rolady-boczkowej-w%C4%99dzono-pieczonej-zdzis%C5%82aw/#findComment-923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Marca 2006 Drogi Kolego, ilość zalewy na daną mase mięsa, jest bardzo istotna, dlatego na to zwracamy uwage przy podawaniu przepisów lub omawianiu sposobu peklowania na mokro elementów mięsnych. Pozdrawiam Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/179-pytanko-odno%C5%9Bnie-rolady-boczkowej-w%C4%99dzono-pieczonej-zdzis%C5%82aw/#findComment-924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbycho Opublikowano 26 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 26 Marca 2006 :lol: Siostry i Bracia Zadymiacze! Zrobione przezemnie cztery szyneczki wyszły - palce lizać :lol: :lol: :lol: . Peklowałem dokładnie zgodnie przepisem:"Moj sposób peklowania" z działu" peklowanie na mokro" i póżniej wędziłem i gotowałem zgodnie z procedurą z działu "wędzonki"- "Szynka tylna gotowana sznurowana".Jedną zrobiłem jako prasowaną ,gotowaną w szynkowarze mojej konstrukcji podobnej do szynkowara Jurka- wyszła trochę bardziej słona niż tamte ale też znakomita.Kiedyś już nie pamiętam kiedy pierwsze moje podejście do tego rodzaju wyrobu nie było za bardzo udane i myślałem ,że już nie będe tego próbował bo szkoda mięsa.Cudem trafiłem poprzez Goooogle na tą strone,no i spróbowałem drugi raz no i sukces.Imieninowi goście nie uwierzyli ,że mogłem gdzieś taki towar kupić .Oczywiście zdradziłem tajemnice mojego osiągnięcia i poleciłem strone .Planowałem wkleić zdjęcia wyrobów ale nim znalazłem czas to znikła z lodówki niczym duch.Jestem pełen podziwu, dla Maxellla - znajduje tyle czasu i wkłada tak dużo wysiłku w prowadzeniu tak bogatej strony :lol: :lol: :lol: CZUJ - DYM ! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/179-pytanko-odno%C5%9Bnie-rolady-boczkowej-w%C4%99dzono-pieczonej-zdzis%C5%82aw/#findComment-937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stokrotka Opublikowano 26 Marca 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 26 Marca 2006 Zbycho, GRATULACJE!!!Co z mojego mięska wyszło dam znać w środę. Pozdrowienia dla wszystkich zadymiaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/179-pytanko-odno%C5%9Bnie-rolady-boczkowej-w%C4%99dzono-pieczonej-zdzis%C5%82aw/#findComment-942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 27 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 27 Marca 2006 Przepisy przepisami, a praktyka domowej produkcji niedużych ilosci pokazuje co innego. Nie da się zalać 1kg mięska 0,4 litra solanki. Nawet jak mamy bardzo wąskie i wysokie naczynie i dobrze upchniemy mięsko na dnie, to i tak będzie źle, bo zbyt mała powierzchnia mięsa ma kontakt z solanką. Zwiększenie ilości solanki jest wtedy konieczne, bez względu na to co mówi przepis. Ja w takim wypadku dorabiam większą ilość solanki o tym samym stężeniu. Wolę tak zrobić, niż dolać wody, rozrzedzając solankę, bo wtedy słoność będzie za mała.W tym sensie piszę, że stężenie jest ważniejsze od ilości. Być może wyjściem byłoby umieszenie mięsa w worku foliowym, zalanie solanką, szczelne zawiązanie i zanurzenie tego worka w naczyniu z wodą i obciążenie ? Worek przyjmie z grubsza kształt jaki ma bryła mięsa, mieso będzie ze wszystkich stron otoczone warstewką solanki. Nie sprawdzałem tego rozwiązania, to jedynie pomysł, ale może okaże się skuteczny. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/179-pytanko-odno%C5%9Bnie-rolady-boczkowej-w%C4%99dzono-pieczonej-zdzis%C5%82aw/#findComment-946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbycho Opublikowano 27 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 27 Marca 2006 Ja z 1 kg nie próbowałem alew zgodnie z przepisem w ciasnym naczyniu komionkowym w 3 litrach zalewy zatopiłem bez trudu 7 kg szynke z kością z naciskiem talerzem obciążonym 2 kg słojem z wodą.Pomysł z workiem może być niezły ,wyprubóje jak będe miał mniejszą sztuke do dyspozycji a naczynie będzie za duże ,ale tu mam wątpliwość czy odcięcie dostępu powietrza nie będzie miało jakiegoś negatywnego wpływu na cały proces :question: :!: .W takiej sytuacji można by też obok mięsa włożyć słoik z czystą wodą aby podnieść poziom zalewy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/179-pytanko-odno%C5%9Bnie-rolady-boczkowej-w%C4%99dzono-pieczonej-zdzis%C5%82aw/#findComment-950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stokrotka Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 18 Kwietnia 2006 zachęcona tym, ze pierwsza rolada wyszła super, na święta zrobiłam ją drugi raz. zapeklowałam tak samo jak poprzednio , wędzona była również wg przepisu tylko upiekłam ją inaczej- w rękawie do pieczenia. następny raz upiekę ją normalnie- w brytfance , bez przykrycia, jak za pierwszym razem. jest bardziej krucha. pieczona w rękawie nie jest zła, ale mnie i mojej rodzince bardziej przypadła do smaku ta pierwsza wersja :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/179-pytanko-odno%C5%9Bnie-rolady-boczkowej-w%C4%99dzono-pieczonej-zdzis%C5%82aw/#findComment-1196 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.