paweljack Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Kwietnia 2022 (edytowane) Kiełbasę już kiedyś zaprezentowałem ale składu szczegółowego nie było. Kiełbasa robiona "na okrągło" Receptura na 5 kg: Wieprzowina kl I z polędwic i polędwiczek - 1,75 kgWieprzowina kl. II 70/30 – 2 kg Wieprzowina kl. III – 0,5 kgSarnina - 0,75 kg Przyprawy. Użyte do peklowania:Peklosól – 20 g/kg dodane w czasie produkcji: jałowiec – 1 g/kg ziele ang. – 0,5 g/ kg pieprz czarny – 2 g/kg majeranek - 2 g/kgczosnek - 3 g/kg Peklowanie 72 godziny Materiały pomocnicze: Jelita wieprzowe kal. 28/30 Postać surowca po obróbce: Wieprzowina kl. I krojona w kostkę 1,5 x 1,5 cmwieprzowina kl. II rozdrobniona na siatce 10 mmwieprzowina kl III i sarnina rozdrobniona na siatkach 8,4,3 mmPostać gotowego produktu: Kiełbasa robiona "na okrągło" Mieszanie: wieprzowinę kl. III i sarninę mieli się ( kutruje) 3 razy na siatkach 8,4,3 mm z dodatkiem 25 % lodu lub wody i dodaje przyprawy. Wieprzowinę kl. I miesza się z wieprzowiną kl. II a następnie dodaje się wykutrowaną masę i miesza do wymieszania wszystkich składników. Napełnianie i odkręcanie jelit: Wymieszaną masą napełnia się ściśle jelita i "zakłada" dwa końce jelita na siebie, tak aby powstał zamknięty krążekPowietrze wykłuwa się. Osadzanie: Przez ok. 1,5 godz. w temp. pokojowej Wędzenie: Dymem gorącym w temp. 55-60 stopni C. przez 120 minut. Pieczenie:W temperaturze 95 stopni C do uzyskania wewnątrz batonu 70 stopni. Studzenie: Do temperatury poniżej 12 st.C. Edytowane 8 Kwietnia 2022 przez EAnna Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19081-kie%C5%82basa-wielkanocna-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Z obróbki polędwic i polędwiczek ponownie wyszło parę krążków. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19081-kie%C5%82basa-wielkanocna-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-825175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.