Zico Opublikowano 22 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Listopada 2008 jak w opisie - smacznego Kawa po rosyjsku- 4 czubate lyzeczki kawy mielonej- 1/4 l czerwonego wytrawnego wina- 4 lyzeczki cukru- 4 lyzeczki czystej wodki Zaparz kawe (aby uzyskac mocny napar uzyj ok. 1/4 l wody). Najlepszy rezultat uzyskasz z ekspresu cisnieniowego.Gotowa kawe przelej do rondelka, wlej wino, wsyp cukier, zagotuj, mieszajac od czasu do czasu. Na koniec wlej wodke i zagotuj. Rozlej do filizanek, podawaj natychmiast. Do kawy po kapitańsku potrzebujemy 1 mały kieliszek brandy (ok 30ml) (lub inny alkohol ajerkoniak, spirytus )1 filiżanka kawy espresso1 żółtko2 łyżeczki cukru Brandy podgrzej z łyżeczką cukru - do czasu aż cukier się rozpuści. Z żółtka i drugiej łyżeczki cukru ukręć kogel-mogel. Gorącą brandy wlej do pucharka. Na brandy wylej świeżo zaparzoną kawę, a na kawę - kogel mogel. Aby kawa po kapitańsku smakowała jak należy, kolejne warstwy wlewamy ostrożnie, tak aby nie połączyły się ze sobą. W ten spoósb tworzy się 3 warstwowa (3kolorowa) kawa o niepowtarzalnym smaku Kawa po irlandzku -Składniki - 6 porcji:0,25 l bitej śmietany2 łyżki stołowe cukru granulowanego6 łyżek stołowych nierafinowanego, brązowego cukru6 filżanek świeżo parzonej palonej, kawy180 ml irlandzkiej Whiskey Śmietanę ubić na sztywno z cukrem w schłodzonej miscePodgrzać 6 szklanek do WhiskeyWlać WhiskeyDodać po łyżce stołowej nierafinowanego cukru i filiżance mocnej kawyNa wierzch delikatnie nałożyć bitą smietanę - nie mieszaćPodawać natychmiast Smacznego Cold Passion3 łyżeczki zimnej kawy10 ml mlekabita śmietanapokruszony mandellód w kostkach Kawę, mleko i amaretto dokładnie wymieszaj w szakerze. Całość przelej do szklanki wypełnionej kostkami lodu. Pokryj śmietaną i posyp okruchami orzecha. mrożona "tradycyjna"2 filiżanki naparu kawy2 łyżeczki cukru3 łyżeczki likieru kawowego1/4 l bitej śmietany Dodaj do kawy cukier i ostudź. Całość przelej do płaskiego naczynia i wstaw do zamrażarki na ok 3 godziny, co pół godziny mieszając. Pokrusz na kawałki, przełóż do wysokich szklanek. Polej ubitą śmietaną i likierem. mazagran - specjał algierczykow200ml czarnej kawy2 łyżeczki cukru2 łyżki wiśniowego likierulód w kostkach Do zaparzonej kawy dodaj cukier, ostudź w lodówce. Do wysokiej szklanki włóż kilka kostek lodu, wlej likier i kawę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Podawaj ze słomką.Dla wielbicieli mocniejszych trunków mazagran wspaniale smakuje również z whiskey, rumem lub koniakiem. kawa z cynamonem dla wtajemniczonych...200ml naparu z mocnej gorącej kawy1/2 torebki cukru waniliowego1 łyżka ubitej na "puch" śmietany2 łyżeczki musu śliwkowegoszczypta zmielonego cynamonu Gotowy, prozbawiony fusów napar przypraw wedle swego smaku cukrem waniliowym i cynamonem. Mus śliwkowy wymieszaj z ubitą śmietaną /uzyskaną masę przełóż na wierzch kawy/. Wierzch śmietany można posypać cynamonem. Kawę podawaj w filiżance lub kubku. kawa z imbirem2 filiżanki kawy2 łyżeczki miodu2 szczypty imbirumleko lub bita śmietana Miód utrzyj z imbirem, zalej kawą. Podawaj z bitą śmietaną. kawa po królewsku60ml koniaku2 łyżeczki cukruśmietana kremówkaczarna mocna kawa Do szklanki wlej koniak z dodatkiem cukru. Do ok. 3/4 wysokości szklanki dolej gorącej kawy. Całość porządnie wymieszaj. Na koniec zacznij dodawać śmietanę, pamiętając, aby śmietana pozostała na wierzchu. a'la VirtuEla2 filiżanki naparu kawy o smaku cynamonowym2 żółtka4 łyżeczki miodu2 łyżki koniaku Ubij żółtka z miodem. Otrzymaną miazgę połącz z kawą. Dodaj koniak. cappuccino2 filiżanki naparu kawy100ml mleka2 łyżeczki cukruczekolada, cynamon lub kakao do posypania Mleko podgrzej i zmiksuj. Cukier dodaj do kawy, a następnie zalej puszystym mlekiem. Posyp ulubionym słodkim proszkiem. po