Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

jak w opisie - smacznego

 

Kawa po rosyjsku- 4 czubate lyzeczki kawy mielonej

- 1/4 l czerwonego wytrawnego wina

- 4 lyzeczki cukru

- 4 lyzeczki czystej wodki

 

Zaparz kawe (aby uzyskac mocny napar uzyj ok. 1/4 l wody). Najlepszy rezultat uzyskasz z ekspresu cisnieniowego.

Gotowa kawe przelej do rondelka, wlej wino, wsyp cukier, zagotuj, mieszajac od czasu do czasu. Na koniec wlej wodke i zagotuj. Rozlej do filizanek, podawaj natychmiast.

 

Do kawy po kapitańsku potrzebujemy

1 mały kieliszek brandy (ok 30ml) (lub inny alkohol ajerkoniak, spirytus )

1 filiżanka kawy espresso

1 żółtko

2 łyżeczki cukru

 

Brandy podgrzej z łyżeczką cukru - do czasu aż cukier się rozpuści. Z żółtka i drugiej łyżeczki cukru ukręć kogel-mogel. Gorącą brandy wlej do pucharka. Na brandy wylej świeżo zaparzoną kawę, a na kawę - kogel mogel. Aby kawa po kapitańsku smakowała jak należy, kolejne warstwy wlewamy ostrożnie, tak aby nie połączyły się ze sobą. W ten spoósb tworzy się 3 warstwowa (3kolorowa) kawa o niepowtarzalnym smaku

 

Kawa po irlandzku -Składniki - 6 porcji:

0,25 l bitej śmietany

2 łyżki stołowe cukru granulowanego

6 łyżek stołowych nierafinowanego, brązowego cukru

6 filżanek świeżo parzonej palonej, kawy

180 ml irlandzkiej Whiskey

 

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem w schłodzonej misce

Podgrzać 6 szklanek do Whiskey

Wlać Whiskey

Dodać po łyżce stołowej nierafinowanego cukru i filiżance mocnej kawy

Na wierzch delikatnie nałożyć bitą smietanę - nie mieszać

Podawać natychmiast Smacznego

 

Cold Passion

3 łyżeczki zimnej kawy

10 ml mleka

bita śmietana

pokruszony mandel

lód w kostkach

 

Kawę, mleko i amaretto dokładnie wymieszaj w szakerze. Całość przelej do szklanki wypełnionej kostkami lodu. Pokryj śmietaną i posyp okruchami orzecha.

 

mrożona "tradycyjna"

2 filiżanki naparu kawy

2 łyżeczki cukru

3 łyżeczki likieru kawowego

1/4 l bitej śmietany

 

Dodaj do kawy cukier i ostudź. Całość przelej do płaskiego naczynia i wstaw do zamrażarki na ok 3 godziny, co pół godziny mieszając. Pokrusz na kawałki, przełóż do wysokich szklanek. Polej ubitą śmietaną i likierem.

 

mazagran - specjał algierczykow

200ml czarnej kawy

2 łyżeczki cukru

2 łyżki wiśniowego likieru

lód w kostkach

 

Do zaparzonej kawy dodaj cukier, ostudź w lodówce. Do wysokiej szklanki włóż kilka kostek lodu, wlej likier i kawę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Podawaj ze słomką.

Dla wielbicieli mocniejszych trunków mazagran wspaniale smakuje również z whiskey, rumem lub koniakiem.

 

kawa z cynamonem dla wtajemniczonych...

200ml naparu z mocnej gorącej kawy

1/2 torebki cukru waniliowego

1 łyżka ubitej na "puch" śmietany

2 łyżeczki musu śliwkowego

szczypta zmielonego cynamonu

 

Gotowy, prozbawiony fusów napar przypraw wedle swego smaku cukrem waniliowym i cynamonem. Mus śliwkowy wymieszaj z ubitą śmietaną /uzyskaną masę przełóż na wierzch kawy/. Wierzch śmietany można posypać cynamonem.

 

Kawę podawaj w filiżance lub kubku.

 

kawa z imbirem

2 filiżanki kawy

2 łyżeczki miodu

2 szczypty imbiru

mleko lub bita śmietana

 

Miód utrzyj z imbirem, zalej kawą. Podawaj z bitą śmietaną.

 

kawa po królewsku

60ml koniaku

2 łyżeczki cukru

śmietana kremówka

czarna mocna kawa

 

Do szklanki wlej koniak z dodatkiem cukru. Do ok. 3/4 wysokości szklanki dolej gorącej kawy. Całość porządnie wymieszaj. Na koniec zacznij dodawać śmietanę, pamiętając, aby śmietana pozostała na wierzchu.

 

a'la VirtuEla

2 filiżanki naparu kawy o smaku cynamonowym

2 żółtka

4 łyżeczki miodu

2 łyżki koniaku

 

Ubij żółtka z miodem. Otrzymaną miazgę połącz z kawą. Dodaj koniak.

 

cappuccino

2 filiżanki naparu kawy

100ml mleka

2 łyżeczki cukru

czekolada, cynamon lub kakao do posypania

 

Mleko podgrzej i zmiksuj. Cukier dodaj do kawy, a następnie zalej puszystym mlekiem. Posyp ulubionym słodkim proszkiem.

