Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zawsze miałem dylemat ze narobilem 15 kg jednakowej kiełbasy,teraz postanowilemzrobic 3 rozne za jednym zamachem :wink: Poniewaz mialem w zamrazarce 2,5kg baraniny postanowilem zrobic pikantna kielbase internetoego i wlasnego pomyslu.

Najpierw wykroiłem z baraniny chude mieso i pokroilem w gruba kostke ktora peklowala sie z czosnkiem i sola morska 3 dni w lodowce reszte miesa baraniego zmielilem na sitku 5 dwa razy i dolozylem do reszty baraniny.

http://img403.imageshack.us/img403/2567/kielbasa4ck0.jpg

 

http://img147.imageshack.us/img147/9145/kielbasa2ff9.jpg

http://img147.imageshack.us/img147/kielbasa2ff9.jpg/1/w580.png

 

Dokupiłem 10 kg II wieprzowiny,5 kg łopatki,2kg słoniny i 2 kg podgardla i jelita wieprzowe.Całe chude mieso wykroiłem i posiekałem na kostke 2x2 ,słoninke na kostki 1x1,reszta zmielona na sitku 5 dwukrotnie.

 

http://img147.imageshack.us/img147/2340/kielbasacl0.jpg

http://img147.imageshack.us/img147/kielbasacl0.jpg/1/w580.png

 

Kiełbasa nr 1 barania:

2,5kg baraniny

5 kg wymasowanej wieprzowiny

1kg słoniny

pieprz marynowany zielony,papryka ostra,papryka słodka,sól,tymianek,pół szklanki wódki.

Całosc wymasowana i do jelitek.

Kiełbasa 2 wiejska-wieprzowa cienka:

wieprzowina zmielona na sitku 5,duzo czosnku,majranek ,pieprz,sol.

Kiełbasa 3 wiejska gruba:

wieprzowina pokrojona w kostke plus słonina kostka i wieprzowina zmielona,majranek,sol,czosnek,pieprz.

Całosc wedzona 2 dni na koniec pieczona w wedzarni .

Wedzenie pocztkowo 30-40 stopni tak okolo 14 godzin nastepnie 50-60 3 godziny znowu 30-40 i koncowka 70-80 ze 3 godzinki az do ostygniecia.

 

http://img518.imageshack.us/img518/3764/kielbasa9ol7.jpg

http://img518.imageshack.us/img518/kielbasa9ol7.jpg/1/w400.png

http://img518.imageshack.us/img518/400/kielbasa8gt6.jpg

http://img518.imageshack.us/img518/kielbasa8gt6.jpg/1/w580.png

 

http://img518.imageshack.us/img518/2729/kielbasa12ot7.jpg

http://img518.imageshack.us/img518/kielbasa12ot7.jpg/1/w800.png

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1871-trzy-kie%C5%82basy-sapera/
Udostępnij na innych stronach

No właśnie Saper podaj fotki gotowców, bo produkty ok ale nic nie mówią ale chętnie bym zobaczyła przekroje poprzeczne :grin:

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1871-trzy-kie%C5%82basy-sapera/#findComment-42896
Udostępnij na innych stronach

troche to trwało zeby fotki załadowac,wedzarnia jest nowa jeszcze musze popracowac nad wylotem dymu cos z jednej strony bardziej mi grzeje stad na szybko te kamyki i cegielka :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1871-trzy-kie%C5%82basy-sapera/#findComment-42898
Udostępnij na innych stronach

Zapomnialem dodac ze "schajcowałem" 3 taczki debiny :lol: ale zapach wspanialy.

I jeszcze przekroje poprzeczne wiejskiej i baraniej cienkiej-ostra wyszła taka do wodeczki czy piwka w sam raz.Smacznego.

http://img300.imageshack.us/img300/5715/kielbasa13rt3.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1871-trzy-kie%C5%82basy-sapera/#findComment-42900
Udostępnij na innych stronach

Dla mnie te kiełbasy to rewelacja...tak pięknie uwędzone a jaki zapach....Tylko ta ilość..Gdybym też zrobił i w takiej ilości to cała rodzina miałaby na długo co jeść :wink:

Bahus

Pan Bóg stworzył pokarm, a diabeł kucharza.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1871-trzy-kie%C5%82basy-sapera/#findComment-42946
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.