irlandzku2 filiżanki naparu kawy1/4 l bitej śmietany4 łyżeczki cukru4 łyżki whiskywiórki czekoladowe do posypania Do wysokich szklanek wlej po2 łyżeczki whisky, dodaj 2 łyżeczki cukru. Wymieszaj. Zalej gorącą kawą.Na wierzch polej bitą śmietanę, posyp wiórkami. z likierem2 filiżanki naparu kawy2 łyżeczki cukru4 łyżeczki ulubionego likieru2 łyżki bitej śmietany Wymieszaj likier z cukrem. Rozlej do filiżanek i zalej kawą. Na wierzch dodaj bitą śmietanę. Kawa zimowaSkładniki:• 2 filiżanki espresso• 6 żółtek• 200 g cukru• 1/8 świeżej posłodzonej śmietany• 1 mały kieliszek likieru pomarańczowegoUbić żółtka z cukrem na gęstą pianę. Dodać zimne espresso i likier pomarańczowy. Zmieszać ze świeżą bitą śmietaną, wlać do filiżanek. Wstawić do lodówki lub... na balkon. Kawa KarnawałSkładniki:• 2 filiżanki espresso• 2 małe kieliszki koniaku• 2 łyżeczki brązowego cukru• świeża bita śmietanaWlać koniak do żaroodpornych szklanek, ogrzać i zapalić. Dodać cukier, wymieszać, wlać espresso i udekorować świeżą bitą śmietaną. Espresso można według gustu rozcieńczyć niewielką ilością wrzątku. Uwaga: przepis dla pracowitych Kawa dorożkarskaBył to ulubiony napój wiedeńskich dorożkarzy. Do szklanki z grubego szkła włożyć łyżeczkę, szklankę napełnić w 2/3 wrzącą kawą i przykryć warstwą bitej śmietany. Przybrać ziarenkiem kawy lub posypać szczypta mielonej. Posłodzić i podawać ze szklanką zimnej wody. Kawa z kardamonemKardamon rozbijamy w moździerzu - dokłasnie, jak najdrobniej. Uzyskany w ten sposób proszek wsypujemy do sitka z kawą w przypadku parzenia kawy w ekspresie ciśnieniowym, lub bezpośrednio do filiżanki - jeśli robimy typową, zalewaną polską wersję kawy. Kardamon dodaje kawie wyjątkowego aromatu.(Warto również szczyptę lub dwie tej przyprawy wsypać do pojemnika ze zmieloną kawą. Przejmuje ona wtedy niesamowity aromat kardamonu. UWAGA: wiele tej przyprawy psuje smak!). Kawa po cesarskuSkładniki:• 1 żółtko• 1 łyżka miodu• 2 łyżki koniaku• 2 łyżki słodkiej śmietankiWszystko zmiksować i zalać mocną, goracą kawą. Kawa á la WenusSkładniki:• ajerkoniak 1/2 filiżanki lub wg uznania• goździk• żółtko• cukier• gorąca kawaFiliżankę w połowie napelnić ajerkoniakiem i w połowie gorącą kawą. Dodać cukier do smaku oraz żółtko i dokładnie wymieszać. Pić gorące. Bailey's coffee TO JEST NIEBO Składniki:• 45 ml Bailey's Irish Cream• 150 ml mocnej, goracej kawy• bita smietanaWlać krem do filiżanki, dodać kawę. Na wierzch ułożyć bitą śmietanę. Cafe á la Pompadur (6 filiżanek)Składniki:• 10 dag gorzkiej czekolady• 1/8 l bitej smietany• 1 l mocnej, goracej kawy• cynamon• gałka muszkatałowaCzekoladę rozpuścić na parze, wymieszać ze śmietaną. Mieszaninę rozdzielić do filiżanek, zalać goracą kawą. Posyp cynamonem i szczyptą utartej gałki. Irish CoffeeSkładniki:• 1 łyżka cukru• 4 łyżki whisky• 2 łyżki bitej śmietanyCukier przesmażyć - zrobić karmel, zalać whisky, wymieszać, przelać do filiżanki, zalać goracą, mocną kawą, wymieszać i przykryć bitą smietaną. Kawa mrożonaSkładniki:• 2 jaja• 2 żołtka• 15 dag cukru• 1/2 l mleka• wanilia• 1 łyżka kawySporządzić masę mleczno-jajeczną, jak do lodów. Przed zamrożeniem połączyć z mocnym naparem kawy. Zamrozić, ubijać mikserem kilkanaście sekund i znowu zamrozić. Masa powinna być półpłynna. Podawać w szklankach lub filiżankach, napełniając do 3/4 wysokości. Przybrać bitą śmietaną. Kawa przypalankaSkładniki:• cukier• wódka• bita śmietanaKawę zaparzyć. Cukier podgrzać na małym ogniu do rozpuszczenia, dodać wódkę - na przykład "Barack Palinka", uzupełnić kawą i podawać z bitą śmietaną. Kawa curacaoSkładniki:• mleko• czekolada• 100 g likieru pomarańczowego/curacao• bita śmietanaMleko zagotować z rozdrobnioną czekoladą, od czasu do czasu i mieszając. Kawę zaparzyć i podgrzać z 100 g likieru pomarańczowego/curacao nie doprowadzając do wrzenia. 