Ela Opublikowano 4 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Października 2008 Nie bardzo się orientuję czy w dobrym dziale piszę-gdzyby nie to proszę o przeniesienie.Mam problem-burak liściowy.Urosły przecudne,walory zdrowotne i podobno smakowe posiada,tylko przepisów nie ma.Zawsze mogę moim kozom wrzucić,ale czy znacie inne możliwości???? Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1856-buraki-li%C5%9Bciowe/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marela Opublikowano 4 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Października 2008 Elu poczytaj tutajhttp://kuchnia.kisa.pl/ Jest tam kilka przepisów na buraki liściowe. Ja jeszcze robiłam je w słoikach, tak jak botwinkę, zimową porą jak znalazł . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1856-buraki-li%C5%9Bciowe/#findComment-42285 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 4 Października 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Października 2008 Marela,bardzo dziękuje,jutro pierwsze eksperymenty.Chyba w słoiczki też wsadzę ,jak mi posmakuje. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1856-buraki-li%C5%9Bciowe/#findComment-42287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 4 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Października 2008 Witam Jeszcze niedawno zaprawialiśmy bardzo dużo buraczków na zimę i robiliśmy bardzo prostym sposobem . Buraczki gotowane oczywiście w całości czasu nie podam bo to robiło się na tzw. oko czyli do miękkości . Po wylaniu gorącej wody zalewało się zimną i po paru minutach bardzo łatwo z chodziła skórka nawet bez użycia noża . Później gdy wystygły przekręcało się przez maszynkę do warzyw , różne były nasadki w zależności jak zimą i do czego miały przeznaczenie . Następnie tylko pozostało powkładać w słoiczki , wielkość rzecz gustu i pasteryzacja około dwudziestu minut . Ja zaprawiałem buraczki bez żadnych przypraw . Po wyjęciu ze słoiczka można już przyrządzać na różne sposoby . Buraczki można również przechować w bardzo prosty sposób czyli po prostu zakopcować i wtedy zimą są jak świeże .Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1856-buraki-li%C5%9Bciowe/#findComment-42289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majsa Opublikowano 4 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Października 2008 Witam! Znalazłam tylko taki przepis na buraki liściowe :smile: Boćwina czyli buraki liściowe pasteryzowane. 1.5 kg liści buraków liściowych z ogonkami,1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego,1 i 1/2 szklanki wody Oddzielić od umytych liści ogonki,drobno pokrajać,a same blaszki lisciowe kilkakrotnie posiekać na mniejsze cześci.Zalać najpierw wodąpokrajane ogonki liściowe,obgotować 3-5 minut,a dopiero potem dolożyć pokrajane liście,aby sie tylko zagotowały.Boćwinę zakwasić i od razu rozłożyć do słoików.Słoiki zamknąć i pasteryzować ok.20 min. Pozdrawiam :smile: :smile: Cytuj Majsa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1856-buraki-li%C5%9Bciowe/#findComment-42296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majsa Opublikowano 4 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 4 Października 2008 Boćwina - burak liściowy Boćwina - burak liściowy, od dawna uprawiany w środkowej i wschodniej Europie, w dwóch odmianach - liściastej i łodygowej. Odmiana liściasta tworzy duże pomarszczone liście na krótkich łodygach. Liście przyrządzane są podobnie jak szpinak. Boćwina łodygowa tworzy mniejsze liście na długich łodygach przyrządzanych jak szparagi. W dawnej Polsce boćwina była cenionym warzywem, obecnie prawie zupełnie zapomnianym. Dzisiaj o wiele bardziej popularna jest tak zwana botwinka, czyli zupa z liści, łodyg i korzeni bardzo młodych buraków ćwikłowych. 100 g boćwiny zawiera; 3,2 g białka, 0,4 g tłuszczu, 6 g węglowodanów, 1,2 g błonnika, 560 mg potasu (najwięcej wśród warzyw), 150 mg sodu, 130 mg wapnia, 42 mg fosforu, 3,2 mg żelaza, 9400 mikrogramów witaminy A, 0,07 mg witaminy B1, 0,19 mg witaminy B2, 0,7 mg witaminy PP, 28 mg witaminy C. Cytuj Majsa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1856-buraki-li%C5%9Bciowe/#findComment-42297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 4 Października 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 4 Października 2008 Super że temat ruszył.Jutro będę gotowała i kombinowała,może nawet jakieś zdjęcie uda mi sie zrobić.Znalazłam też przepis na zapiekankę . Wiem że to zapomniana roślina .A znacie topinambur-czyli słonecznik bulwiasty??? Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1856-buraki-li%C5%9Bciowe/#findComment-42300 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 4 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 4 Października 2008 Topinambur rzeczywiście wygląda jak słonecznik. Jego bulwy przypominają słodkie ziemniaki - bataty (pataty). W Czechach dosyć powszechnie używane do sałatek jarzynowych zamiast ziemniaków. Elu !! Jak się dziki dowiedzą, że takie coś rośnie u Ciebie to się nie opędzisz. Za darmo skopią Ci ogródek. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1856-buraki-li%C5%9Bciowe/#findComment-42301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 4 Października 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 4 Października 2008 Skoro o burakach to na temat o dzikach. Jakoś nigdy nie brałam tego" kopania "pod uwagę. Ale to i moje buraki pastewne zagrozone i wiewiórcze zapasy ziemniaczków. co prawda pole mam ogrodzone-ale racja :o .Po zmierzchu spacerują sobie całymi rodzinami po drodze.To mam szczęście,że jeszcze tam coś rośnie i mamy razem ze zwierzaczkami czym sie na zime pocieszać. A i sarny, w czasie rójki moich kóz do ogrodzenia podchodzą. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1856-buraki-li%C5%9Bciowe/#findComment-42303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 5 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 5 Października 2008 A znacie topinambur-czyli słonecznik bulwiasty???Pewnie, że znamy. :smile: Toć to w zapuszczonych sadach na dziko rośnie. Tylko taki ma maleńkie bulwy. Nadają się takie do czegoś? :rolleyes: Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1856-buraki-li%C5%9Bciowe/#findComment-42312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 5 Października 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 5 Października 2008 Ja czasem robie topinambur.Gotuje w skórce potem jak ten świstak siedzę i obieram.Zapiekam pod baszamelem.Albo wersja z samym masełkiem.Można też z pomidorkami i żółtym serem.To tak jak z ziemniaczków.Wersji tyle ilu robiacych. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1856-buraki-li%C5%9Bciowe/#findComment-42324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majsa Opublikowano 5 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 5 Października 2008 Witam! Wcześniej nigdy nie spotkałam się z tą rośliną chociaż nazwa obiła mi sie o uszy. Znalazłam kilka ciekawych przepisów oraz interesujace informacje na temat tej rośliny -samo zdrowie. Pozdrawiam :smile: http://www.topi.webpark.pl/# Cytuj Majsa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1856-buraki-li%C5%9Bciowe/#findComment-42326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 5 Listopada 2008 Witam. Czy robił ktoś buraczki marynowane według przepisu Chefpaula. W przepisie nie ma soli - tak ma być? http://www.chefpaul.net/buraczki01.html Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1856-buraki-li%C5%9Bciowe/#findComment-44990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.