Gość Anonymous Opublikowano 18 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Września 2008 Witam 1 Czy wedzarka z blachy ocynkowanej jest bezpieczna dla wedzonek (czy cynk sie nie bedzie utlenial) ? 2 Moja wedzarka to prowizorka - niewielka beczka z ocynku polaczona aluminiowa flexi rura z paleniskiem czyli niewielkim grilkiem typu weber (z pokrywka) i pytanko -Czy moge w pierwszej fazie do wygrzania beczki i pozniej osuszenia wedlin uzyc brykietow z wegla drzewnego a wlasciwie ich zaru na ktory to po obsuszeniu wedlin zapodam zrebki drewna debowego np jack daniels ? Dzieki i pozdrawiam wszystkich zadymiaczy . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1824-wedzarka-z-blachy-ocynkowanej/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 19 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Września 2008 marcinct, 1- po kilku wędzeniach wnętrze pokrywa się sadzą i chyba zabezpiecza przed utlenianiem 2- brykietów to najlepiej nie używać nawet do grilla, bo może w nich być sporo dodatków ułatwiających ich produkcję. Sam znalazłem kilka ze sprasowanymi kawałkami worka polipropylenowego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1824-wedzarka-z-blachy-ocynkowanej/#findComment-40915 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 19 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Września 2008 Marcinct! sama beczka ocynk nie będzie przeszkadzać. Temperatura jest zbyt niska żeby ocynk się utleniał, ale aluminiowe połączenie - kanał, będzie już poważnym problemem toksycznym. Zwykła blacha np. rury stalowe do pieca "kozy" nie będą pod działaniem temperatur i związków zawartych w dymie wpływać na jakość wędzonek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1824-wedzarka-z-blachy-ocynkowanej/#findComment-40918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Września 2008 Witam Moim skromnym zdaniem ,jeżeli już robimy zdrowe wyroby bo przecież o to nam chodzi to również zwracał bym uwagę na materiały z jakich wykonujemy np. wędzarnie . Ja osobiście nie robił bym wędzarni z blachy ocynkowanej . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1824-wedzarka-z-blachy-ocynkowanej/#findComment-40922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 19 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Września 2008 Tak Andrzej K co prawda to prawda. Zdrowe wędzonki w nie zdrowym klimacie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1824-wedzarka-z-blachy-ocynkowanej/#findComment-40923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 19 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 19 Września 2008 ale aluminiowe połączenie - kanał Z czego zrobiony był kanał doprowadzający dym do atmosa w zakłądzie mięsnym ? (wycieczka) Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1824-wedzarka-z-blachy-ocynkowanej/#findComment-40927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 19 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 19 Września 2008 BonAir! kanał zrobiony jest z aluminium. Tyle że dym jest w odpowiedniej temperaturze bez płomieni po filtrach. Podgrzewany reaguje z tlenem obecnym w powietrzu tworząc tlenek. Glin łatwo roztwarza się w mocnych zasadach, takich jak NaOH lub KOH wypierając wodór i przechodząc w tetrahydroksyglinian:2Al + 2NaOH + 6H2O → 2Na[Al(OH)4] + 3H2.W kwasie solnym i w rozcieńczonym kwasie siarkowym roztwarza się wypierając wodór, natomiast reakcja ze stężonym kwasem siarkowym i rozcieńczonym kwasem azotowym przebiega inaczej – wydziela się odpowiednio dwutlenek siarki i dwutlenek azotu. W stężonym kwasie azotowym glin ulega pasywacji. Ps. czy wszystkie wędliny napąpowane i napchane dodatkami są zdrowe bo były w zakładach robione? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1824-wedzarka-z-blachy-ocynkowanej/#findComment-40928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirass Opublikowano 19 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 19 Września 2008 Ocynk.Praktycznie wszystkie beczki (beznzynie, olejach itp) są z blachy ocynkowanejA wędzarnie to z nich robiło się od lat., Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1824-wedzarka-z-blachy-ocynkowanej/#findComment-40958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 19 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 19 Września 2008 Mirass ocynk tak. Aluminium było w komunie też na topie, ale teraz nie. Niskie temperatury i oleje spożywcze nic nie zrobią. Chłodny dym tęż - natomiast kanał z komory spalania praktycznie bez kontroli, może zrobić. Oczywiście biorąc tęperaturę początkową w kanale. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1824-wedzarka-z-blachy-ocynkowanej/#findComment-40961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.