Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj wędziłem. Kilka polędwiczek i jeden schabik zostawiłem do podpiekania. Ponieważ podpiekanie wyciąga więcej wilgoci z wędliny i często wychodziły potem za słone tym razem te wędlinki zapeklowałem z mniejszą ilością peklosoli. No i przesadziłem. Są całkowicie niesłone,.. w zasadzie nie do jedzenia. Są jakieś wypróbowane ( albo jakiekolwiek ) sposoby ratowania takiej wędlinki ?  :(

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19505-za-ma%C5%82o-peklosoli/
Udostępnij na innych stronach

Już ttle razy pisaliśmy, że przy obróbce mięsa, nie ma chodzenia na skróty. Przyprawy dla pewności, ważymy dwa razy. No i dodawanie ich wykonuje jedna osoba.

Co do Twoich polędwiczek, zrób delikatną solankę i nastrzyknij nią lekko polędwiczki. Dobrze je wymasuj. Powinno pomóc. Gdyby to dotyczyło innych wędzonek, to należałoby je nastrzyknąć taką solanką  i sparzyć w osolonej wodzie. Zrób próby na jednej szt.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19505-za-ma%C5%82o-peklosoli/#findComment-802571
Udostępnij na innych stronach

Słaba solanka to ok. 2-2,5% (według swego progu słoności). Sama sól, gdyż były już peklowane. Po delikatnym nastrzyku, dobrze wymasuj polędwiczki w dłoniach i zostaw na dzień, dwa w lodówce.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19505-za-ma%C5%82o-peklosoli/#findComment-802581
Udostępnij na innych stronach

Solankę zagotuj i dopiero zimną dokonaj nastrzyku.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19505-za-ma%C5%82o-peklosoli/#findComment-802600
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.