Gość vtec Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 8 Stycznia 2010 nie maja nic wspolnego z fermentacja miesa konieczna przy produkcji salamiEkhm, technologiem to ja nie jestem ale przeczytałem dokumentację którą podałeś i jedyna różnica pomiędzy tymi dwoma kulturami jest taka, że w jednej jest bakteria Lactobacillus pentosus, a w drugiej Lactobacillus sakei. Przy czym zarówno pierwsza jak i druga to bakterie kwasu mlekowego, które właśnie wykorzystuje się w produkcji kiełbas fermentowanych. Więc moim zdaniem Twoje stwierdzenie jest lekko nieprecyzyjne Poczekajmy zatem, aż któryś z naszych technologów się wypowie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1954-niezbyt-udana-suszona-ala-sokozy/page/4/#findComment-94877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub Jewuła Opublikowano 8 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 8 Stycznia 2010 nie maja nic wspolnego z fermentacja miesa konieczna przy produkcji salamiEkhm, technologiem to ja nie jestem ale przeczytałem dokumentację którą podałeś i jedyna różnica pomiędzy tymi dwoma kulturami jest taka, że w jednej jest bakteria Lactobacillus pentosus, a w drugiej Lactobacittus sakei. Przy czym zarówno pierwsza jak i druga to bakterie kwasu mlekowego, które właśnie wykorzystuje się w produkcji kiełbas fermentowanych. Więc moim zdaniem Twoje stwierdzenie jest lekko nieprecyzyjne Poczekajmy zatem, aż któryś z naszych technologów się wypowie. Z jakiegos powodu w obydwu dokumentacjach zastosowanie jest rozne. Zauwaz, ze informacje o C-P-77 w kontekscie robienia salami mozna znalesc w zasadzie wylacznie ...tutaj Za to w prawie kazdej recepturze ktore mozna znalezc w sieci wystepuje wlasnie stater F-RM-52 (plus ew. inne). "Dokumentacja" ktora tutaj opublikowano: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c9bd137eb171c8d7.html jest prymitywna przerobka dokumentacji oryginalnej: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c9bd137eb171c8d7.html Dodano kilka pasujacych slow J. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1954-niezbyt-udana-suszona-ala-sokozy/page/4/#findComment-94878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.