Maxell Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 29 Sierpnia 2023 WŁAŚCIWOŚCI PRZECIWDROBNOUSTROJOWE FOLII STOSOWANYCH DO PAKOWANIA MIĘSA I PRZETWORÓW MIĘSNYCH Opakowania są nieodłącznym elementem wielu surowców i przetworów żywnościowych, a zarazem jednym z najbardziej istotnych czynników wpływających na ich bezpieczeństwo. Folie przeciwdrobnoustrojowe to innowacyjne rozwiązania w zakresie pakowania mięsa i przetworów mięsnych. Dużym zainteresowaniem cieszą się folie biodegradowalne z dodatkiem substancji przeciwdrobnoustrojowych, takich jak olejki eteryczne, bakteriocyny czy też chitozan. Ich zastosowanie przynosi wiele korzyści, m.in utrzymanie świeżości, zapewnienie bezpieczeństwa żywności i redukcję konieczności stosowania chemicznych środków konserwujących. Przyszłość folii przeciwdrobnoustrojowych jest obiecująca, a dalszy rozwój technologii przyczyni się do jeszcze bardziej zaawansowanych i zrównoważonych rozwiązań w branży opakowań spożywczych. Pakowanie mięsa i przetworów mięsnych jest zaliczane do najważniejszych etapów przetwórstwa surowców pochodzenia zwierzęcego. Odpowiednie opakowanie jest kluczowe dla utrzymania świeżości takich produktów, a także zapewnienia bezpieczeństwa ich konsumpcji. Dzięki zastosowaniu w ostatnich latach nowych technologii, łączących postęp w dziedzinie technologii żywności, technologii opakowań, materiałoznawstwie, towaroznawstwie i biotechnologii nastąpiła zmiana dotychczas spełnianych przez opakowania funkcji biernych na aktywne w zabezpieczaniu pakowanego produktu. Rozwój ten przyczynił się m.in. do powstania nowego rodzaju opakowań, jakimi są folie przeciwdrobnoustrojowe. Te innowacyjne materiały opakowaniowe oferują szereg korzyści w zakresie zapobiegania rozwojowi drobnoustrojów, a tym samym przedłużania trwałości i zapewnienia wysokiej jakości produktów mięsnych. Opakowania przeciwdrobnoustrojowe, w tym również folie, są rodzajem opakowań aktywnych, tj. zdolnych do uwalniania substancji o działaniu przeciwdrobnoustrojowym. Głównym ich zadaniem jest hamowanie rozwoju pleśni (szczególnie tych wytwarzających mykotoksyny) i bakterii chorobotwórczych. Obecnie wykorzystuje się wiele składników aktywnych o działaniu przeciwdrobnoustrojowym, a ich stosowanie jest regulowane przepisami prawnymi. Składniki materiałów opakowaniowych o właściwościach przeciwdrobnoustrojowych Wybór środka przeciwdrobnoustrojowego zależy od jego aktywności wobec konkretnej grupy mikroorganizmów. Wzrost drobnoustrojów, które mogą zepsuć żywność, jest przewidywalny dzięki właściwościom produktów spożywczych, takim jak: pH, aktywność wody, skład chemiczny, a także warunki przechowywania. Włączenie aktywnych substancji jako składników folii polimerowych prowadzi często do ich uwalniania w różnych fazach „życia" produktów. Ponadto, dyfuzja związków przeciwdrobnoustrojowych z folii do produktów zależy od ich wielkości, kształtu (liniowego, rozgałęzionego lub cyklicznego) i polarności cząsteczki dyfundującej, a także od struktury chemicznej folii stopnia sieciowania cząsteczkowego. Różne interakcje między matrycą polimerową a środkiem przeciwdrobnoustrojowym mogą wykazywać zróżnicowaną efektywność w hamowaniu wzrostu patogenów. Coraz większe zainteresowanie producentów żywności budzą folie biodegradowalne otrzymywane z naturalnych, odnawialnych surowców, takich jak białka i polisacharydy, z dodatkiem olejków eterycznych, bakteriocyn czy też chitozanu, działających niszcząco na drobnoustroje. Bezpośrednie dodanie związków przeciwdrobnoustrojowych do żywności skutkuje natychmiastowym zmniejszeniem populacji bakterii, jednak ta technika może nie uwzględniać regeneracji uszkodzonych komórek ani wzrostu komórek, które nie zostały zniszczone przez bezpośrednie dodanie. Dlatego zastosowanie folii przeciwdrobnoustrojowych może umożliwić migrację substancji antybakteryjnych na ich powierzchnię, co skutkuje utrzymaniem działania antybakteryjnego na powierzchni żywności podczas