zibi187 Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Listopada 2008 Jak ja zrobiłem. Mięso z sarny; łopatka, żeberka i podroby (płucka, wątróbka, nerki, serce). oraz w zależności od ilości mięsa dodaję podgardle i 3-4 filety drobiowe dla złagodzenia smaku. Po wymoczeniu gotuję z dużą ilością warzyw przypaloną cebulką, czosnkiem i przyprawami (sól, pieprz, ziele angielskie oraz listek laurowy. Po ugotowaniu i przestudzeniu oddzielam mięsko od kości i mielę trzy razy na standardowym sicie razem z wszystkimi warzywami.Odlewam także trochę bulionu z gotowania, w którym namaczam czerstwe bułki. Po zmieleniu dodaniu namoczonych bułek, odciśniętych w zależności od konsystencji farszu. Wyrabiam dodając przyprawy sól, świeżo zmielony pieprz,świeżo zmieloną gałkę muszkatałową, majeranek oraz szczyptę cząbru. Konsystencję reguluję dolewając bulion z namaczania bułek. Farsz powinien być luźny. Na koniec dodaję pianę ubitą z 4-5 jaj. Wysmarowane masełkiem lub smalcem foremki obsypuję bułką tartą i układam farsz. Na koniec posypuję bułką tartą. Zapiekam w piekarniku ok. godziny w temperaturze 200'C Poniżej zdjęcia. Przepraszam za jakość ale aparat fotograficzny odmówił posłuszeństwa i robiłem telefonem. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1972-pasztet-z-sarny/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Listopada 2008 Już czuję smak tego pasztetu.. :tongue: Ja będę robić z dzika..ale to dopiero w grudniu. :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1972-pasztet-z-sarny/#findComment-45964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi