Smariusz87 Opublikowano 13 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Grudnia 2022 Witam. Mój pierwszy post tutaj. Wędze już kilka lat wszystkie błedy udalo mi się wyeliminować między innymi dzięki informacjom z forum. Rozwiązania mojego problemu nie mogę znaleźć. Elektryka używam rzadko tylko przy niesprzyjających warunkach. W sobotę wedziłem kiełbasy i wszystko poszło jak trzeba jeśli chodzi o czas mniej więcej 4 5 godzin w temperaturze 60 stopni. W poniedziałek robiłem schaby i szynki. Ociekanie osuszanie wszystko tak jak zawsze ale somo wedzenie do koloru 12 godzin trochę za długo. Dałem 2 dodatkowe termometry temperatura się zgadza dym też był tak jak zawsze. Myślałem że za duży wkład. Więc na następny dałem tylko po dwa kawałki schabu i szynki na różnych wysokościach i znowu od 16 do 4 na ranem wedzenie do koloru. Resztę dałem do tradycyjnej wędzarni i wyszło normalnie 5 godzin. Dzisiaj znowu dałem serki do borniak o 11 a gotowe były na 21. Wcześniej w 5 godzin były do wyjęcia. Jaki może być powód tak długiego wedzenia? Dodam że wędzonki jak i sery zaczynały nabierać kolor dopiero po 6-7 godzinach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19511-zbyt-d%C5%82ugie-wedzenie-borniak-du%C5%BCy-cufrowy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirosch Opublikowano 16 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Marca 2023 Sprawdz klapkę przepływu powietrza z dołu czy jej nie zamknąłeś , i czy sprężyna nie jest oblepiona bo może wiórki Ci się palą zamiast dymić Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19511-zbyt-d%C5%82ugie-wedzenie-borniak-du%C5%BCy-cufrowy/#findComment-821482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.