 

po irlandzku

2 filiżanki naparu kawy

1/4 l bitej śmietany

4 łyżeczki cukru

4 łyżki whisky

wiórki czekoladowe do posypania

 

Do wysokich szklanek wlej po2 łyżeczki whisky, dodaj 2 łyżeczki cukru. Wymieszaj. Zalej gorącą kawą.Na wierzch polej bitą śmietanę, posyp wiórkami.

 

z likierem

2 filiżanki naparu kawy

2 łyżeczki cukru

4 łyżeczki ulubionego likieru

2 łyżki bitej śmietany

 

Wymieszaj likier z cukrem. Rozlej do filiżanek i zalej kawą. Na wierzch dodaj bitą śmietanę.

 

 

Kawa zimowa

Składniki:

• 2 filiżanki espresso

• 6 żółtek

• 200 g cukru

• 1/8 świeżej posłodzonej śmietany

• 1 mały kieliszek likieru pomarańczowego

Ubić żółtka z cukrem na gęstą pianę. Dodać zimne espresso i likier pomarańczowy. Zmieszać ze świeżą bitą śmietaną, wlać do filiżanek. Wstawić do lodówki lub... na balkon.

 

Kawa Karnawał

Składniki:

• 2 filiżanki espresso

• 2 małe kieliszki koniaku

• 2 łyżeczki brązowego cukru

• świeża bita śmietana

Wlać koniak do żaroodpornych szklanek, ogrzać i zapalić. Dodać cukier, wymieszać, wlać espresso i udekorować świeżą bitą śmietaną. Espresso można według gustu rozcieńczyć niewielką ilością wrzątku. Uwaga: przepis dla pracowitych

 

Kawa dorożkarska

Był to ulubiony napój wiedeńskich dorożkarzy. Do szklanki z grubego szkła włożyć łyżeczkę, szklankę napełnić w 2/3 wrzącą kawą i przykryć warstwą bitej śmietany. Przybrać ziarenkiem kawy lub posypać szczypta mielonej. Posłodzić i podawać ze szklanką zimnej wody.

 

Kawa z kardamonem

Kardamon rozbijamy w moździerzu - dokłasnie, jak najdrobniej. Uzyskany w ten sposób proszek wsypujemy do sitka z kawą w przypadku parzenia kawy w ekspresie ciśnieniowym, lub bezpośrednio do filiżanki - jeśli robimy typową, zalewaną polską wersję kawy. Kardamon dodaje kawie wyjątkowego aromatu.

(Warto również szczyptę lub dwie tej przyprawy wsypać do pojemnika ze zmieloną kawą. Przejmuje ona wtedy niesamowity aromat kardamonu. UWAGA: wiele tej przyprawy psuje smak!).

 

Kawa po cesarsku

Składniki:

• 1 żółtko

• 1 łyżka miodu

• 2 łyżki koniaku

• 2 łyżki słodkiej śmietanki

Wszystko zmiksować i zalać mocną, goracą kawą.

 

Kawa á la Wenus

Składniki:

• ajerkoniak 1/2 filiżanki lub wg uznania

• goździk

• żółtko

• cukier

• gorąca kawa

Filiżankę w połowie napelnić ajerkoniakiem i w połowie gorącą kawą. Dodać cukier do smaku oraz żółtko i dokładnie wymieszać. Pić gorące.

 

Bailey's coffee TO JEST NIEBO

Składniki:

• 45 ml Bailey's Irish Cream

• 150 ml mocnej, goracej kawy

• bita smietana

Wlać krem do filiżanki, dodać kawę. Na wierzch ułożyć bitą śmietanę.

 

Cafe á la Pompadur (6 filiżanek)

Składniki:

• 10 dag gorzkiej czekolady

• 1/8 l bitej smietany

• 1 l mocnej, goracej kawy

• cynamon

• gałka muszkatałowa

Czekoladę rozpuścić na parze, wymieszać ze śmietaną. Mieszaninę rozdzielić do filiżanek, zalać goracą kawą. Posyp cynamonem i szczyptą utartej gałki.

 

Irish Coffee

Składniki:

• 1 łyżka cukru

• 4 łyżki whisky

• 2 łyżki bitej śmietany

Cukier przesmażyć - zrobić karmel, zalać whisky, wymieszać, przelać do filiżanki, zalać goracą, mocną kawą, wymieszać i przykryć bitą smietaną.

 

Kawa mrożona

Składniki:

• 2 jaja

• 2 żołtka

• 15 dag cukru

• 1/2 l mleka

• wanilia

• 1 łyżka kawy

Sporządzić masę mleczno-jajeczną, jak do lodów. Przed zamrożeniem połączyć z mocnym naparem kawy. Zamrozić, ubijać mikserem kilkanaście sekund i znowu zamrozić. Masa powinna być półpłynna. Podawać w szklankach lub filiżankach, napełniając do 3/4 wysokości. Przybrać bitą śmietaną.

