Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Oczywiście spotkać się możemy. Może jakiś mini zlocik w maju? Jest w Bełchatowie i okolicach sporo osób z naszej stronki.

Nie rób czasem wstydu i zapisz się na sierpniowy zlot w Napoleonowie. :D

Co do wsparcia - ogladąjc zdjęcia, dasz już sobie radę. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/95/#findComment-203441
Udostępnij na innych stronach

Nie ma co myśleć. Trzeba się zapisywać. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/95/#findComment-203443
Udostępnij na innych stronach

a ja dzisiaj gotuje fasolke po bretońsku ze swoją kiełbaską i boczkiem. OJ bedą wiatry :shock: :grin:

Pozdrawiam

U mnie już ugotowana. :thumbsup:

POZDRAWIAM
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/95/#findComment-203471
Udostępnij na innych stronach

Więc jutro na obiad będą szagówki :grin: z gotowaną kapustką i skwarkami :lol:

 

:thumbsup: :thumbsup: :clap: . Typowo wielkopolskie danie , najlepiej o tej porze roku smakuje . Rozumiem że kapusta kiszona gotowana .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/95/#findComment-203523
Udostępnij na innych stronach

Więc jutro na obiad będą szagówki :grin: z gotowaną kapustką i skwarkami :lol:

 

:thumbsup: :thumbsup: :clap: . Typowo wielkopolskie danie , najlepiej o tej porze roku smakuje . Rozumiem że kapusta kiszona gotowana .

 

Pozdrawiam

Jak najbardziej kwaszona :smile: :thumbsup:, a latm koniecznie biała gotowana
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/95/#findComment-203530
Udostępnij na innych stronach

Niemiaszki, trochę inaczej dzielą tuszki wieprzowe. W Niemczech bowiem, są wycinane i segregowane tzw. "Dicke Rippe" czyli Grube Żebro.

A wygląda to tak :

 

 

 

 

Myślę, że ten kawałek mięsa, leżący w przedniej ćwiartce (dolnej) półtuszy wieprzowej, nadaje sie najlepiej do uzyskania sosu w pieczeniach oraz nadaje im super smak. (Duża zawartość tłuszczu i kości). A i mięsko smakuje wybornie "obgryzaczom kostek"..

 

 

Zrobiłem więc dzisiaj "Dicke Rippe" z sosem oraz "pyrkami". Do tego modra kapusta.

Kapustę robię tak że na tłuszcz wrzucam 2 jabłka obrane i pokrojone w kostkę, podduszam je i dodaję 1-2 łyżki cukru (karamelizacja). Na to słoikowa kapusta, kilka rodzynek i sok z 1/2 cytryny. Po 30 min. kapuchę zostawiam na wyłączonym "gazie"...

 

A tak wyglądał nasz obiad dzisiaj :

 

 

 

 

:wink:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/95/#findComment-203677
Udostępnij na innych stronach

A tak wyglądał nasz obiad dzisiaj :

Bardzo smakowicie,lecz u nas raczej , nie na czasie :lol: Środa Popielcowa-więc śledż i tym podobne postne dania.

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/95/#findComment-203678
Udostępnij na innych stronach

niestety w ostatnich latach tak bardzo spadło znaczenie ryb w naszej diecie

fakt..ale podyktowane to z pewnością jest ich ceną :mellow:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/95/#findComment-203718
Udostępnij na innych stronach

fakt..ale podyktowane to z pewnością jest ich ceną :mellow:

to prawda....już tego nie pisałem, ale raz na jakiś czas można sobie taką rybkę zafundować... jeszcze jak fajnie zrobiona i w miłym towarzystwie i okolicznościach to już w ogóle "miodzio" :cool:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/95/#findComment-203762
Udostępnij na innych stronach

No to dzisiaj pierogi z mięsem:

Odnośnie ryb to faktycznie cena jest w tej chwili nieco odstraszająca ,ale w innych tematach piszemy,że zdrowie jest najważniejsze i warte każdej ceny.Popieram więc pogląd Abratka,że od czasu do czasu a minimum raz w tygodniu powinniśmy sobie rybkę w takiej czy innej postaci zafundować :thumbsup: Właśnie trwa sezon dorszowy a i śledzie na straganach coraz dorodniejsze.Ryba z połowów zimowych jest najsmaczniejsza.

Gretom tam gdzie przebywasz to ceny ryb są faktycznie ogromne,jak przyjeżdża szwagierka z Koloni to niczym innym nie chce się odżywiać tylko rybami.Jadąc do niej zawsze musiałem targać lodówkę pełną dorsza.

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/95/#findComment-203767
Udostępnij na innych stronach

Niemiaszki, trochę inaczej dzielą tuszki wieprzowe. W Niemczech bowiem, są wycinane i segregowane tzw. "Dicke Rippe" czyli Grube Żebro.

A wygląda to tak :

U nas też jest takie ''cóś'' i się zwie... ,,żeberka-mostki''... :wink: :smile: Pozdrawiam!
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/95/#findComment-203769
Udostępnij na innych stronach

Jak rybka droga to może małże :question:

 

:wink: :thumbsup:

 

 

Podsmażone o paście z papryki i koncentracie pomidorowym, z dodatkiem selera naciowego i ogórka zielonego

 

 

Odrobina ryżu i różnych dodatków smakowych, ja stosuję np harrisę i koniecznie białe wino

 

 

 

Zaletą tej potrawy jest, że jak zostanie, wyśmienita jest też na zimno.

 

Jeszcze jedno--czosnek koniecznie trzeba dołożyć

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/95/#findComment-203773
Udostępnij na innych stronach

Witam u nas dziś Łosoś grilowany + warzywa na parze no i oczywiście pyry.sok pomidorowy do popicia.smaczne tylko mało

To co robisz podkreśla,lub

przekreśla to co mówisz.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/95/#findComment-203776
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.