Maxell Opublikowano 19 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Listopada 2021 (edytowane) SCHEMAT ROZBIORU ŚWINI I ZUŻYTKOWANIA UBOCZNYCH PRODUKTÓW UBOJOWYCH Poniżej podajemy ogólnie przyjęty w handlu rozbiór tuszy świńskiej, oraz wykaz ubocznych produktów ubojowych tak jadalnych jak i nie jadalnych wraz ze sposobem ich zużytkowania.Załączone rysunki w tekście uwidaczniają kolejno podział tuszy widziany z zewnątrz (rys. 1) i widziany z wewnątrz (rys. 2) oraz rysunek świni z odsłoniętymi organami wewnętrznymi jam ciała (rys. 3). CZĘŚCI TUSZY (rys. 1, 2) Podział zewnętrzny: 1. Noga tylna2. Szynka3. Słonina4. Boczek5. Karkówka6. Łopatka7. Policzki8. Noga przednia Podział wewnętrzny: 1. Noga tylna2. Szynka3. Słonina4. Schab5. Boczek6. Żeberka7. Słonina karkowa8. Karkówka (baleron)9. Łopatka10. Policzki11. Noga przednia ZUŻYTKOWANIE UBOCZNYCH PRODUKTÓW POUBOJOWYC H (rys. 3) Produkt i jego użytkowanie: 1. Głowa - sprzedawana w całości, w razie niedostatecznego popytu rozbiera się ją na następujące części:- Uszy – po usunięciu małżowin dodawane do salcesonów, lub przetapiane na tłuszcz techniczny,- Wargi – sprzedawane w stanie naturalnym, używane przy wyrobie salcesonu lub przetapiane na smalec,- Ryje - sprzedawane w stanie naturalnym, używane przy wyrobie salcesonów, lub przetapiane na smalec,- Policzki i mięso trybowane z głowy - sprzedawane w stanie naturalnym lub przerabiane na salcesony,- Mózgi - sprzedawane w stanie naturalnym,- Kości czaszkowe i szczęki - po usunięciu zębów, małżowiny i kanałów nosowych przetapiane na smalec III klasy w autoklawach, lub używane do fabrykacji kleju i mączki kostnej. 2. Podroby (ozory, serca, wątroby, płuca) - sprzedawane jako komplety w stanie naturalnym albo rozbierane na następujące części składowe:- Ozory - sprzedawane w stanie naturalnym surowe lub peklowane, przerabiane na konserwy w puszkach, używane przy wyrobie salcesonów i rolad,- Serca - przedawane z podrobami lub dodawane przy wyrobie kiszek,- Wątroby - sprzedawane w stanie naturalnym lub przerabiane na pasztety i kiszki wątrobiane,- Płuca - sprzedawane w stanie naturalnym, puszkowane jako konserwy, używane do wyrobów wędliniarskich popularnych (kiszek), lub przerabiane w zakładach utylizacyjnych,- Wycinki mięsne z przełyku i przepony brzusznej - używane przy wyrobie kiełbas. Jelita: - Pęcherze - używane na osłonki do salcesonów i kiełbas gatunkowych,- Jelita grube (kątnice i krzyżówki) - używane na osłonki do kiełbas,- Jelita średnie - używane na osłonki do kiełbas,- Jelita cienkie - używane na osłonki do kiełbas,- Flaki (jelita grube) - po oczyszczeniu sprzedawane w stanie naturalnym, Gruczoły: - trzustka, tarczyca, jajniki, przysadki mózgowe, nadnercza – używane na wyroby farmaceutyczne,- limfa - używana na wyroby farmaceutyczne,- śledziona - sprzedawania w stanie naturalnym, lub przerabiana w zakładach utylizacyjnych, Szczecina: - szczecina grzbietowa - rwana przed oparzeniem, sortowana, jest najważniejszym surowcem dla wyrobów szczotkarskich,- szczecina parzona - służy jako surowiec dla wyrobów tapicerskich, lub przerabiana w zakładach utylizacyjnych, Żołądki: - żołądki - używane jako osłonki do salcesonów, lub jako surowiec przy wyrobie pepsyny, Nerki: - nerki - sprzedawane w stanie naturalnym, lub puszkowane jako konserwy, Nogi wieprzowe: - nogi wieprzowe (ratki) - sprzedawane w stanie naturalnym, wygotowane na substancję żelatynującą, Używane przy wyrobie salcesonów i kiełbas, przetapiane na smalec, lub używane przy wyrobie kleju, Ogony: - ogony - sprzedawane w stanie naturalnym, lub przetapiane na smalec, Skóry świńskie: - skóry - garbowane używane na wyroby rymarskie, galanteryjne itp., używane jako surowiec przy wyrobie żelatyny.- odpadki skórek - używane do wyrobu substancji żelatynujących w przemyśle wędliniarskim, Sadło: - sadło - sprzedawane w całości w stanie naturalnym, przetapiane na smalec; odpadki sadła przetapiane na surowiec dodatkowy przy wyrobie smalcu I klasy w kotłach parowych otwartych i autoklawach. Produkty tłuszczowe jadalne Tłuszcz krezkowyTłuszcz kiszkowyTłuszcz wewnętrznyTłuszcz karkowyTłuszcz czaszkowyTłuszcz odpadkowyTłuszcz zbierany z kotłów przy gotowaniuTłuszcz obrzynany przy formowaniu szynekSkrawki sadła Wszystkie te produkty tłuszczowe przetapiane są na smalec w kotłach parowych, potem rafinowane na smalec najwyższej klasy. Produkty niejadalne I: - Tłuszcz techniczny z wszelkich odpadków - służy jako surowiec przy wyrobie olejów smarowych, stearyny, świec, mydła itp.- Krew suszona - na karmę dla zwierząt i na nawozy sztuczne,- Odpadki kotłowe - na karmę dla zwierząt i na nawozy sztuczne,- Klej – sprzedawany jako taki,- Kości parowane - przerabiane na nawozy sztuczne, oraz na mąkę kostną, na karmię dla zwierząt gospodarskich. Produkty niejadalne II: Tłuszcz zanieczyszczonyTłuszcz ściekowyZębyKanały nosoweMałżowiny uszneTusze i części uznane za niezdatne Wszystkie te produkty są przetapiane na tłuszcze techniczne rozmaitego gatunku w zakładach utylizacyjnych Edytowane 19 Listopada 2021 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18676-rok-1950-schemat-rozbioru-%C5%9Bwini-i-zu%C5%BCytkowania-ubocznych-produkt%C3%B3w-ubojowych/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.