Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry jestem nowy na tym forum witam wszystkich chciałbym poruszyć następujący temat chciałbym dziś nadziać kiełbasy w jelita wsadzić na noc do lodówki a rano osadzić przez trzy godziny i wędzić czy mogę tak zrobić czy będzie jakiś problem inaczej nie wyrobię się czasowo pozdrawiam wszystkich proszę o odpowiedź
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19094-osadzanie-kie%C5%82bas/
Udostępnij na innych stronach

Możesz tak zrobić.

Pracuj bo czas ucieka :)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19094-osadzanie-kie%C5%82bas/#findComment-762203
Udostępnij na innych stronach

Następnym razem pamiętaj, że osadzanie jest jednym z ważniejszych procesów technologicznych i ma do spełnienia kilka zadań. Każdy rodzaj kiełbasy ma swój ściśle określony przepisem, czas i warunki osadzania. Z zasady jest to kilka godzin w temperaturze pokojowej i co bardzo ważne, w pozycji wiszącej na drążkach. Pozwala to m.in. na prawidłowe ułożenie się farszu, dopeklowanie i zaromatyzowanie go dodanymi przyprawami. Lepiej zatem zapeklowane mięso przetrzymać noc w lodówce, a rano doprawić, nadziać i powiesić na kilka godzin do osadzania. Przy okazji takiego osadzania, następuje wstępne osuszenie powierzchni jelit i ich wzmocnienie.

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19094-osadzanie-kie%C5%82bas/#findComment-762396
Udostępnij na innych stronach

Lepiej rano, gdyż dodane przyprawy np. czosnek i podobne, mogą negatywnie wpłynąć na farsz przy tak długim przechowywaniu.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19094-osadzanie-kie%C5%82bas/#findComment-762659
Udostępnij na innych stronach

 

 

Podłącze się pod temat, a czy poprawnym jest jeśli na wieczór zmielę mięso, dam przyprawy i rano nadzieję i osadzanie? Czy trzeba rano najlepiej mielić i doprawiać?

 

 

Lepiej zatem zapeklowane mięso przetrzymać noc w lodówce, a rano doprawić, nadziać i powiesić na kilka godzin do osadzania.

 

 

Każdy rodzaj kiełbasy ma swój ściśle określony przepisem, czas i warunki osadzania

Maxell już o tym napisał.

Niemniej odpowiedź na Twoje pytanie brzmi: możesz.

Następnym razem zaplanuj sobie wcześniej co chcesz wykonać/odtworzyć  i zapewne będzie tam opisane krok po kroku co robić. ;)


[Dodano: 13 kwi 2022 - 12:56]

O, i był szybszy :D

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19094-osadzanie-kie%C5%82bas/#findComment-762660
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.