Maxell Opublikowano 19 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Listopada 2021 (edytowane) O POTRZEBIE UJEDNOLICENIA NOMENKLATURY I PODZIAŁU TUSZ MIĘSNYCH Nawiązując do artykułu inż. Mullera w „Gospodarce Mięsnej“ Nr 3 — 4, 1950, (https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18677-rok-1950-pocz%C4%85tki-reform-normalizacyjnych-w-gospodarce-mi%C4%99snej/) pragnę przedstawić różne nazwy stosowane dla części tusz zwierzęcych w zależności od dzielnicy kraju . Na sposobach rozbioru tusz zwierzęcych i na używanych nazwach określających poszczególne ich części, widać wyraźnie wpływ zaborców. Słusznie autor artykułu zaznacza, że nazwy te w znakomitej większości są zupełnie obce słownictwu polskiemu i jest rzeczą godną pożałowania, że nic nie zostało zrobione celem zmienienia istniejącego stanu rzeczy i wprowadzenia nazw polskich.Pewne próby ujednolicenia podziału i rozbioru tuszy były robione przed wojną i nawet podział tuszy wołowej został przez Polski Komitet Normalizacyjny uchwalony jako obowiązujący. W 1947 r. były również przeprowadzone próby przez Ogólnopolski Komitet Rzemiosła Rzeźniczo-Wędliniarskiego na którego zjeździe ujednolicono nazwy, ale w oparciu o nazwy istniejące, a więc przeważnie obce.Spośród wszystkich tusz największe różnice przy ich podziale, zachodzą przy tuszy wołowej, natomiast najmniejsze przy tuszy wieprzowej.Dla lepszej orientacji podaję na rysunkach podział tuszy wołowej stosowany w Warszawie, Krakowie, Katowicach i w Poznaniu oraz podział tuszy wieprzowej przeprowadzony również w tych miastach.W podziale tuszy cielęcych i baranich większych różnic nie daje się zaobserwować, więc rysunków nie umieszczam.Omawiać podanych poszczególnych podziałów nie będę, ponieważ czytelnik sam zorientuje się w różnicach przez porównanie rysunków.Jednocześnie podaję podziały tuszy wołowej, cielęcej, baraniej i wieprzowej wg projektu wysuniętego przez wyżej wspomniany zjazd Cechów Rzeźniczych-Wędliniarskich, który to projekt miał być przez Ministerstwo Przemysłu i Handlu, wprowadzony w życie, jako obowiązujący na terenie całego kraju.Tak jak podział tusz nie jest ujednolicony, tak samo i nazwy używane do określenia poszczególnych części tuszy są różne w zależności od miejscowych zwyczajów, przyzwyczajeń i naleciałości językowych. Dotychczasowy podział tuszy wołu i świni Projekt podziału tuszy wołowej, cielęcia, świni i owcy Z rysunków z uwidocznionym podziałem poszczególnych części tusz różnych rodzai zwierząt widzimy, że nazwy używane dla określenia tej samej partii tuszy są niejednokrotnie zupełnie inne lub tą samą nazwą objęta jest niezupełnie ta sama część tuszy.I znów możemy zauważyć, że największe różnice w nazwach występują przy tuszach wołowych, a najmniejsze przy tuszach wieprzowych.Poniżej podaję zestawienie spotykanych nazw najczęściej używanych, które umieściłem na pierwszym miejscu. TUSZA WOŁOWA Kark, karkówka, karczek, szyja.Mostek, biust, biuścik, grudzizna, brust.Góra, antrykot, grube żebro, górnica, rozbratel gruby.Rozbef górny, półżebro, górna sztuka.Antrykot, górnica, wysokie żebro, rozbratel, cienki, kotlet, pasek.Szponder, żebra cienkie, usztyk, żeberka, poprzeczka.Plecowa, plecówka, łopatka, plecko.Pręga, giez, goleń, pręga, kolano.Rozbef właściwy, rozbef dolny.Wąs, łojówka właściwa, słabizna, legawka, koszulka.Łata, podbrzuszna, chwyt, lejsztuk, szponder dziurawy.Skrzydło, kwiatowa, biała pieczeń.Krzyżowa pierwsza, krzyżowa befsztykowa, krzyżowa kwiatowa.Krzyżowa ogonowa, ogonówka, krajówka.Zrazowa, pieczeń, zrazówka. TUSZA CIELĘCA Kark, karkówka, szyjka.Górka, kotlet, karmonadel.Nerkówka, forszlak.Łopatka, plecówka.Mostek, mleczko.Dyszek, kulka, ćwiartka, udo, kitka.Pręga, gicz, pęga, golonko, łydki, kolanko. TUSZA BARANIA Kark, karkówka, karczek, szyja.Górka, kotlet, rozbratel, kotletówka.Łopatka, plecówka, dyszek przedni.Mostek, biuścik, pierś, piersiówka.Comber, forszlak, nerkówka, kotletówka.Dyszek, ćwiartka, zadnia część, udziec, udo, kulka, kitka. TUSZA WIEPRZOWA Łeb. głowa, głowizna.Kark, baleron, karkówka, karczek.Łopatka, plecówka, szynka przednia.Schab, kotlety, górnica, karbonada, polędwica zewnętrzna.Pachwina, gryf, słabizna, brzuch.Biodrówka, wilk.Golonka, gruba noga, kolanko, goloneczka.Nóżki, stopki, radki, nogi, raciczki. Wykaz ten oczywiście nie obejmuje wszystkich używanych nazw i zapewne w mniejszym użyciu są również jeszcze inne nazwy.Poruszone zagadnienie ma duże znaczenie praktyczne i winno zainteresować właściwe władze i przedsiębiorstwa. Szczególnie rozpracowaniem tego zagadnienia w czasie jak najszybszym winien zająć się Polski Komitet Normalizacyjny. Autor: inż. W. Światłowski Na potrzeby portalu wedlinydomowe.pl opracował Maxell Edytowane 19 Listopada 2021 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18678-rok-1950-o-potrzebie-ujednolicenia-nomenklatury-i-podzia%C5%82u-tusz-miesnych/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.