Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Pasztet z królika wg grzes855

 

Surowiec:

- Królik 1 szt. (ja robię z przedniej połówki)

- Wątroba wieprzowa 15 dag

- Wieprzowina: łopatka, tłusty karczek lub chudy boczek świeży 40 dag

- Cebula 15 dag.

- Smalec 5 dag.

- Bułki czerstwe 2 szt.

- Grzyby suszone 3 dag.

- Czosnek 1 ząbek

- Jaja 2 szt.

- Bułka tarta 8 dag.

- Tłuszcz do formy 5 dag

 

Przyprawy i materiały pomocnicze:

- pieprz naturalny,

- gałka muszkatolowa,

- imbir mielony,

- sól,

- papryka czerwona słodka mielona.

 

Sposób wykonania:

Grzyby przepłukać i namoczyć w letniej przegotowanej wodzie. Zdjąc skórkę z królika, ostrożnie wyjąc wnętrzności, wybrać wątrobę i serce. Królika umyć bardzo dokładnie i podzielić na części. Do dużego rondla włożyć na rozgrzany smalec podzielone na niewielkie kawałki mięso wieprzowe i obsmażyć, aby wytopił się nadmiar tłuszczu, następnie dodać podzieloną na części tuszkę królika, pokrojoną cebulę, serce królika, namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczył, rozdrobniony ząbek czosnku wraz z niewielką ilością soli. Całość uzupełniamy wodą, tak aby dokładnie się udusiło i dusimy na wolnym ogniu. Kiedy mięso będzie dostatecznie miękkie, a w rondlu nie będzie zbyt wielu sosu, wówczas wkładamy wątrobę wieprzowa i wątrobę z królika i dusimy jeszcze przez parę minut. Zdejmujemy z ognia i odsuwamy mięso w rondlu na bok, a w miejsce mięsa wkładamy pokrojone w plastry bułki, w celu namoczenia w pozostałym sosie. Gdy wszystko będzie już chłodne, należy mięso, wyjąć, dokładnie obrać z kości i wraz z pozostałą w rondlu bułką, cebulą i grzybami zemleć dwa do trzech razy w maszynce do mielenia mięsa. Do masy dodać potarta gałkę muszkatołowa, pozostałe przyprawy i jaja. Całą masę dokładnie wymieszać i wyrobić, po czym włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tarta. Zapiekać w piekarniku do momentu, aż wierzch będzie miał brązowo-złocisty kolor, wówczas wyjąć wraz z forma, wystudzić i wyłożyć na półmisek. Podawać z pieczywem oraz kiszonymi ogórkami lub marynatami z warzyw.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18-pasztet-z-kr%C3%B3lika-wg-grzes855/
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.