przechowywania. Bakteriocyny i postbiotyki Bakteriocyny to polipeptydy uznawane za naturalne substancje konserwujące. Wytwarzane są one przez wiele gatunków bakterii. Większość z nich wykazuje działanie antagonistyczne jedynie w stosunku do bakterii spokrewnionych z organizmem, który je wytworzył, chociaż niektóre oddziałują również na bakterie niespokrewnione. Najbardziej znaną bakteriocyną jest nizyna. Wytwarzana jest ona przez bakterie z rodzaju Lactococcus i wykazuje aktywność przeciwdrobnoustrojową wobec bakterii Gram-dodatnich takich jak: Listeria spp., Staphylococcus aureus czy Bacillus spp., bakterii kwasu mlekowego oraz Clostridium perfringens. Nizyna tworzy przejściowe pory w błonie cytoplazmatycznej, czego następstwem jest utrata potencjału błony i wyciek metabolitów wewnątrzkomórkowych, prowadzący do śmierci komórki. Bakteriocyna ta jest dodawana zarówno do folii wytworzonych z polimerów naturalnych (np. z białek soi lub białek z kukurydzy), jak i syntetycznych (np. z polietylenu). Istnieje już wiele badań potwierdzających, że nizyna stosowana w foliach i opakowaniach przeciwdrobnoustrojowych pomaga kontrolować wzrost bakterii, utrzymując jednocześnie wysoką jakość, bezpieczeństwo i przedłużoną trwałość produktów spożywczych. Folie te mają działanie przeciwdrobnoustrojowe wobec niektórych patogenów i mikroorganizmów powodujących psucie żywności, takich jak L monocytogenes, Brochothrix thermosphacta, Micrococcus flavus, Micrococcus luteus, Lactobacillus spp., L innocua, S. aureus i Salmonella Typhimurium. Jednak niektórzy badacze stwierdzili, że zanurzenie wieprzowiny w roztworze nizyny było nieskuteczne wobec bakterii z rodzin Pseudomonadaceae i Enterobacteriaceae. Badane były właściwości przedwbakteryjne dodatków do opakowań wobec bakterii Brochothrix thermosphacta w mięsie wołowym przechowywanym w temperaturze 4°C przez 21 dni. W badaniach wykorzystano folie: z polietylenu; tlenku polietylenu; polietylenu z dodatkiem nizyny; polietylenu, tlenku polietylenu i nizyny oraz polietylenu, nizyny i EDTA (kwas wersenowy). Już po trzech dniach przechowywania mięsa wołowego zauważono obniżenie liczby bakterii B. thermosphacta w wyniku zastosowania folii złożonych z polietylenu, nizyny i EDTA oraz polietylenu, tlenku polietylenu i nizyny w porównaniu z pozostałymi. Po upływie 21 dni przechowywania najbardziej aktywnaw stosunku do badanych drobnoustrojów okazała się folia z dodatkiem polietylenu, tlenku polietylenu oraz EDTA. Fakt ten można tłumaczyć dobrą rozpuszczalnością tlenku polietylenu w wodzie i dużą szybkością uwalniania nizyny. Sprawia to, że substancja ta jest aktywna w krótszym czasie niż w foliach, w których nie występuje ten polimer. Stosowanie nizyny jako dodatku do materiału opakowaniowego jest bardzo dobrym rozwiązaniem, gdyż można dozować określoną ilość bakteriocyny oraz nie ma konieczności bezpośredniego wprowadzania jej do żywności. W inaktywacji mikroorganizmów efektywna jest również pediocyna. Wykazano, że folie celulozowe z dodatkiem tej bakteriocyny były bardziej efektywne w działaniu przeciwdrobnoustrojowym wobec bakterii L. monocytogenes niż folie z nizyną. Obecność pediocyny skutecznie hamowała wzrost tego szczepu bakterii wprowadzonego na powierzchnię próbek mięsa indyczego, wieprzowego oraz wołowego, w czasie 12 dni ich przechowywania w temperaturze 4°C. W ostatnim czasie pojawiają się doniesienia związane z wykorzystaniem w opakowaniach żywności bioaktywnych substancji o działaniu przeciwbakteryjnym wytwarzanych przez szczepy bakterii probiotycznych. W przeważającej liczbie przypadków postbiotyki, bo o nich mowa, identyfikuje się jako metabolity szczepów probiotycznych, takich jak: 57 dobacterium breve, B. lactis, B. infantis, Bacteroides fragilis, Lactobacillus, a także Escherichia coli i Faecalibacterium prausnitzii. Naukowcy wytwarzali folie opakowaniowe zawierające bakteryjną nanocelulozę i postbiotyki wytwarzane przez bakterie Lactobacillus sakei, które zastosowali