 

Kawa przypalanka

Składniki:

• cukier

• wódka

• bita śmietana

Kawę zaparzyć. Cukier podgrzać na małym ogniu do rozpuszczenia, dodać wódkę - na przykład "Barack Palinka", uzupełnić kawą i podawać z bitą śmietaną.

 

Kawa curacao

Składniki:

• mleko

• czekolada

• 100 g likieru pomarańczowego/curacao

• bita śmietana

Mleko zagotować z rozdrobnioną czekoladą, od czasu do czasu i mieszając. Kawę zaparzyć i podgrzać z 100 g likieru pomarańczowego/curacao nie doprowadzając do wrzenia. 1/8 l kremówki ubić. Kawę rozlać do 4 filiżanek, udekorować bitą śmietaną, posypać tartą czekoladą i natychmiast podawać.

 

Kawa z koniakiem

Składniki:

• 1/8 l koniaku

• 4 goździkami

• 2 kawałki cynamonu

1/8 l koniaku podgrzać z 4 goździkami i 2 kawałkami cynamonu w rondelku, następnie go zapalić, zalać gorącą kawą i przecedzić przez sitko do filiżanek. Przybrać bitą śmietaną.

 

Kawa amarello

Składniki:

• mleko

• 75g likieru morelowego

• bita śmietana

Mleko zagotować ze 1/4 l kremówki, odstawić z ognia, dodać kawę i mieszać, dopóki się nie rozpuści. Dodać 75g likieru morelowego, posypać niewielką ilością kawy rozpuszczalnej. Amarello to po włosku nazwa moreli, stąd nazwa napoju

 

Kawa Amaretto

Składniki:

• 40 ml amaretto

• 150 ml gorącej, mocnej kawy

• bita śmietana

Amaretto wlać do szklanki, dolać kawy, podawać przybrane bitą śmietaną.

 

Kawy tzw "po krajowemu":

 

Kawa po kubańsku

Składniki:

• 2 łyżeczki zmielonej kawy

• goździk

• szczypta cynamonu

• szczypta cukru

• 250 ml wody

Do tygielka wsypać kawę, dodać szczyptę cukru, cynamonu i goździka, wlać trochę zimnej wody i utrzeć, dolać zimnej wody do pełna, wstawić na mały ogień, ogrzewać (spienić, ale nie doprowadzić do wrzenia), następnie odstawić i powtórzyć ogrzewanie dwa razy. Po kilku minutach przelać kawę przez sitko i podawać w filiżankach.

 

Kawa po jawajsku

Składniki:

• 2 łyżeczki zmielonej kawy

• 1/2 łyżeczki gorzkiego kakao

• 250 ml wody

Do tygielka wsypać kawę i kakao, dolać nieco zimnej wody, utrzeć, zalać do pełna zimną wodą, wstawić na mały ogień, ogrzewać (spienić, ale nie doprowadzić do wrzenia), następnie odstawić i powtórzyć ogrzewanie dwa razy. Przelać kawę przez sitko i podawać w filiżankach.

 

Kawa karaibska

Składniki:

• szczypta cynamonu

• 120 ml gorącej kawy

• bita śmietana

• 30 ml mleka

• 45 ml rumu

• 1 łyżeczka cukru

Połączyć najpierw rum z cukrem w szklance, a następnie dodać kawę i mleko. Udekorować bitą śmietana i cynamonem.

 

Kawa hawajska

Składniki:

• 30 ml rumu Malibu

• 150 ml gorącej kawy

• bita śmietana

Wlać rum do szklanki, dopełnić kawą i udekorować bitą śmietaną.

 

Kawa meksykańska

Składniki:

• 60 ml tequili

• 120 ml gorącej, mocnej kawy

• łyżeczka gęstego syropu czekoladowego

Składniki wymieszać i podawać w niskiej, grubej szklance.

 

Przepisy sprawdzone pochodzace z forum Wizaz.pl

Paweł 603957797

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1988-kawa-kawusia/
Udostępnij na innych stronach

Cytat z książki "Śląska kucharka doskonała":

"Głupi napój

Najgłupszym napojem jest kawa.

Palimy kawę, by płyn był czarny,

lejemy mleko, by był biały,

kładziemy cykorię, żeby kawa była gorzka,

a sypiemy cukier, by była słodka,

gotujemy ją, żeby była gorąca a dmucha się, by była zimna".

 

P.s. Kawę bardzo lubię a cytat jako ciekawostka :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1988-kawa-kawusia/#findComment-46712
Udostępnij na innych stronach

A to specjalny przepis

 

Kawa altanowa.

 

Przepis na 1 osobę:

 

0.5 litra wódki

słoik kawy

 

Pijesz wódkę i patrzysz na kawę.

 

to przepis kolegi z innego forum

Paweł 603957797

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1988-kawa-kawusia/#findComment-46713
Udostępnij na innych stronach

Zico dzięki za przepisy. Napewno skorzystam :tongue: .W niedzielę rano zawsze sobie serwuję kawusię z ekspresu z dużą pianką.

Cytat z książki "Śląska kucharka doskonała":

Oj, te śląskie kuchareczki mają fantazję :lol:.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1988-kawa-kawusia/#findComment-46716
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.