Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo dobry pomysł.Zawsze przy zrazach coś z ich wnętrz ucieka..a tak nic nie ma prawa wyjść!

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/7/#findComment-26085
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 162
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

  • 2 tygodnie później...

Moje swiateczne wedzenie to pierwszy etap na swieta Bozego Narodzenia a drugi na Nowy Rok.Na gwiazdke kupilem cztery schaby schaby i solilem w solance z soli peklowej zgodnie z instrukcja na opakowaniu (sol peklowa z polski !!) solilem 9 dni obciekanie 2 dni, wedzilem w dymie 30-40 st C przez 3 dni po 5 godzin i tak tez z czterema szyneczkami , wisna a oststni dzien zrebki bukowe i jalowiec .

Schaby zostaly jako sopockie a szyneczki parzylem w temp 80 st C

http://i8.instantgallery.pl/g/ga/gazzon/31318.jpg

 

Na nowy rok kupilem karton makreli 20 kg okazalo sie ze w rosji makrele importuja ze Szkocji

http://i9.instantgallery.pl/g/ga/gazzon/31319.jpg

 

http://i0.instantgallery.pl/g/ga/gazzon/31320.jpg

 

Solilem w solance 2 dni solanka ze soli warzonej na jajko , wedzilem 30 min w temp 60 st C pozniej w temp 40 st C 3 godz czeresnia i w koncu zrebki bukowe .

 

http://i1.instantgallery.pl/g/ga/gazzon/31321.jpg

 

http://i2.instantgallery.pl/g/ga/gazzon/31322.jpg

 

a to juz chlodzenie gotowej makreli. Wedzonki i ryba byly pyszne , ryba przepadla w dwa dni :lol:

Pozdrawiam z Kalkazu

Gazon

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/7/#findComment-26470
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Gazon . Gratuluję wędzonek a makreli wędzonej to Tobie pozazdroszczę .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/7/#findComment-26486
Udostępnij na innych stronach

Сo do makreli , pierwszy raz wedzilem ryby bez ociekania i podsuszania , po wyjeciu z solanki obmylem chlodna woda i do wedzarni rozgrzanej do temp 60 st C ryba wyszla bardzo dobrej jakosci . Ciekawe czy mozna tak postepowac z innymi gatunkami ryb czy tylko z tlustymi ?

Pozdrawiam z Kalkazu

Gazon

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/7/#findComment-26498
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

W wędzeniu ryb nie mam doświadczenia .Wędziłem tylko dwa razy tzw filet zielonego śledzia

 

w smaku wspaniały ,wędziłem na cienkich pręcikach i miałem problemy bo trochę pospadały być może była trochę za wysoka temperatura wędzenia . Myślę że to jest temat w moim przypadku do rozwoju . Bardzo mi smakują rybki wędzone szczególnie swojsko wędzone

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/7/#findComment-26501
Udostępnij na innych stronach

Piękne te rybki :tongue: trzeba by coś pomyśleć ale może ten mróz odpuści

Gratulacje Gazon - a tak a'propos to sam jadłeś tyle rybek :grin:

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/7/#findComment-26516
Udostępnij na innych stronach

Ja zjadlem tylko trzy , reszte to sylwestrowi i nowogodni goscie , takie mialem wrazenie jak by nigdy nie jedli , rabali az sie uszy trzesly , ale chyba o to chodzi w tym zadymiarskim hobby. Kilku kolegow zadeklarowalo ze tez beda budowac wedzarnie chyba sie zrobilo modnie i smacznie .

Pozdrawiam z Kalkazu

Gazon

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/7/#findComment-26545
Udostępnij na innych stronach

No właśnie ..ja tez miałam nieodparte wrażenie,że goście nic nie jedli przez cały rok.Ja i Marek jakos nie mielismy apetytu..(jak sie robi samemu to tak nie smakuje).

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/7/#findComment-26547
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.