do pakowania pasztetów z mięsa bawolego. Aby ułatwić włączenie postbiotyków (17% i 30%) do folii, zastosowano m.in. powlekanie wspomagane ultradźwiękami (40 kHz). Autorzy podają, że liczba bakterii Listeria monocytogenes ATCC 19115 w pasztetach zapakowanych w folię z dodatkiem nanocelulozy była porównywalna z liczbą tych bakterii oznaczonej w próbkach kontrolnych (bez folii) i przekroczyła 107 jtk/g. Natomiast w przypadku próbek pasztetów owiniętych folią z dodatkiem postbiotyku zaobserwowano zmniejszenie o 2,6 log jtk/g liczby tych bakterii podczas 9 dni przechowywania w temperaturze 8°C. Według nich, powlekanie folii wspomagane ultradźwiękami ułatwiło uwalnianie postbiotyków z folii do matrycy mięsnej, co wskazuje na możliwość jej wykorzystania do pakowania żywności o krótkim terminie przydatności do spożycia. Olejki eteryczne Już od bardzo dawna znane są przeciwbakteryjne właściwości wyciągów z roślin, które są wykorzystywane w wielu dziedzinach. Olejki eteryczne to aromatyczne ciecze otrzymywane z materiału roślinnego, m.in. z kwiatów, pąków, nasion, liści, gałązek, kory, ziół, drewna, owoców i korzeni. Olejki eteryczne są zwykle wytwarzane w procesie destylacji z parą wodną. Skład chemiczny olejków eterycznych jest złożony i silnie uzależniony od części rośliny, z której jest pozyskiwany (np. nasiona, kwiaty czy liście), pory zbiorów (przed, w trakcie lub po kwitnieniu) i pochodzenia geograficznego. Wiele olejków eterycznych zostało już zatwierdzonych jako substancje posiadające status GRAS (czyli są ogólnie uznawane za bezpieczne) przez amerykańską Agencję Żywności i Leków (FDA) oraz Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Swoje wielostronne działanie olejki eteryczne zawdzięczają zawartości związków aktywnych, m.in. polifenoli. Są to drugorzędowe metabolity roślin zawierające grupy hydroksylowe połączone z pierścieniem aromatycznym. Najbardziej rozpowszechnioną grupą polifenoli są flawonoidy pełniące wiele ważnych funkcji w roślinach. Działają one ochronnie na rośliny, gdyż w wyniku ataku drobnoustrojów zwiększa się ich wydzielanie i reagują wtedy z białkami błony komórkowej oraz lipidami, powodując naruszenie błony. Następuje wtedy wyciek jonów z komórki, denaturacja białek i zaburzenie metabolizmu, prowadzące do śmierci komórki. Prowadzone są też liczne badania właściwości przeciwdrobnoustrojowych ekstraktów i olejków eterycznych jako składników materiałów opakowaniowych wykonanych z naturalnych polimerów. Ograniczeniem w ich stosowaniu do produktów spożywczych są powodowane przez nie zmiany cech sensorycznych żywności, w szczególności zapachu. Wiele olejków eterycznych zostało już przebadanych pod kątem aktywności przeciwbakteryjnej po wprowadzeniu ich do folii czy też powłok. Były to m.in. olejki z: bergamotki (Citrus bergamia), cynamonu (Cinnamomum verum), kolendry (Coriandrum sativum), goździków (Syzygium aromaticum L.), cyprysowy (Cupressus sempervi- rens L.), kopru (Foeniculum vulgare Miller), czosnku (Allium sativum), imbiru (Zingiber cff cinale), lawendy (Lavandula stoechas), trawy cytrynowej (Cymbopogon citratuś), oregano (<Origanum vulgare), sosny (iPinus sylvestris), rozmarynu (Rosmarinus cff cinalis), szałwii (Salvia cff cinalis) i tymianku (Thymus vulgaris). Olejek z oregano został wprowadzony m.in. do folii wytworzonych z udziałem izolatu białka serwatkowego, które zostały użyte do pakowania próbek świeżej wołowiny. W tym doświadczeniu badano działanie przeciwbakteryjne folii z dodatkiem olejku z oregano wobec mikroflory rodzimej obecnej w mięsie wołowym (ogólna liczba drobnoustrojów, bakterie kwasu mlekowego i Pseudomonas spp.) podczas jego przechowywania w temperaturze 5°C. Wyniki doświadczenia wykazały, że zastosowanie powyższych folii zmniejszyło blisko dwukrotnie szybkość wzrostu ogólnej liczby drobnoustrojów oraz bakterii Pseudomonas, podczas gdy wzrost bakterii kwasu mlekowego został całkowicie zahamowany. Jednocześnie autorzy zaobserwowali pogorszenie