Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam wodzarkę Masterbuilt ok 70l, chciałbym ja troszkę zmodernizować. W oryginale jest jest podajnik na zrębki, ale sypanie ich co ok.40min mija się z celem, dlatego w grę wchodzi jedynie DG. w związku z powyższym mam parę pytań i prośbę o pomoc.

Jak doprowadzić dym, z boku tak jak zrobiłem teraz, czy od tyłu gdzie jest niby ociekacz jak na zdjęciu. Jest sens np. dym wprowadzić bokiem a na dole z tyłu zamontować mały wentylatorek celem doprowadzenia większej ilości świeżego powietrza ? Wędzarnia jest bardzo szczelna i wydaje m się ze zbyt mało jest powietrza i dym może się kisić. Na górze są dwa regulowane otwory na dym. Teraz dym wpada nad grzałką, jeżeli zrobię odwrotnie i wprowadzę rurką dym od dołu to polepszy działanie ? Oczywiście wtedy dopływ świeżego powietrza można zrobić z boku, o ile ma to jakikolwiek sens. Zdjęcie ze srodka slabo wyszło, gdyby była potrzeba jutro wrzucę wyraźniejsze. W tak małej wędzarni jest potrzeba zamontowania wentylatorka termoobiegu czy odpuścić jego dokładanie? Pewnie urodzi mi się jeszcze dużo pytań, ale to te podstawowe co na teraz siedzą mi w głowie. Z góry dziękuje za każdą poradę. Trochę namieszałem w pytaniach, ale myślę że w miarę jasno się wyraziłem. Pozdrawiam

PS

Dziękuje Toshiba, Miki, Grzewlod, Bagno, EAnna za pomoc i i słowa otuchy w temacie DG :)

post-98902-0-52260100-1621193293_thumb.jpg

post-98902-0-52157200-1621193353_thumb.jpg

post-98902-0-90815100-1621193659_thumb.jpg

post-98902-0-99192800-1621193782_thumb.jpg

post-98902-0-85408400-1621194326_thumb.jpg

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18339-masterbuilt/

Termoobiegu w takim maleństwie bym nie montował. Wlot dymu daj w miejscu tej szufladki na zrębki i nie za bardzo uszczelniaj dookoła, będzie dolot świeżego powietrza przy okazji.

A ogólnie to tu aż się prosi o mały dymogeneratorek na rurze max fi 90.

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

601-167-051 czynne całą dobę ;)

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18339-masterbuilt/#findComment-707997

A ogólnie to tu aż się prosi o mały dymogeneratorek na rurze max fi 90.

Właśnie taki do mnie jedzie, ale to pewnie ze 2-3 tyg. Będziemy Miki u Ciebie robili testy :)

Mam malucha Rogera , moge dać do testów z tą wędzarynką - dla mnie troche za mały

Dzięki, poczekam aż dojdzie zamówiony DG, jeżeli nie zda egzaminu to poproszę o pomoc.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18339-masterbuilt/#findComment-708074