Skocz do zawartości

[Rok 1950] Schemat rozbioru świni i zużytkowania ubocznych produktów ubojowych.


Rekomendowane odpowiedzi

SCHEMAT ROZBIORU ŚWINI I ZUŻYTKOWANIA UBOCZNYCH PRODUKTÓW UBOJOWYCH

 

Poniżej podajemy ogólnie przyjęty w handlu rozbiór tuszy świńskiej, oraz wykaz ubocznych produktów ubojowych tak jadalnych jak i nie ja­dalnych wraz ze sposobem ich zużytkowania.

Załączone rysunki w tekście uwidaczniają ko­lejno podział tuszy widziany z zewnątrz (rys. 1) i widziany z wewnątrz (rys. 2) oraz rysunek świni z odsłoniętymi organami wewnętrznymi jam ciała (rys. 3).

 

CZĘŚCI TUSZY (rys. 1, 2)

 

post-39694-0-93843700-1637336016_thumb.jpg

 

Podział zewnętrzny:

 

1. Noga tylna

2. Szynka

3. Słonina

4. Boczek

5. Karkówka

6. Łopatka

7. Policzki

8. Noga przednia

 

Podział wewnętrzny:

 

post-39694-0-86652700-1637336026_thumb.jpg

 

1. Noga tylna

2. Szynka

3. Słonina

4. Schab

5. Boczek

6. Żeberka

7. Słonina karkowa

8. Karkówka (baleron)

9. Łopatka

10. Policzki

11. Noga przednia

 

ZUŻYTKOWANIE UBOCZNYCH PRODUKTÓW  POUBOJOWYC H (rys. 3)

 

post-39694-0-19450200-1637336038_thumb.jpg

 

Produkt i jego użytkowanie:

 

1. Głowa - sprzedawana w całości, w razie nie­dostatecznego popytu rozbiera się ją na następujące części:

- Uszy – po usunięciu małżowin dodawane do salcesonów, lub przetapiane na tłuszcz techniczny,

- Wargi – sprzedawane w stanie naturalnym, używane przy wyrobie salcesonu lub przetapiane na smalec,

- Ryje - sprzedawane w stanie naturalnym, używane przy wyrobie  salcesonów, lub przetapiane na smalec,

- Policzki i mięso trybowane z głowy - sprzedawane w stanie naturalnym lub przerabiane na salcesony,

- Mózgi - sprzedawane w stanie naturalnym,

- Kości czaszkowe i szczęki - po usunięciu zębów, małżowiny i kanałów nosowych przetapiane na smalec III klasy w autoklawach, lub używane do fabrykacji kleju i mączki kostnej.

 

2. Podroby  (ozory, serca, wątroby, płu­ca) - sprzedawane jako komplety w  stanie naturalnym albo rozbierane na następujące części składowe:

- Ozory - sprzedawane w stanie naturalnym surowe lub peklowane,  przerabiane na konserwy w puszkach, używane przy wyrobie salcesonów i rolad,

- Serca - przedawane z podrobami lub dodawane przy wyrobie kiszek,

- Wątroby - sprzedawane w stanie naturalnym lub przerabiane na pasztety i  kisz­ki wątrobiane,

- Płuca - sprzedawane w stanie naturalnym, puszkowane jako konserwy,  używa­ne do wyrobów wędliniarskich po­pularnych (kiszek), lub przerabiane w  zakładach utylizacyjnych,

- Wycinki mię­sne z przeły­ku i przepony brzusznej - używane przy wyrobie  kiełbas.

 

Jelita:

 

- Pęcherze - używane na osłonki do salcesonów i kiełbas gatunkowych,

- Jelita grube (kątnice i krzyżówki) - używane na osłonki do kiełbas,

- Jelita średnie - używane na osłonki do kiełbas,

- Jelita cienkie - używane na osłonki do kiełbas,

- Flaki (jelita grube) - po oczyszczeniu sprzedawane w stanie naturalnym,

 

Gruczoły:

 

- trzustka, tarczyca, jajniki, przysadki mózgowe, nadnercza – używane na wyroby farmaceutyczne,

- limfa - używana na wyroby farmaceutyczne,

- śledziona - sprzedawania w stanie naturalnym, lub przerabiana w zakładach  utylizacyjnych,

 

Szczecina:

 

- szczecina grzbietowa - rwana przed oparzeniem, sortowana, jest najważniejszym surowcem dla wyrobów szczotkarskich,

- szczecina parzona - służy jako surowiec dla wyrobów tapicerskich, lub przerabiana w zakładach utylizacyjnych,

 

Żołądki:

 

- żołądki - używane jako osłonki do salcesonów, lub jako surowiec przy wyrobie pepsyny,

 

Nerki:

 

- nerki - sprzedawane w stanie naturalnym, lub puszkowane jako konserwy,

 

Nogi wieprzowe:

 

- nogi wieprzowe (ratki) - sprzedawane w stanie naturalnym, wygotowane na  substancję żelaty­nującą, Używane przy wyrobie salcesonów i kiełbas, przetapiane na smalec, lub używane przy wyrobie kleju,

 

Ogony:

 

- ogony - sprzedawane w stanie naturalnym, lub przetapiane na smalec,

 

Skóry świńskie:

 

- skóry - garbowane używane na wyroby rymarskie, galanteryjne itp., używane jako surowiec przy wyrobie żelatyny.

- odpadki skórek - używane do wyrobu substancji żelatynujących w przemyśle wędliniarskim,

 

Sadło:

 

- sadło - sprzedawane w całości w stanie naturalnym, przetapiane na smalec;  odpadki sadła przetapiane na suro­wiec dodatkowy przy wyrobie smalcu I klasy w kotłach parowych otwartych i autoklawach.

 

Produkty tłuszczowe jadalne

 

Tłuszcz krezkowy

Tłuszcz kiszkowy

Tłuszcz wewnętrzny

Tłuszcz karkowy

Tłuszcz czaszkowy

Tłuszcz odpadkowy

Tłuszcz zbierany z kotłów przy gotowaniu

Tłuszcz obrzynany przy formowaniu szynek

Skrawki sadła

 

Wszystkie te produkty tłuszczowe przetapiane są na smalec w kotłach parowych, potem rafinowane na smalec najwyższej klasy.

 

Produkty niejadalne I:

 

- Tłuszcz techniczny z wszelkich odpadków - służy jako surowiec przy wyrobie  olejów smarowych, stearyny, świec, mydła itp.

- Krew suszona - na karmę dla zwierząt i na nawo­zy sztuczne,

- Odpadki kotłowe - na karmę dla zwierząt i na nawo­zy sztuczne,

- Klej – sprzedawany jako taki,

- Kości parowane - przerabiane na nawozy sztuczne, oraz na mąkę kostną,  na karmię dla zwierząt gospodarskich.

 

Produkty niejadalne II:

 

Tłuszcz zanieczyszczony

Tłuszcz ściekowy

Zęby

Kanały nosowe

Małżowiny uszne

Tusze i części uznane za niezdatne

 

Wszystkie te produkty są przetapiane na tłuszcze te­chniczne rozmaitego gatun­ku w zakładach utylizacyjnych

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.