jacekw21 Opublikowano 2 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Listopada 2023 WYKONANIE 7 Dni w zalewie z peklosoli ilość wody i peklosoli oraz nastrzyk obliczone zostały za pomocą kalkulatora :https://blog.fimple.tv/jak-zrobic-solanke-do-miesa-kalkulator-solanki/ Po wyjęciu z solanki czas na ociekanie u mnie ociekało około 12 godzin w temp. 8 stopni na działce. Następnie wygrzewamy wędzarnie. Teraz wkładamy wędzonki i osuszamy przy dużym ruchu powietrza najlepiej bez dymu na żarze. temp. 40-50 stopni Gdy powierzchnia wędzonek będzie sucha i ciepła rozpoczynamy właściwe wędzenie. Osobiście wędziłem w temp. 50-60 stopniach przez około 3 godz. Gdy wędzonki wystygły a w palenisku w wędzarni wszystko wygasło wędzonki zabrałem do domu do parzenia Parzyłem w wodzie z dodatkiem ziela angielskiego liścia laurowego i jałowca owoc. Temp. wody 80 st. parzyłem wszystkie wędzonki do 72 stopni następnie topiłem w zimnej wodzie na około 15 min . Wędzonki wyszły smaczne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20278-w%C4%99dzonki-z-dzika-parzone/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 2 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Listopada 2023 Jak "stary" był ten dzik? Chodzi mi o twardość mięsa wędzonek po parzeniu. Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20278-w%C4%99dzonki-z-dzika-parzone/#findComment-874234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 2 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Listopada 2023 19 minut temu, siwydymek napisał(a): Jak "stary" był ten dzik? Chodzi mi o twardość mięsa wędzonek po parzeniu. Mięso miękkie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20278-w%C4%99dzonki-z-dzika-parzone/#findComment-874239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.