Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

post-72431-0-03225400-1659001320_thumb.jpgpost-72431-0-78985700-1659001330_thumb.jpgpost-72431-0-10496300-1659001430_thumb.jpg

 

SUROWIEC 
-ligawa wołowa 
 
PRZYPRAWY ORAZ MATERIAŁY POMOCNICZE
 
-peklosól i woda do zalewy ilość do wyboru (patrz ostatnie zdjęcie )
 
-ziele angielskie, liść laurowy do parzenia 
 
-siatka lub przędza wędzarnicza 
 
-strzykawka z igłą 
 
WYKONANIE 
 
Wykonujemy zalewę z tej zalewy odlewamy sobie troszkę do nastrzyku, osobiście daje około 80 ml na kg mięsa. Po nastrzyku mięso topimy w solance mięso ma być całe zakryte w tym celu wybieramy taki pojemnik ,garnek aby nam pasował. Czas peklowania u mnie 7 dni w temp. 4 stopnie.
 
Zanim będziemy wędzić to: 
 
- ligawę  siatkujemy w siatce lub wiążemy przędzą wędzarniczą
 
- mięso wieszamy do ocieknięcia na kilka godzin w chłodnym miejscu osobiście wspomagałem się wentylatorem.
- rozgrzewamy wędzarnię do 40-45 stopni, wieszamy ligawę  i zostawiamy do osuszenia bez dymu na żarze przy dużym ruchu powietrza w wędzarni. Osuszamy do momentu, aż mięso będzie całkowicie ciepłe i suche w dotyku.
 
Wędzenie właściwe.
 
- wędzimy około 3,5 godz. - 4 godz. do koloru jaki nas zadowala w 55-60 stopni.
 
- następnie gdy mamy odpowiedni kolor wędzonek wyciągamy , idzie do parzenia. Parzymy w wodzie o temp.75 max 80 parzymy do momentu uzyskania w środku wyroby 68 stopni, następnie zanurzamy w zimnej wodzie, aż wystygnie. Wieszamy do ocieknięcia lub osuszamy ręcznikiem papierowym, chowamy do lodówki. 
 
Edytowane przez jacekw21
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19288-ligawa-wo%C5%82owa/
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.