Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jak ja zrobiłem.

Mięso z sarny; łopatka, żeberka i podroby (płucka, wątróbka, nerki, serce). oraz w zależności od ilości mięsa dodaję podgardle i 3-4 filety drobiowe dla złagodzenia smaku. Po wymoczeniu gotuję z dużą ilością warzyw przypaloną cebulką, czosnkiem i przyprawami (sól, pieprz, ziele angielskie oraz listek laurowy. Po ugotowaniu i przestudzeniu oddzielam mięsko od kości i mielę trzy razy na standardowym sicie razem z wszystkimi warzywami.Odlewam także trochę bulionu z gotowania, w którym namaczam czerstwe bułki. Po zmieleniu dodaniu namoczonych bułek, odciśniętych w zależności od konsystencji farszu. Wyrabiam dodając przyprawy sól, świeżo zmielony pieprz,świeżo zmieloną gałkę muszkatałową, majeranek oraz szczyptę cząbru. Konsystencję reguluję dolewając bulion z namaczania bułek. Farsz powinien być luźny. Na koniec dodaję pianę ubitą z 4-5 jaj. Wysmarowane masełkiem lub smalcem foremki obsypuję bułką tartą i układam farsz. Na koniec posypuję bułką tartą. Zapiekam w piekarniku ok. godziny w temperaturze 200'C

Poniżej zdjęcia. Przepraszam za jakość ale aparat fotograficzny odmówił posłuszeństwa i robiłem telefonem.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1972-pasztet-z-sarny/
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.