Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

nie maja nic wspolnego z fermentacja miesa konieczna

przy produkcji salami

Ekhm, technologiem to ja nie jestem ale przeczytałem dokumentację którą podałeś i jedyna różnica pomiędzy tymi dwoma kulturami jest taka, że w jednej jest bakteria Lactobacillus pentosus, a w drugiej Lactobacillus sakei. Przy czym zarówno pierwsza jak i druga to bakterie kwasu mlekowego, które właśnie wykorzystuje się w produkcji kiełbas fermentowanych. Więc moim zdaniem Twoje stwierdzenie jest lekko nieprecyzyjne ;)

 

Poczekajmy zatem, aż któryś z naszych technologów się wypowie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1954-niezbyt-udana-suszona-ala-sokozy/page/4/#findComment-94877
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 76
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

nie maja nic wspolnego z fermentacja miesa konieczna

przy produkcji salami

Ekhm, technologiem to ja nie jestem ale przeczytałem dokumentację którą podałeś i jedyna różnica pomiędzy tymi dwoma kulturami jest taka, że w jednej jest bakteria Lactobacillus pentosus, a w drugiej Lactobacittus sakei. Przy czym zarówno pierwsza jak i druga to bakterie kwasu mlekowego, które właśnie wykorzystuje się w produkcji kiełbas fermentowanych. Więc moim zdaniem Twoje stwierdzenie jest lekko nieprecyzyjne ;) Poczekajmy zatem, aż któryś z naszych technologów się wypowie.

Z jakiegos powodu w obydwu dokumentacjach zastosowanie jest rozne.

Zauwaz, ze informacje o C-P-77 w kontekscie robienia salami mozna znalesc

w zasadzie wylacznie ...tutaj :) Za to w prawie kazdej recepturze ktore mozna

znalezc w sieci wystepuje wlasnie stater F-RM-52 (plus ew. inne).

 

"Dokumentacja" ktora tutaj opublikowano:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c9bd137eb171c8d7.html

jest prymitywna przerobka dokumentacji oryginalnej:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c9bd137eb171c8d7.html

Dodano kilka pasujacych slow ;)

 

J.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1954-niezbyt-udana-suszona-ala-sokozy/page/4/#findComment-94878
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.