Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nie bardzo się orientuję czy w dobrym dziale piszę-gdzyby nie to proszę o przeniesienie.Mam problem-burak liściowy.Urosły przecudne,walory zdrowotne i podobno smakowe posiada,tylko przepisów nie ma.Zawsze mogę moim kozom wrzucić,ale czy znacie inne możliwości????

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1856-buraki-li%C5%9Bciowe/
Udostępnij na innych stronach

Elu poczytaj tutaj

http://kuchnia.kisa.pl/ Jest tam kilka przepisów na buraki liściowe. Ja jeszcze robiłam je w słoikach, tak jak botwinkę, zimową porą jak znalazł .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1856-buraki-li%C5%9Bciowe/#findComment-42285
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Jeszcze niedawno zaprawialiśmy bardzo dużo buraczków na zimę i robiliśmy bardzo prostym sposobem .

 

Buraczki gotowane oczywiście w całości czasu nie podam bo to robiło się na tzw. oko czyli do miękkości . Po wylaniu gorącej wody zalewało się zimną i po paru minutach bardzo łatwo z chodziła skórka nawet bez użycia noża . Później gdy wystygły przekręcało się przez maszynkę do warzyw , różne były nasadki w zależności jak zimą i do czego miały przeznaczenie . Następnie tylko pozostało powkładać w słoiczki , wielkość rzecz gustu i pasteryzacja około dwudziestu minut . Ja zaprawiałem buraczki bez żadnych przypraw . Po wyjęciu ze słoiczka można już przyrządzać na różne sposoby .

Buraczki można również przechować w bardzo prosty sposób czyli po prostu zakopcować i wtedy zimą są jak świeże .

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1856-buraki-li%C5%9Bciowe/#findComment-42289
Udostępnij na innych stronach

Witam! Znalazłam tylko taki przepis na buraki liściowe

 

:smile:

Boćwina czyli buraki liściowe pasteryzowane.

 

1.5 kg liści buraków liściowych z ogonkami,

1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego,

1 i 1/2 szklanki wody

 

Oddzielić od umytych liści ogonki,drobno pokrajać,a same blaszki lisciowe kilkakrotnie posiekać na mniejsze cześci.Zalać najpierw wodą

pokrajane ogonki liściowe,obgotować 3-5 minut,a dopiero potem dolożyć pokrajane liście,aby sie tylko zagotowały.Boćwinę zakwasić i od razu rozłożyć do słoików.Słoiki zamknąć i pasteryzować ok.20 min.

 

 

Pozdrawiam :smile: :smile:

Majsa
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1856-buraki-li%C5%9Bciowe/#findComment-42296
Udostępnij na innych stronach

Boćwina - burak liściowy

 

Boćwina - burak liściowy, od dawna uprawiany w środkowej i wschodniej Europie, w dwóch odmianach - liściastej i łodygowej. Odmiana liściasta tworzy duże pomarszczone liście na krótkich łodygach. Liście przyrządzane są podobnie jak szpinak. Boćwina łodygowa tworzy mniejsze liście na długich łodygach przyrządzanych jak szparagi. W dawnej Polsce boćwina była cenionym warzywem, obecnie prawie zupełnie zapomnianym. Dzisiaj o wiele bardziej popularna jest tak zwana botwinka, czyli zupa z liści, łodyg i korzeni bardzo młodych buraków ćwikłowych.

 

100 g boćwiny zawiera; 3,2 g białka, 0,4 g tłuszczu, 6 g węglowodanów, 1,2 g błonnika, 560 mg potasu (najwięcej wśród warzyw), 150 mg sodu, 130 mg wapnia, 42 mg fosforu, 3,2 mg żelaza, 9400 mikrogramów witaminy A, 0,07 mg witaminy B1, 0,19 mg witaminy B2, 0,7 mg witaminy PP, 28 mg witaminy C.

Majsa
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1856-buraki-li%C5%9Bciowe/#findComment-42297
Udostępnij na innych stronach

Super że temat ruszył.Jutro będę gotowała i kombinowała,może nawet jakieś zdjęcie uda mi sie zrobić.Znalazłam też przepis na zapiekankę . Wiem że to zapomniana roślina .A znacie topinambur-czyli słonecznik bulwiasty???

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1856-buraki-li%C5%9Bciowe/#findComment-42300
Udostępnij na innych stronach

Topinambur rzeczywiście wygląda jak słonecznik. Jego bulwy przypominają słodkie ziemniaki - bataty (pataty). W Czechach dosyć powszechnie używane do sałatek jarzynowych zamiast ziemniaków. Elu !! Jak się dziki dowiedzą, że takie coś rośnie u Ciebie to się nie opędzisz. Za darmo skopią Ci ogródek. :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1856-buraki-li%C5%9Bciowe/#findComment-42301
Udostępnij na innych stronach

Skoro o burakach to na temat o dzikach. Jakoś nigdy nie brałam tego" kopania "pod uwagę. Ale to i moje buraki pastewne zagrozone i wiewiórcze zapasy ziemniaczków. co prawda pole mam ogrodzone-ale racja :o .Po zmierzchu spacerują sobie całymi rodzinami po drodze.To mam szczęście,że jeszcze tam coś rośnie i mamy razem ze zwierzaczkami czym sie na zime pocieszać. A i sarny, w czasie rójki moich kóz do ogrodzenia podchodzą.

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1856-buraki-li%C5%9Bciowe/#findComment-42303
Udostępnij na innych stronach

A znacie topinambur-czyli słonecznik bulwiasty???

Pewnie, że znamy. :smile: Toć to w zapuszczonych sadach na dziko rośnie. Tylko taki ma maleńkie bulwy. Nadają się takie do czegoś? :rolleyes:

Pzdr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1856-buraki-li%C5%9Bciowe/#findComment-42312
Udostępnij na innych stronach

Ja czasem robie topinambur.Gotuje w skórce potem jak ten świstak siedzę i obieram.Zapiekam pod baszamelem.Albo wersja z samym masełkiem.Można też z pomidorkami i żółtym serem.To tak jak z ziemniaczków.Wersji tyle ilu robiacych.

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1856-buraki-li%C5%9Bciowe/#findComment-42324
Udostępnij na innych stronach

Witam! Wcześniej nigdy nie spotkałam się z tą rośliną chociaż nazwa obiła mi sie o uszy. Znalazłam kilka ciekawych przepisów oraz interesujace informacje na temat tej rośliny -samo zdrowie. Pozdrawiam :smile:

 

 

http://www.topi.webpark.pl/#

Majsa
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1856-buraki-li%C5%9Bciowe/#findComment-42326
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam.

 

Czy robił ktoś buraczki marynowane według przepisu Chefpaula. W przepisie nie ma soli - tak ma być?

 

http://www.chefpaul.net/buraczki01.html

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1856-buraki-li%C5%9Bciowe/#findComment-44990
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.