parametrów mechanicznych folii. Do folii polimerowych dodawano także ekstrakt z grejpfruta, zawierający duże ilości proantocyjanidyn, związków flawonowych. Wykazano, że folie wykonane z alginianu oraz karagenu z dodatkiem ekstraktu z grejpfruta charakteryzowały się aktywnością przeciwdrobnoustrojową względem bakterii Micrococcus luteus, Listeria innocua, Escherichia coli oraz Staphylococcus aureus. Również dodatek ekstraktu z pestek winogron do folii uzyskanych z agarozy otrzymanej z czerwonych glonów skutkował zmniejszeniem liczby bakterii E. coli i L monocytogenes na powierzchni wędlin podczas ich przechowywania w temperaturze 4°C przez 5 dni. Wykazano większą aktywność filmów wytworzonych z mieszaniny agarozy oraz żelatyny z dodatkiem 0,1% ekstraktu z pestek grejpfruta względem tych samych szczepów bakterii. Zaobserwowano też zmniejszenie liczby komórek bakterii już po 1 godzinie inkubacji wędlin w temperaturze 37°C. Chitozan Chitozan jest nietoksycznym, naturalnym biopolimerem posiadającym unikalne właściwości. Sprawiają one, że jest bardzo dobrym składnikiem wprowadzanym zarówno bezpośrednio do produktów spożywczych, jak i do materiałów opakowaniowych. Wykazuje on działanie bójcze względem licznych bakterii Gram-dodatnich oraz Gram-ujemnych, wirusów oraz grzybów. Mechanizm działania przeciwdrobnoustrojowego chitozanu polega na łączeniu się jego dodatnio naładowanych cząstek ze ścianą komórkową drobnoustrojów poprzez tworzenie wiązań z kwasami tejchojowymi bakterii Gram-dodatnich lub fosfolipidami bakterii Gram-ujemnych. Prowadzi to do wycieku substancji z komórki, a następnie do jej śmierci. Dodatkowo wiąże on wodę i niezbędne dla drobnoustrojów metale, hamuje aktywność niektórych enzymów, syntezę białek oraz mRNA poprzez penetrację w jądrach komórek mikroorganizmów. Chitozan jest dobrym materiałem do wytwarzania folii polisacharydowo-białkowych, ponieważ silnie oddziałuje z białkami, dzięki interakcjom między dodatnio naładowanymi grupami obecnymi w cząsteczkach tego polisacharydu a ujemnie naładowanymi grupami zawartymi w makrołańcuchach białek. Chitozan wykazuje zdolność do tworzenia błon bez konieczności użycia innych składników, a otrzymane filmy i powłoki są odporne na ogrzewanie, charakteryzują się dobrą przepuszczalnością dla tlenu i dwutlenku węgla, ale mniejszą niż syntetyczne folie polietylenowe oraz wykazują wystarczająco dobre właściwości mechaniczne. Ponadto wzbogacenie opakowania chitozanowego w substancję o działaniu przeciwdrobnoustrojowym pozwala uzyskać rodzaj jadalnego opakowania aktywnego. W przypadku wieprzowiny przechowywanej w temperaturze chłodniczej przez 8 dni najbardziej efektywne w ograniczaniu zmian oksydacyjnych było zastosowanie 1% roztworów chitozanu o masie cząsteczkowej 30 kDa i 120 kDa. Właściwości przeciwdrobnoustrojowe powłoki chitozanowej nałożonej na chłodzone mięso wołowe zostały wzmocnione przez dodatek kwasu monometylofumarowego, czego skutkiem było wydłużenie okresu przydatności mięsa do spożycia o około 8 dni. Podsumowanie Wykorzystanie folii zawierających substancje przeciwdrobnoustrojowe może przynieść więcej korzyści niż bezpośrednie dodawanie tych związków do żywności. Antybakteryjne opakowania stanowią obiecującą i dynamicznie rozwijającą się technologię, w której substancje czynne są włączane lub nanoszone na materiały opakowaniowe, aby przedłużyć okres przydatności do spożycia pakowanej żywności. W przypadku, gdy użycie folii przeciwdrobnoustrojowych nie usuwa w pełni niepożądanej w produkcie mikroflory, to mogą one pełnić rolę dodatkowego zabezpieczenia po przeprowadzonych procesach przetwarzania, takich jak obróbka termiczna czy ciśnieniowanie. Autorki: Elżbieta Hać-Szymańczuk i Aneta Cegiełka Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20125-ciekawe-folia-stosowana-do-pakowania-mi%C4%99sa-i-przetwor%C3%B3w-mi%C4%99snych-o-w%C5%82a%C5%9Bciwo%C5%9Bciach-przeciwdrobnoustrojowych/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.