jacekw21 Opublikowano 28 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Lipca 2022 (edytowane) SUROWIEC -ligawa wołowa PRZYPRAWY ORAZ MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól i woda do zalewy ilość do wyboru (patrz ostatnie zdjęcie ) -ziele angielskie, liść laurowy do parzenia -siatka lub przędza wędzarnicza -strzykawka z igłą WYKONANIE Wykonujemy zalewę z tej zalewy odlewamy sobie troszkę do nastrzyku, osobiście daje około 80 ml na kg mięsa. Po nastrzyku mięso topimy w solance mięso ma być całe zakryte w tym celu wybieramy taki pojemnik ,garnek aby nam pasował. Czas peklowania u mnie 7 dni w temp. 4 stopnie. Zanim będziemy wędzić to: - ligawę siatkujemy w siatce lub wiążemy przędzą wędzarniczą - mięso wieszamy do ocieknięcia na kilka godzin w chłodnym miejscu osobiście wspomagałem się wentylatorem.- rozgrzewamy wędzarnię do 40-45 stopni, wieszamy ligawę i zostawiamy do osuszenia bez dymu na żarze przy dużym ruchu powietrza w wędzarni. Osuszamy do momentu, aż mięso będzie całkowicie ciepłe i suche w dotyku. Wędzenie właściwe. - wędzimy około 3,5 godz. - 4 godz. do koloru jaki nas zadowala w 55-60 stopni. - następnie gdy mamy odpowiedni kolor wędzonek wyciągamy , idzie do parzenia. Parzymy w wodzie o temp.75 max 80 parzymy do momentu uzyskania w środku wyroby 68 stopni, następnie zanurzamy w zimnej wodzie, aż wystygnie. Wieszamy do ocieknięcia lub osuszamy ręcznikiem papierowym, chowamy do lodówki. Edytowane 28 Lipca 2022 przez jacekw21 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19288-ligawa-wo%C5%82owa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 29 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 29 Lipca 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19288-ligawa-wo%C5%82owa/#findComment-779808 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 29 Lipca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 29 Lipca 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19288-ligawa-wo%C5%82owa/#findComment-779811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.