rademar Opublikowano 11 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Grudnia 2022 Wczoraj wędziłem. Kilka polędwiczek i jeden schabik zostawiłem do podpiekania. Ponieważ podpiekanie wyciąga więcej wilgoci z wędliny i często wychodziły potem za słone tym razem te wędlinki zapeklowałem z mniejszą ilością peklosoli. No i przesadziłem. Są całkowicie niesłone,.. w zasadzie nie do jedzenia. Są jakieś wypróbowane ( albo jakiekolwiek ) sposoby ratowania takiej wędlinki ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19505-za-ma%C5%82o-peklosoli/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Grudnia 2022 Już ttle razy pisaliśmy, że przy obróbce mięsa, nie ma chodzenia na skróty. Przyprawy dla pewności, ważymy dwa razy. No i dodawanie ich wykonuje jedna osoba.Co do Twoich polędwiczek, zrób delikatną solankę i nastrzyknij nią lekko polędwiczki. Dobrze je wymasuj. Powinno pomóc. Gdyby to dotyczyło innych wędzonek, to należałoby je nastrzyknąć taką solanką i sparzyć w osolonej wodzie. Zrób próby na jednej szt. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19505-za-ma%C5%82o-peklosoli/#findComment-802571 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rademar Opublikowano 11 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Grudnia 2022 Jaka to jest delikatna solanka ? Samą solą czy peklosolą ? Nastrzyknąć i co dalej ? Bez leżenia w solance ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19505-za-ma%C5%82o-peklosoli/#findComment-802578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Grudnia 2022 Słaba solanka to ok. 2-2,5% (według swego progu słoności). Sama sól, gdyż były już peklowane. Po delikatnym nastrzyku, dobrze wymasuj polędwiczki w dłoniach i zostaw na dzień, dwa w lodówce. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19505-za-ma%C5%82o-peklosoli/#findComment-802581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rademar Opublikowano 11 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 11 Grudnia 2022 ok, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19505-za-ma%C5%82o-peklosoli/#findComment-802597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 11 Grudnia 2022 Solankę zagotuj i dopiero zimną dokonaj nastrzyku. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19505-za-ma%C5%82o-peklosoli/#findComment-802600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.