Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Święta idą. Właśnie wędzę. Pstrągi wstępnie osuszone są już w komorze wędzarniczej, następuje osuszanie gorącym powietrzem przy otwartych drzwiach komory. Temperatura około 60 st. C.

Przy okazji, czym ocieplić wędzarnię, mam już niepalny materiał na wyłożenie komory ale chętnie bym czymś ocieplił przed montarzem.

Obrazki mi poobracało? Mam nadzieję, że nie będzie przeszkadzać.

Już dymię.

post-53300-0-06166500-1639742723_thumb.jpg

post-53300-0-07802400-1639742753_thumb.jpg

post-53300-0-23847100-1639743746_thumb.jpg

Edytowane przez rigmec
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18784-w%C4%99dzarnia-zbigniewa-co-za-krytyk%C4%99-si%C4%99-nie-gniewa/

Przy okazji, czym ocieplić wędzarnię, mam już niepalny materiał na wyłożenie komory ale chętnie bym czymś ocieplił przed montarzem.

Przy tego typu wędzarni opalanej drewnem będziesz miał raczej problem ze zbyt wysoką temperaturą niż z osiągnięciem docelowej temperatury z powodu braku ocieplenia. Jak już wędzisz to zrób kilka prób i sam zadecyduj czy ocielenie będzie Ci potrzebne - w mojej ocenie nie. 

Ocieplenie jest istotne jeśli używasz grzałek przy elektryku i każda kWh kosztuje - szkoda wtedy grzać planetę :).

U Ciebie masz 60 stopni przy otwartych drzwiach - gdybys je zamknął wewnątrz byłoby 120 - z takim ogniskiem pod spodem to bardziej opiekacz niż wędzarnia :).

--

Romii

Następnym razem będzie mniej stopni przy osuszaniu, natomiast co do ocieplenia to przy temperaturze 0 jak chcę mieć 50 w środku to muszę mieć trochę żaru. Na początku to nie problem bo mam go ile potrzebuję po wygrzewaniu wędzarni ale z czasem temperatura spada i ciężko jest utrzymać ją stabilną samym żarem.

Ryba wyszła smaczna, tak mówią, bo ja jestem z mięsem trochę na bakier ale lubię wędzić i robię to dla rodziny. We wtorek, boczki i karczek.

Moim zdaniem jeżeli chcesz to ocieplić to przemysle wybicie od środka deskami np podbitka boazeria. Tak aby stworzyć pustkę powietrzną. Wybij środek blacha. Czerwony kur potrafi być podstępny. Ocieplenie watami, wełnami pewnie jest dobre jak jest idealnie zrobione. Jeżeli nie i dostanie wilgoci to więcej z tego kłopotu niż pożytku. Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.

Miałem właśnie nadzieję, że ktoś sprawdził izolację która nie trzyma wilgoci. Myślałem o wermikulicie, perlicie, ekofibrze. Ekofiber wydaje się zachowywać przyzwoicie. Niedawno docieplałem nim strych a użyłem paczek które leżały dwa lata nad kurnikiem i nic złego się nimi nie stało. Dodatkowy atut to niepodtrzymywanie ognia. Druga opcja to hempcrete, czyli paździerz konopna stabilizowana wapnem, niepalne, naturalne i nie trzeba niczym już wykładać środka. Chyba to przetestuję na sobie i zdam relację tutaj.

A na wyłożenie środka mam płytę włókno-cementową.