1/8 l kremówki ubić. Kawę rozlać do 4 filiżanek, udekorować bitą śmietaną, posypać tartą czekoladą i natychmiast podawać. Kawa z koniakiemSkładniki:• 1/8 l koniaku• 4 goździkami• 2 kawałki cynamonu1/8 l koniaku podgrzać z 4 goździkami i 2 kawałkami cynamonu w rondelku, następnie go zapalić, zalać gorącą kawą i przecedzić przez sitko do filiżanek. Przybrać bitą śmietaną. Kawa amarelloSkładniki:• mleko• 75g likieru morelowego• bita śmietanaMleko zagotować ze 1/4 l kremówki, odstawić z ognia, dodać kawę i mieszać, dopóki się nie rozpuści. Dodać 75g likieru morelowego, posypać niewielką ilością kawy rozpuszczalnej. Amarello to po włosku nazwa moreli, stąd nazwa napoju Kawa AmarettoSkładniki:• 40 ml amaretto• 150 ml gorącej, mocnej kawy• bita śmietanaAmaretto wlać do szklanki, dolać kawy, podawać przybrane bitą śmietaną. Kawy tzw "po krajowemu": Kawa po kubańskuSkładniki:• 2 łyżeczki zmielonej kawy• goździk• szczypta cynamonu• szczypta cukru• 250 ml wodyDo tygielka wsypać kawę, dodać szczyptę cukru, cynamonu i goździka, wlać trochę zimnej wody i utrzeć, dolać zimnej wody do pełna, wstawić na mały ogień, ogrzewać (spienić, ale nie doprowadzić do wrzenia), następnie odstawić i powtórzyć ogrzewanie dwa razy. Po kilku minutach przelać kawę przez sitko i podawać w filiżankach. Kawa po jawajskuSkładniki:• 2 łyżeczki zmielonej kawy• 1/2 łyżeczki gorzkiego kakao• 250 ml wodyDo tygielka wsypać kawę i kakao, dolać nieco zimnej wody, utrzeć, zalać do pełna zimną wodą, wstawić na mały ogień, ogrzewać (spienić, ale nie doprowadzić do wrzenia), następnie odstawić i powtórzyć ogrzewanie dwa razy. Przelać kawę przez sitko i podawać w filiżankach. Kawa karaibskaSkładniki:• szczypta cynamonu• 120 ml gorącej kawy• bita śmietana• 30 ml mleka• 45 ml rumu• 1 łyżeczka cukruPołączyć najpierw rum z cukrem w szklance, a następnie dodać kawę i mleko. Udekorować bitą śmietana i cynamonem. Kawa hawajskaSkładniki:• 30 ml rumu Malibu• 150 ml gorącej kawy• bita śmietanaWlać rum do szklanki, dopełnić kawą i udekorować bitą śmietaną. Kawa meksykańskaSkładniki:• 60 ml tequili• 120 ml gorącej, mocnej kawy• łyżeczka gęstego syropu czekoladowegoSkładniki wymieszać i podawać w niskiej, grubej szklance. Przepisy sprawdzone pochodzace z forum Wizaz.pl Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1988-kawa-kawusia/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aniaandy'ego Opublikowano 22 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Listopada 2008 Cytat z książki "Śląska kucharka doskonała": "Głupi napój Najgłupszym napojem jest kawa. Palimy kawę, by płyn był czarny, lejemy mleko, by był biały, kładziemy cykorię, żeby kawa była gorzka, a sypiemy cukier, by była słodka, gotujemy ją, żeby była gorąca a dmucha się, by była zimna". P.s. Kawę bardzo lubię a cytat jako ciekawostka :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1988-kawa-kawusia/#findComment-46712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 22 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Listopada 2008 A to specjalny przepis Kawa altanowa. Przepis na 1 osobę: 0.5 litra wódki słoik kawy Pijesz wódkę i patrzysz na kawę. to przepis kolegi z innego forum Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1988-kawa-kawusia/#findComment-46713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 22 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Listopada 2008 Zico dzięki za przepisy. Napewno skorzystam :tongue: .W niedzielę rano zawsze sobie serwuję kawusię z ekspresu z dużą pianką. Cytat z książki "Śląska kucharka doskonała":Oj, te śląskie kuchareczki mają fantazję :lol:. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1988-kawa-kawusia/#findComment-46716 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.