stokrotka Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Witam wszystkich zapracowanych Zadymiaczy Jak zwykle, znów mam pytanko , tym razem odnośnie osadzania kiełbas. Domyślam się, że jest to wstępne osuszanie .Jeśli tak,to czy osadzane kiełbasy pozostawić w zimnym pomieszczeniu - 10 stopni C, czy raczej przenieść je w cieplejsze miejsce , gdzie jest temp. pokojowa?Jutro następna próba :rolleyes: Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Kwietnia 2006 @stokrotko Formowanie. Jest to nadawanie kiełbasom i wędzonkom odpowiedniego kształtu.Formowanie kiełbas tzn. przetworów z mięsa rozdrobnionego jest ograniczone kształtem jelit, które są napełniane wymieszaną masą. W tym celu masę mięsną wrzuca się z rozmachem rękoma do nadziewarki, stopniowo wypełniając jej wnętrze, przez co zmniejsza się do minimum zawartość w surowcu powietrza, które niekorzystnie potem wpływa na trwałość produktu.Formowanie elementów po uprzednim wymoczeniu polega na wyrównaniu i nadaniu im odpowiedniego kształtu.Można także obrobione i uformowane elementy sznurować szpagatem. Sznurowanie elementu nadaje mu kształt walca oraz łączy produkt, który nie rozpada się potem w czasie krajania.Formowanie wędzonek może się odbywać również przez tzw. obciąganie, które polega na nałożeniu na przygotowane elementy osłonek naturalnych lub sztucznych oraz sznurowaniu ich i zrobieniu pętelki lub nałożeniu specjalnych siatek z tworzywa kurczliwego.Osadzanie, osuszanie i dojrzewanie. Wędzonki i kiełbasy po uformowaniu zawiesza się na kijach wędzarniczych. Przy zawieszaniu należy uważać, aby nie stykały się z sobą i aby na jednym kiju umieszczane były przetwory o możliwie jednakowej średnicy i długości.Kiełbasy niepodsuszone drobno rozdrobnione z dużą ilością wody przetrzymuje się w osadzalni 15 - 60 minut. Kiełbasy suszone i podsuszane parzone oraz pieczone poddaje się przed wędzeniem osadzaniu w temperaturze ok. 20°C przez około 2 godziny. Kiełbasy suszone i podsuszane surowe dojrzewają w temperaturze 2 - 4°C przez 1 - 2 dni. Wędzonki w celu osuszenia przed wędzeniem przetrzymuje się w przewiewnym pomieszczeniu 2 - 24 godzin. Procesy te wykonuje się w celu lepszego związania, poprawienia konsystencji oraz barwy produkowanych wyrobów. :wink: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stokrotka Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 18 Kwietnia 2006 witam! dziękuję za wyjaśnienie, kiełbaski do osadzenia zostawiłam w chłodniejszym pomieszczeniu.wyszły lepsze niż poprzednie, tak smakowo jak i na wygląd. Poeksperymentowałam nawet- napełniałam jelita luźniej,wyszły fajne niezbyt grube kiełbaski. wędzonkom też nic nie brakuje :grin: A wszystko to dzięki waszej pomocy. Jeszcze raz dziękuję za cierpliwe wyjaśnianie wszelkich moich wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.