grzes855 Opublikowano 27 Lutego 2005 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 27 Lutego 2005 Pasztet z królika wg grzes855 Surowiec: - Królik 1 szt. (ja robię z przedniej połówki) - Wątroba wieprzowa 15 dag - Wieprzowina: łopatka, tłusty karczek lub chudy boczek świeży 40 dag - Cebula 15 dag. - Smalec 5 dag. - Bułki czerstwe 2 szt. - Grzyby suszone 3 dag. - Czosnek 1 ząbek - Jaja 2 szt. - Bułka tarta 8 dag. - Tłuszcz do formy 5 dag Przyprawy i materiały pomocnicze: - pieprz naturalny, - gałka muszkatolowa, - imbir mielony, - sól, - papryka czerwona słodka mielona. Sposób wykonania: Grzyby przepłukać i namoczyć w letniej przegotowanej wodzie. Zdjąc skórkę z królika, ostrożnie wyjąc wnętrzności, wybrać wątrobę i serce. Królika umyć bardzo dokładnie i podzielić na części. Do dużego rondla włożyć na rozgrzany smalec podzielone na niewielkie kawałki mięso wieprzowe i obsmażyć, aby wytopił się nadmiar tłuszczu, następnie dodać podzieloną na części tuszkę królika, pokrojoną cebulę, serce królika, namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczył, rozdrobniony ząbek czosnku wraz z niewielką ilością soli. Całość uzupełniamy wodą, tak aby dokładnie się udusiło i dusimy na wolnym ogniu. Kiedy mięso będzie dostatecznie miękkie, a w rondlu nie będzie zbyt wielu sosu, wówczas wkładamy wątrobę wieprzowa i wątrobę z królika i dusimy jeszcze przez parę minut. Zdejmujemy z ognia i odsuwamy mięso w rondlu na bok, a w miejsce mięsa wkładamy pokrojone w plastry bułki, w celu namoczenia w pozostałym sosie. Gdy wszystko będzie już chłodne, należy mięso, wyjąć, dokładnie obrać z kości i wraz z pozostałą w rondlu bułką, cebulą i grzybami zemleć dwa do trzech razy w maszynce do mielenia mięsa. Do masy dodać potarta gałkę muszkatołowa, pozostałe przyprawy i jaja. Całą masę dokładnie wymieszać i wyrobić, po czym włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tarta. Zapiekać w piekarniku do momentu, aż wierzch będzie miał brązowo-złocisty kolor, wówczas wyjąć wraz z forma, wystudzić i wyłożyć na półmisek. Podawać z pieczywem oraz kiszonymi ogórkami lub marynatami z warzyw. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18-pasztet-z-kr%C3%B3lika-wg-grzes855/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.