Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mój pierwszy post tutaj. Wędze już kilka lat wszystkie błedy udalo mi się wyeliminować między innymi dzięki informacjom z forum. Rozwiązania mojego problemu nie mogę znaleźć. Elektryka używam rzadko tylko przy niesprzyjających warunkach. W sobotę wedziłem kiełbasy i wszystko poszło jak trzeba jeśli chodzi o czas mniej więcej 4 5 godzin w temperaturze 60 stopni. W poniedziałek robiłem schaby i szynki. Ociekanie osuszanie wszystko tak jak zawsze ale somo wedzenie do koloru 12 godzin trochę za długo. Dałem 2 dodatkowe termometry temperatura się zgadza dym też był tak jak zawsze. Myślałem że za duży wkład. Więc na następny dałem tylko po dwa kawałki schabu i szynki na różnych wysokościach i znowu od 16 do 4 na ranem wedzenie do koloru. Resztę dałem do tradycyjnej wędzarni i wyszło normalnie 5 godzin. Dzisiaj znowu dałem serki do borniak o 11 a gotowe były na 21. Wcześniej w 5 godzin były do wyjęcia. Jaki może być powód tak długiego wedzenia? Dodam że wędzonki jak i sery zaczynały nabierać kolor dopiero po 6-7 godzinach.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19511-zbyt-d%C5%82ugie-wedzenie-borniak-du%C5%BCy-cufrowy/
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.