sapertorun Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Października 2008 Witam. Zawsze miałem dylemat ze narobilem 15 kg jednakowej kiełbasy,teraz postanowilemzrobic 3 rozne za jednym zamachem :wink: Poniewaz mialem w zamrazarce 2,5kg baraniny postanowilem zrobic pikantna kielbase internetoego i wlasnego pomyslu. Najpierw wykroiłem z baraniny chude mieso i pokroilem w gruba kostke ktora peklowala sie z czosnkiem i sola morska 3 dni w lodowce reszte miesa baraniego zmielilem na sitku 5 dwa razy i dolozylem do reszty baraniny. http://img403.imageshack.us/img403/2567/kielbasa4ck0.jpg http://img147.imageshack.us/img147/9145/kielbasa2ff9.jpg http://img147.imageshack.us/img147/kielbasa2ff9.jpg/1/w580.png Dokupiłem 10 kg II wieprzowiny,5 kg łopatki,2kg słoniny i 2 kg podgardla i jelita wieprzowe.Całe chude mieso wykroiłem i posiekałem na kostke 2x2 ,słoninke na kostki 1x1,reszta zmielona na sitku 5 dwukrotnie. http://img147.imageshack.us/img147/2340/kielbasacl0.jpg http://img147.imageshack.us/img147/kielbasacl0.jpg/1/w580.png Kiełbasa nr 1 barania: 2,5kg baraniny 5 kg wymasowanej wieprzowiny 1kg słoniny pieprz marynowany zielony,papryka ostra,papryka słodka,sól,tymianek,pół szklanki wódki. Całosc wymasowana i do jelitek. Kiełbasa 2 wiejska-wieprzowa cienka: wieprzowina zmielona na sitku 5,duzo czosnku,majranek ,pieprz,sol. Kiełbasa 3 wiejska gruba: wieprzowina pokrojona w kostke plus słonina kostka i wieprzowina zmielona,majranek,sol,czosnek,pieprz. Całosc wedzona 2 dni na koniec pieczona w wedzarni . Wedzenie pocztkowo 30-40 stopni tak okolo 14 godzin nastepnie 50-60 3 godziny znowu 30-40 i koncowka 70-80 ze 3 godzinki az do ostygniecia. http://img518.imageshack.us/img518/3764/kielbasa9ol7.jpg http://img518.imageshack.us/img518/kielbasa9ol7.jpg/1/w400.png http://img518.imageshack.us/img518/400/kielbasa8gt6.jpg http://img518.imageshack.us/img518/kielbasa8gt6.jpg/1/w580.png http://img518.imageshack.us/img518/2729/kielbasa12ot7.jpg http://img518.imageshack.us/img518/kielbasa12ot7.jpg/1/w800.png Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1871-trzy-kie%C5%82basy-sapera/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Października 2008 Ciekawe przepisy, ale ciekawsze efekty. Saper !! Zapodaj fotki wyrobów gotowych. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1871-trzy-kie%C5%82basy-sapera/#findComment-42895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Października 2008 No właśnie Saper podaj fotki gotowców, bo produkty ok ale nic nie mówią ale chętnie bym zobaczyła przekroje poprzeczne :grin: Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1871-trzy-kie%C5%82basy-sapera/#findComment-42896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sapertorun Opublikowano 13 Października 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 13 Października 2008 troche to trwało zeby fotki załadowac,wedzarnia jest nowa jeszcze musze popracowac nad wylotem dymu cos z jednej strony bardziej mi grzeje stad na szybko te kamyki i cegielka :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1871-trzy-kie%C5%82basy-sapera/#findComment-42898 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sapertorun Opublikowano 13 Października 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Października 2008 Zapomnialem dodac ze "schajcowałem" 3 taczki debiny :lol: ale zapach wspanialy. I jeszcze przekroje poprzeczne wiejskiej i baraniej cienkiej-ostra wyszła taka do wodeczki czy piwka w sam raz.Smacznego. http://img300.imageshack.us/img300/5715/kielbasa13rt3.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1871-trzy-kie%C5%82basy-sapera/#findComment-42900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bahus Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Października 2008 Dla mnie te kiełbasy to rewelacja...tak pięknie uwędzone a jaki zapach....Tylko ta ilość..Gdybym też zrobił i w takiej ilości to cała rodzina miałaby na długo co jeść :wink: Bahus Cytuj Pan Bóg stworzył pokarm, a diabeł kucharza. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1871-trzy-kie%C5%82basy-sapera/#findComment-42946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.