stokrotka Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Witam wszystkich zapracowanych Zadymiaczy Jak zwykle, znów mam pytanko , tym razem odnośnie osadzania kiełbas. Domyślam się, że jest to wstępne osuszanie .Jeśli tak,to czy osadzane kiełbasy pozostawić w zimnym pomieszczeniu - 10 stopni C, czy raczej przenieść je w cieplejsze miejsce , gdzie jest temp. pokojowa?Jutro następna próba :rolleyes: Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/199-osadzanie-kie%C5%82bas/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Kwietnia 2006 @stokrotko Formowanie. Jest to nadawanie kiełbasom i wędzonkom odpowiedniego kształtu.Formowanie kiełbas tzn. przetworów z mięsa rozdrobnionego jest ograniczone kształtem jelit, które są napełniane wymieszaną masą. W tym celu masę mięsną wrzuca się z rozmachem rękoma do nadziewarki, stopniowo wypełniając jej wnętrze, przez co zmniejsza się do minimum zawartość w surowcu powietrza, które niekorzystnie potem wpływa na trwałość produktu.Formowanie elementów po uprzednim wymoczeniu polega na wyrównaniu i nadaniu im odpowiedniego kształtu.Można także obrobione i uformowane elementy sznurować szpagatem. Sznurowanie elementu nadaje mu kształt walca oraz łączy produkt, który nie rozpada się potem w czasie krajania.Formowanie wędzonek może się odbywać również przez tzw. obciąganie, które polega na nałożeniu na przygotowane elementy osłonek naturalnych lub sztucznych oraz sznurowaniu ich i zrobieniu pętelki lub nałożeniu specjalnych siatek z tworzywa kurczliwego.Osadzanie, osuszanie i dojrzewanie. Wędzonki i kiełbasy po uformowaniu zawiesza się na kijach wędzarniczych. Przy zawieszaniu należy uważać, aby nie stykały się z sobą i aby na jednym kiju umieszczane były przetwory o możliwie jednakowej średnicy i długości.Kiełbasy niepodsuszone drobno rozdrobnione z dużą ilością wody przetrzymuje się w osadzalni 15 - 60 minut. Kiełbasy suszone i podsuszane parzone oraz pieczone poddaje się przed wędzeniem osadzaniu w temperaturze ok. 20°C przez około 2 godziny. Kiełbasy suszone i podsuszane surowe dojrzewają w temperaturze 2 - 4°C przez 1 - 2 dni. Wędzonki w celu osuszenia przed wędzeniem przetrzymuje się w przewiewnym pomieszczeniu 2 - 24 godzin. Procesy te wykonuje się w celu lepszego związania, poprawienia konsystencji oraz barwy produkowanych wyrobów. :wink: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/199-osadzanie-kie%C5%82bas/#findComment-1155 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stokrotka Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 18 Kwietnia 2006 witam! dziękuję za wyjaśnienie, kiełbaski do osadzenia zostawiłam w chłodniejszym pomieszczeniu.wyszły lepsze niż poprzednie, tak smakowo jak i na wygląd. Poeksperymentowałam nawet- napełniałam jelita luźniej,wyszły fajne niezbyt grube kiełbaski. wędzonkom też nic nie brakuje :grin: A wszystko to dzięki waszej pomocy. Jeszcze raz dziękuję za cierpliwe wyjaśnianie wszelkich moich wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/199-osadzanie-kie%C5%82bas/#findComment-1195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.