Skocz do zawartości

Szynka z dzika dla oszczędnych smakoszy

Rekomendowane odpowiedzi

Od pewnego już czasu chcąc doznania kulinarne rozwlec w czasie, szynkę dzika wędzę w postaci oddzielnych mięśni, a nie w całości. Zalewę do peklowania (także od pewnego czasu) wykonuję jako "skromną", zawierającą jedynie peklosól (35 g/kg, 0,4 - 0,5 litra/kg mięsa) oraz jako przyprawy - pieprz (2,5 g ziaren/kg mięsa) oraz 3 szt pogniecionych ziaren jałowca/kg mięsa. 

Szynkę parzę (nadal nie mając aparatury do parzenia metodą sous vide) tę metodę naśladując (parzenie w torebkach pakowanych próżniowo).

Temperaturę wody utrzymywałem ok. 86 st.C przez ok. 2 godzin (bo tak oddzielone mięśnie miały grubość ok. 3 - 4 cm (dzik był niewielki :D ). Wewnątrz temp. nie mierzyłem, bo kawałki (jak już pisałem) były dość cienkie oraz nie chciałem uszkadzać folii torebek.

Parzenie tak cienkich kawałków szynki dzika w torebkach pakowanych próżniowo (którego mięso jak wiadomo jest b. chude i "suche") ma jeszcze i tę zaletę, że szynka nie traci soku, jak w przypadku parzenia "luzem" w kotle.

Smak po tak "skromnie" przygotowanej zalewie peklującej jest (wg mnie jak i tych Kolegów, którzy na ten temat się wypowiadali) - bardzo subtelny i "naturalny", a konsumpcję mogę w ten sposób przedłużyć w czasie przeplatając (dla urozmaicenia) innymi potrawami. To rozdzielenie szynki na poszczególne mięśnie ma jeszcze i tę zaletę, że unika się błon międzymięśniowych i ścięgien (które usuwam mając do nich dostęp i przeznaczam je na "dokrętkę" do kiełbasy (kl. III, sitko 2,5 mm). 

Serdecznie polecam tym, którzy jeszcze tego nie robili  :D  :thumbsup:

post-100268-0-17682600-1664793197_thumb.jpg

post-100268-0-47359900-1664793225_thumb.jpg

post-100268-0-06250500-1664793250_thumb.jpg

post-100268-0-24428400-1664793265_thumb.jpg

Edytowane przez siwydymek

Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19363-szynka-z-dzika-dla-oszcz%C4%99dnych-smakoszy/

Dzięki za podesłane zdjęcia ;)

Czy piszesz o fotkach poniżej mojej relacji?

Nie ma za co. Myślałem, że to raczej w tekście podałem więcej przydatnych informacji, bo fotki, to już efekt finalny  :D

Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19363-szynka-z-dzika-dla-oszcz%C4%99dnych-smakoszy/#findComment-790775